reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluchów

Ja juz sie nie moge doczekac, zeby dac Milusi jakies papki :-) Ale bedzie smiesznie jak bedzie cala z marchewki ;-)
Karmic piersia zamierzam jeszcze ok. miesiac. Ale ja w dzien daje tez czasem mm i herbatki Hipp. A jak tylko Milenka skonczy 4 miesiace, to chce jej dawac jakies kaszki i Gerberki :-)

reklama
u nas też zbliza się podwojenie wagi - przy tym przyroście podwoi pewnie w końcu 3-go m-ca, ale póki co, to ciągle 50-ty centyl, więc jakoś nie panikuję;

Ale jak sie ma to do tego,że dziecko przez pierwsze 3 miesiące powinno przybierać ok 1 kg miesięcznie? Bo mój Bartoszek urodził sią z wagą 3 kg i co miesiąc przybierał ok 900g. Dziś ma 3 miesiące i pewnie waży już koło 6 kg (jutro będe ważyć), czyli 2 razy więcej. I gdzie tu logika? Ja myślę, że to podwojenie wagi w 6 miesiącu to taka graniczna data, tzn, że każde dziecko powinno już wtedy podwoić wagę. Bo wiadomo: jednym idzie to szybciej a innym wolniej.

A co do dopajania to ja mam inny problem. Obecnie karmie juz głównie mm, więc chyba powinnam dopajać, ale Młody nie chce nic pić. Próbowałam wodę, potem herbatki, a on zawsze przy piciu się krztusi. A krztusi się chyba dlatego , że jak pociągnie i poczuje, że to nie mleko to już nie chce tego przełykać. Więc to co ma w buzi ścieka mu do gardełka i sie zaczyna krztusić. Dlatego strasznie nie lubie mu podawać picia, ale boję się że mi się odwodni. Tylko kilka razy udało mu się wypić ok 30 ml.

Kacperek jest na mm od urodzenia praktycznie. Przepajam go herbatką rumiankową i z kopru włoskiego czasem. Pije bardzo chętnie, bo dla niego to w sumie nie ważne co, ważne żeby z butli leciało:) Dodatkowo zaczęliśmy dodawać raz dziennie kleiku kukurydzianego do mleczka, nie dużo, np. na 150ml mleka tylko1,5- 2 miareczki tego kleiku. Mniej ulewa dzięki temu no i jest troszkę bardziej najedzony. Poza tym jest jeszcze jeden plus, zdarzało się małemu nie robić kupki dzień albo dwa, a od momentu podania kleiku jest codziennie, wzorcowa wręcz:) Kaszki czy inne papki dopiero po 4 miesiącu zacznę dawać czyli za miesiąc już;) Niunio ważył 3810 po urodzeniu, a teraz coś około 7 kg pewnie ma.

Moja Milenka podwoila wage urodzeniowa, a ma niecale 3 miesiace. Urodzila sie 2600g, a teraz ma 5200g :-) Wiec to, ze ma sie podwoic wage urodzeniowa w 6miesiacu jest glupie. Przeciez Milenka by musiala wazyc 5kg jak by miala pol roku... A tak to ladnie rosnie i zdrowo wyglada :-)

Ja czytałam, że podwojenie wagi urodzeniowej powinno nastąpić po 3m-cu. W pierwszym kwartale dzieciaczki przybierają najwięcej. U nas Bartuś co miesiąc przybiera po 1kg. Za dwa tygodnie wizyta i jestem ciekawa ile waży.

Mój na pewno już podwoił a nie ma 3 miesięcy. No ale jest proporcjonalny. Pediatra powiedział, że lepiej, że przybiera niż miałby nie :-D więc się nie martwię.

Ja bym wolała, żeby mój po 3 miesiącu wagi nie podwoił. Musiał by ważyć wtedy 8kg:szok:. a to już byłaby przesada.

reklama
renna Kacperek pije raz albo 2 razy dziennie, około południa i pod wieczór i przeważnie dawki 2x50ml tak żeby nie przekroczyło tych 100ml. Na początku dawałam mu samą wodę ale tej nie za bardzo lubił, a herbatki rumiankową i koprową wprowadziłam żeby problemów z brzuszkiem nie było i muszę przyznać, że ani razu nie mieliśmy kolki ani żadnych sensacji ze strony brzusia:) Ja używam tych Hippa, w składzie tylko rumianek albo koper włoski i glukoza:)

Do góry