reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Moja pediatra mówi ,że wszystko zależy od matki i dziecka.
Nic matce nie można narzucić ,ale i od dziecka zależy czy będzie chciało jeść.;-)
Nie wszystkie dzieci lubią zupki :no::no:

Moja mała je w pozycji półleżącej w bujaku.
Jak usiądzie to będzie moment by z zupkami skończyć i przejść na BLW
czyli wszystko do łapki ;-)
Na razie z łapki to tylko chrupki kukurydziane liże zamiast swoich piąstek ;-)

reklama
Witam.
U nas chyba wystąpił problem z brzuszkiem po podaniu jabłuszka :-( Maly mial straszny problem z zasnieciem i wlasnie wydaj mi sie ze bolał go brzuszek:-(
Dzis przy podaniu a raczej przy końcówce jedzenia Ali rozpłakal sie:szok:

Macie jakies rady?

Witam.
U nas chyba wystąpił problem z brzuszkiem po podaniu jabłuszka :-( Maly mial straszny problem z zasnieciem i wlasnie wydaj mi sie ze bolał go brzuszek:-(

Macie jakies rady?
tarte jablko tez ma wlasciwosci zapierajace ( choc kiedys myslałam ze nie ) wiec moze od tego :confused:

a ja zaczne gdzies za 2 tyg od kleiku kukurydzianego :) bo moj mały to tak jak paulinki jadlby i jadl a przeciez wsuwa juz 150 ml mm ....

Ostatnia edycja:
A ja myślę, że nie ma co szaleć wcześniej z wprowadzaniem stałych pokarmów, bo dziecko ma na to swój czas. Po coś w końcu te normy są jednak wprowadzone...

Jeśli pediatra daje zielone światło (jak w przypadku Pieszczoszki) można próbować, chociaż my i tak zaczekamy do tego magicznego 4 miesiąca :tak: nie ma się co spieszyć, tym bardziej ja, kiedy mój Krzyś wsuwa mleko hipoalergiczne i miał problemy z brzuszkiem (wczorajsze pruki przed spaniem to wynik nie podania w ciągu dnia Espumisanu :-( nie wiem, kiedy będę mogła go wreszcie odstawić :-(), więc nie ma co szaleć. Na poznawanie nowych smaków ma jeszcze czas, a zupki zapewne lepiej zaczną "wchodzić" jak powoli będzie można go posadzić, nie na leżąco ;-) Tym bardziej, że Mały mleczkiem się spokojnie najada :tak: I nie mam z nim problemów, że jest mało wesoły, wręcz przeciwnie :baffled: :-D Ale to tylko moje zdanie :-)

Anik, z zalecenia lekarza podajesz codziennie espumisan??? Nie boisz się rozleniwienia jelitek malucha???
Moja Ninka też miała problemy z brzuszkiem i puszczaniem bączków. Z brzuszkiem przeszło, a ja w końcu jem normalnie, ale bączki puszcza nadal i potrafi niezły koncert dać przy ich puszczaniu, ale nie podaje jej espumisanu, niech brzuszek sam ćwiczy. Jeśli jest już makabra wtedy owszem, ale nie na co dzień. Jak się troszkę popręży to nic jej nie będzie. Więc może pozwól Krzysiowi na bączki, bo to przecież naturalne.

Witam.

Macie jakies rady?

Suzi, jabłuszko zawiera błonnik nie tylko w skórce,więc może jelitka Alego były zbyt pobudzone???

Nam do skonczenia 4msc pozostal tydzien,ale ja jakos nie wiem czy napewno zaczac podawac inne jedzenie.Pediatra dala nam ok,ale ja sama nie jestem pewna.Z V tez zaczelam pozniej,wiec pojecia nie mam teraz.
Aha no i jest problem.Nigdzie w sklepie nie moge dostac jednoskadnikowego dania- np.w sensie samej marchewki.Sa tylko marchewka,ziemniak,cukinia (od 4msc) co robic?

suzi1 a ile tego podałas? ja na poczatek dałam 3 małe łyzeczki i nic nie bylo..
rada jest taka jesli dziecku nie spasowało jabłko zrob mu dzień przerwy i podaj co innego np marchewke..

fiore mozesz sama ugotować marchewke :)

ja dzis podałam kaszke ryżową z malinami (pomieszaną z owocami ze słoiczka) :) Laura zjadła błyskawicznie i nic jej nie jest:p

Annte - lekarz nam powiedział, żeby dawać 3 x dz. po 2 kropelki... Z tym, że wieczorami zwykle po nie podaniu zaczynała się kolka :-:)-(
Może masz rację, nie będę podawała, sama się zastanawiałam, czy dobrze robię... :no::-( Podaję już dość długo Espumisan, ok. miesiąca :-( ale od dziś przestanę - dopiero w sytuacji kryzysowej, dzięki za radę.

Dzieki Pieszczoszka ale nie wiem nawet czy podalam 2 lyżeczki, moze troszke mniej:tak: ale jablko bardzo mu smakowało:-) nie krzywił sie:no: I sama nie wiem do konca czy to brzuszek:confused:
Może gorszy dzien?/ albo te zeby faktycznie ida:confused2:

Anik ja podaje caly czas espumissan, jak nie mam to daje saba. Pytalam nawet w czwartek o to pediatry:tak: i nie ma problemu:no: Natomiast jesli chce odstawic to tez mogę, tylko jej rada aby stopniowo zmniejszac dawke:tak:
i jeszcze jedno, podawac mam tylko od popołudnia. Rano nie ma takiej potrzeby:no:
A Ty i tak dajesz bardzo małą dawke:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
No ja dzis sie w gryzak zaopatrzyłam bo masakra jakaś... Laura w dzień się śmieje a za chwile płacz więc pewnie tez cos nie tak ale na pewno nie z brzusiem. 30min temu wciągneła 150ml mleka z kaszką i śpi jak zabita :-D

Do góry