reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

reklama
miałam to mleko bebiko2 smaczny sen i stwierdzam ze nie ma sensu kupowac, lepiej zwykla 2 podac z dodatkiem kaszki badz kleiku. Nawet zaobserwowalam ze po tym mleku smaczny sen Ola krócej mi spała, szybciej glodna sie robila

kurcze to chyba tylko ja na enfamilu jestem. ja też robie po swojemu kaszkę - daje kaszke zboża z lipą na zdrowy sen ale i tak min 3 pobódki na mleko 100-130 ml i dalej śpi. Cieszę się, bo z zamkniętymi oczami robie to mleko - wypije i dalej idzie spac. A ja tylko butelke umyje, naleje 120 wody i do podgrzewacza by na kolejną pobudkę była gotowa do wsypania mleczka.

Clue - ja na początku dawałam Krzysiowi Enfamil, ale miał bóle brzuszka po nim :( zmordowaliśmy puszkę, ale niestety... to nie dla nas mleko było... my HA musieliśmy pić :)

mamy karmiące (*)(*)

W 6. miesiącu zaproponuj małemu smakoszowi: brokuły, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, kalafior, kabaczek, cukinię, kukurydzę, patisona, a pod koniec tego miesiąca brukselkę, groszek zielony, gotowaną kapustę białą, czerwoną i włoską. Nowości 7. miesiąca to soczewica, kalarepa, por i burak. W 8. czas na jarmuż i świeże szparagi, a w 9. - na cebulę, szczaw i szpinak. Od 10. miesiąca możesz wprowadzać: bakłażana, bób, kapustę kiszoną, ogórek kiszony i świeży gruntowy, paprykę czerwoną, pomidora, cieciorkę, soję i czosnek, a od 11. - cykorię i rzepę. Roczne dziecko może też spróbować sałaty i rzodkiewki.

tez już tyle warzyw wprowadzałyście?

hahaha, marisamm :-D:-D:-D Ktos ma poczucie humoru :-D:-D:-D Nie no, cos Ty, u nas to idzie jak po grudzie. Z kapusta bym sie nie wychylala wogole tak szybko, bo jest ciezko strawna, szparagi to wogole jakies nieporozumienie - bezsamkowy, moim zdaniem, badziew. Soczewice i cieciorke my na przyklad jadamy ale wiekszosc ludzi w naszym rejonie swiata - nie (bardziej w Azji czy na Bliskim Wschodzie), wiec ten "schemat" dla mnie "troche" z kosmosu. A ile z Was jadlo patisona? :-):-):-) Ja, przyznaje sie, raz, w kubanskiej restauracji w Berlinie. Czy po moim jednorazowym doswiadczeniu znaczy, ze mam robic tour po delikatesach i szukac tygodniami tego, co mi i tak ponizej przecietnej smakowalo? :-p

---------------------------------------------------------

Ja mam za to pytanko do mam BLW: u nas sukces! Oliver poskubal marchewke i kurczaka!!!! :-) I nazajutrz (czyt. wczoraj) w kupie... kawalki marchewki :szok: Kupa poszla bez problemu, bez stekania, konsystencja i kolor jak po "tylko cycatej" ale ja sie zastanawiam, czy to normalne, ze ta lekko strawna marchew nie strawila sie wcale i wyszla w takich kawalkach jak weszla? :sorry:

masriamm, u nas z warzyw tylko ziemniak, marchewka, dynia, cukinia, szpinak, burak, seler, pietruszka, to wszystko. raz chyba jadl kukurydze i pomidora bo zdarzylo mi sie dac ze sloiczka i akurat bylo. to tyle :) czas chyba dodac cos wiecej ale jakos nie mam narazie koncepcji :)
kugela, gratulacje dla Oliego :) u nas na poczatku, po pierwszej marchewce tez byly kawalki w kupce a teraz juz nie ma.

kugela - u nas też czasami w normalnej kupie wychodzi niestrawiona marchewka ;-)

marisamm - o żesz :eek: mój z tej listy jadł: brokuły, pietruszkę (nie smakuje mu korzeń, natkę kilka razy do zupki dorzuciłam i ok), seler, kalafior, cukinię, groszek zielony, pora, buraczka. Z kapuchą to ja bym nie szalała, podobnie jak z kiszonym - dziecko ma czas na wszystko, zdąży się najeść i popieram kugelę - części z tego ja w życiu nie jadłam (cieciorki, patisona, soczewicy, jarmuż - co to :eek:)

reklama
Do góry