reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Oczywiście taka że do mleczno-ryżowej mleka się już nie daje ;-)

Ja robie tak że mam woda jest prawie że wrzątek i sypie powiedzmy 3 miarki na 100ml i czekam chwilę. Później dosypuje po miarce, aż konsystencja będzie prawie zadowalająca i dopiero dosypuje mleka. Studzę i podaje. Największy problem jak na razie to zawsze dawanie kaszki z butelki bo zawsze udaje mi się przegiąć i kaszka jest za gęsta i słabo leci.

A swoją drogą- kiedy żółtko?!

reklama
andav ja na 180 mm (6 miarek ) daje 4 łyzki kaszki przez butle smoczkiem trójprzeplywowym. dajesz konsystencje jaka ty chcesz i jaka dziecku podpasuje ;-) ja nie czekam tylko mieszam i podaje zaraz ;-) zalezy jak chcesz zeby dziec jadl bo jak łyzka to lepiej zeby byla gesciejsza , moj przez butle pije ale i tak mu wychodzi dosc gesta ;-)

little nina zółtko juz bo w 7 m :-) ja juz podaje pół zółtka 2 razy w tyg .

No właśnie się zastanawiam czy już czy jak z tym żółtkiem. Lekarki nie spytam, bo jak po 4 miesiacu pytałam to kazała dawać tylko soczki owocowe, a teraz nagle że powinien warzywa i mięso jeść (oczywiście jej nie posłuchałam i rozszerzałam zgodnie z tym najnowszym schematem).

A nie masz problemu z tym że gęstnieje bardzo po chwili?

little nina tzn tam na przepisie jest napisane ze na 150 mm czy 160 4 łyzki a ja daje na 180 wiec nam z tego smoka wyplywa dobrze i nie jest za rzadkie ani za gęste . Mi jakos nie gestniej bardzo po tej chwili a moze nie zdaży nawet bo maly tak szybko je :-p

Andav łyżki łyzki :-D

little nina tzn tam na przepisie jest napisane ze na 150 mm czy 160 4 łyzki a ja daje na 180 wiec nam z tego smoka wyplywa dobrze i nie jest za rzadkie ani za gęste . Mi jakos nie gestniej bardzo po tej chwili a moze nie zdaży nawet bo maly tak szybko je :-p

Andav łyżki łyzki :-D

A masz trtrójprzepływowy, czyli z różnymi przepływami czy taki specjalny do kaszki? Bo ja mam własnie specjalny do kaszki, jak nie zgestnieje za mocno to Młodemu bardzo smakuje.

Mój z butli średnio chce pić kaszki a robiłam mu tak,że na 180ml mm dawałam 2-3 łyżki kaszki/kleiku. A jak je łyżeczką to na 150ml mleka daję ok 3-4 łyżek-na oko robie tak aby w miarę gęste było a nie wylewało mi się z łyżeczki.

little nina napisałaś,że do wrzątku dajesz kaszkę i mm. Nie powinno się tak robić z mm bo podobno wysoka temp zabija te wszystkie cenne składniki w mm.

reklama
Do góry