reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

marisamm - po piersze "planowane" rozszerzenie diety ma nastapic u Ciebie za 17 dni, to przeciez nie wiecznosc. Swiat sie nie zawali, jak to przyspieszysz ale tez dziecku nic nie ubedzie jak poczeka :tak: Po drugie zas rozszerzanie diety nie oznacza zaprzestania cycowania. 7-8 msc zastepujesz stopniowo jeden posilek, w srodku dnia, okolo pory obiadowej dalej cycujac. 9-10 msc dochodzi drugi posilek. 11-12 msc trzeci. I od tej pory piers (przyzwyczajona do mniejszej ilosci pokarmu stopniowo) moze byc tylko dla relaksu - dziecka i mamy. Mojej kolezanki synek (15msc) je juz wszystko z rodzicami a i tak 4 razy dziennie dostaje cyca (na dobranoc, w nocy, przed dwoma drzemkami w ciagu dnia). Tak wiec rozszerzenie to nie koniec tych intymnych chwil odprezenia przy piersi :-)

reklama
Marisamm ale rozszerzenie diety nie oznacza końca cycolenia. My od miesiąca jedno karmienie zastępujemy zupką i nic się nie zmieniło. Ja zaczęłam rozszerzać na polecenie pediatry bo Młoda bardzo mało przybierała na wadze. Teraz jest już ok a cyc dalej ulubiony :-)

ale to źle mnie zrozumiałyście, albo ja źle to ujęłam;-)

ja wiem, że to nie koniec cycolenia, tylko boje się jak moje dystrybutory to przyjma, bo one pękają w szwach po dłuższej przerwie (pewnie laktacja i do tego się przyzwyczai i unormuje, no ale zanim to nastąpi pewnie będzie hardcore).. a poza tym to dla mnie coś nowego i gubię się chwilowo w tabelkach, ilościach, nowościach itd.

dlatego z miłą chęcią będę korzystać z rad bardziej doświadczonych mam..

no a póki co nikt nie może jeść z talerza przy Młodym:-D

Marisamm zawsze możesz odciągać jak podajesz np. zupkę. Ja tak robię i dzięki temu jakiś mały zapasik mam w zamrażarce. Zresztą na początek dziecko zjada niewiele więc może poprawić cycem :-D

katasza- tu też masz rację.
tylko będę musiała się zaopatrzyć w jakiś laktator, bo mam ręczny, taki zwykły najprostszy, taką trąbkę:-) i nim to udręka, a ręcznie mi w ogóle nie idzie..

marisam ja tez odciagam sobie - laktator mam z tommee tippee i jestem mega zadowolona- w ogole nie wyobrazam sobie tych 6sciu miesiecy bez laktatora- uratowal mi parenascie razy zycie i uwolnil od bolu- no ale ja to ciezki przypadek z tysiacami zastojow i paru zapalen ;-):-D

Dziewczyny czekajace do konca 6 mies - bedziecie wprowadzac papki czy rozrzerzac diete metoda blw albo jeszcze inaczej? Ja po doedukowaniu ksiazka, zdecydowalam sie ostatecznie na blw. Widzialam fotki synka Tynki na fb, ale nie kojarze, czy ona calkiem ominela papki.

Robert w ostatnich dniach tez zainteresowal sie jedzeniem, ale jeszcze troszke musi poczekac. Zreszta nie potrafi jeszcze sam siedziec prosto w krzeselku, a to jeden z warunkow. Niemniej wczoraj na spacerze dalismy mu polizac jablko. Alez Robusiowi smakowalo!

reklama
ja sie zasadzam na papki, wikasik. Nie wyobrazam sobie, zeby juz za kilkanascie dni nasze dzieci umialy stabilnie siedziec (bez zachwiania), mialy zabki i gryzly marchewke - do tego bez zakrztuszenia sie. Dla mojego marchewka to zabawka - do lizania tak samo jak moj palec czy grzechotka. A jak Ty sobie wyobrazasz blw? Z tego co wiem ani Tynka ani zadna z dziewczyn nie ominela faze papek.

Do góry