reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

reklama
Hirse, czyli proso nie zawiera glutenu. Podobnie kukurydza (Mais). O glutenie slyszalam wiele - z bb :-p Na niemieckich stronach tez znajdziesz, jak poszukasz - to samo co na polskich. Ja o szczegolach rozszerzania nie rozmawialam ani z lekarka ani z polozna. Andav a moze Twoj Ci po prostu chce podkrecic produkcje? To normalne przeciez co jakis czas, rosnie chlopak :-) Rozszerzanie to skomplikowana procedura i w teorii i w praktyce (jak pokazuje przyklad butelkowych mam z bb) - po co sobie robic klopot przedwczesnie? Ja tam moge karmic co 2 godziny - mam takie nocki od miesiaca, przyzwyczailam sie ;-)

no to juz nie wiem co z tym porabanym za przeproszeniem glutenem mam zrobic- masz racje wprowadzanie to strasznie skomplikowana sprawa ale predzej czy pozniej przyjdzie na to czas- moj juz 2tygodnie tak cuduje przy cycku od 3 dni budzi mi si etak czesto w nocy- ja sie do takich akcji nocnych nie moge przyzwyczaic- ja poprostu w ciagu dnia nie potrafie funkcjonowac a co tu dopiero mowic o cierpliwosci w calodziennym zajomowaniu sie synkiem.:-(

andav- niektóre dzieci tak mają, wcześniej widocznie potrzebuje rozszerzenia i to nic złego. Ja mojemu małemu rozszerzyłam jak miał 4 miesiące skończone, Je narazie marchewkę, dynię i jutro dostanie ziemniaczka. Lekarka sama przyznała że duży chłop to też potrzebuje. Tomuś też chciał jeść co 1,5-2h cycka, w nocy budził się 3 razy (choć przesypiał mi wcześniej po 7h), teraz powoli się reguluje, jest 1 lub 2 karmienia, ale zjada toszkę, bo jakieś 60 ml zupki-więcej mi nie zje.

Andav według mnie twój mały sygnalizuje ,że powinna ś mu dietę rozszerzyć :tak:,a gluten właśnie teraz powinno się wprowadzać .Mamy które nie karmią piersią dlatego szybciej muszą dietę rozszerzać bo nawet w mleku niewiele tego co jako dorośli będą jedli dostają.One powinny gluten wprowadzić później tak po 6 miesiącu ..Kugela Ty masz to szczęście,że dobrze sobie dziecko na twoim mleku radzi :tak:.Kugela ja nie dawałam rady od początku i na wieczór i z rana musiałam dokarmiać bo owszem wody czy soku się napiłam ,a mała się darła ,że ją zalewa.Nie każda ma tyle szczęścia co Ty zazdraszczam:tak::-D

Dzieki Tomaszowa, Azula-w sumie mialam zalozenie ze cycujemy do 5tego miesiaca chociaz gdzie nie czytam to wszedzie pisza ze cycujacy zaczynaja jesc inne rzeczy od 6tego miesiaca- zmiescilam sie na styk z tym moim zalozeniem bo juz na prawde widze ze synek glodny i sledzi kazdy moj ruch do buzi jak cos jem :D

to powiedzcie mi jeszcze jak ten gluten wprowadzic- ile, co, jak dlugo i na czym gotujecie- zapisze sobie i wrowadze za miesiac to cudo. Wiem ze zapewne ten temat byl tu dziesiatki razy poruszany ale prosze odpowiedz w pigulce:)

Ostatnia edycja:
Możesz rozgotować mannę 2 gramy się na początek podaje i dać to łyżeczką lub rozrobić w odciągniętym mleku lub gotową kaszkę z mm też 2 gramy rozrobić i podać

azula zwykla kasze manne? w wodzie ugotowac, dodac mojego mleka i dac lyzeczka tak? dobrze zrozumialam?bo nie mam tyle mleka zamrozonego zeby na nim manne gotowac :)

reklama
andav, ja gotuje pół łyżeczki manny w niewielkiej ilosci wody, po ugotowaniu mam tego niecałą łyżeczkę, daję małemu, a potem daję cycka Bardzo mu smakuje ta manna :D
Aha, mam kupioną zwykłą kaszę manne :)

Do góry