reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

To my chyba jako ostatni będziemy rozszerzac dietę,bo mój maluszek oprócz mleka i czystego kleiku ryżowego (wcześniej próbowałam z kukurydzianym) to jeszcze nowych smaków nie zna.

nie badz taka pewna :-p

------------------------------------------------------------------------------

(.)(.)
dzis zapytalam sie mojej pediatry od kiedy nalezy rozszerzac diete - wg. niej od skonczonego 6 msc czyli w 7 i tylko jeden posilek dziennie przy czym miniumum 2-3 razy w tygodniu miesny. I... zadnego glutenu. W przypadku zwiekszonego apetytu rozszerzyc wczesniej ale w zadnym razie nie podawac mm :-)

reklama
Kugela to w Twoim przypadku .Jak twój smyk tak pięknie na samym cycusiu rośnie .Ja już biszkopty gdzie trochę jajka jest wprowadziłam i mięsko i rybkę .We wtorek idę na ważenie.Zazdraszczam tej"mleczności" i gratuluję:-):tak::-D

Heh - moj mm odrzucil, a raczej ma chyba wciąz tą skazę i go wysypuje i boli go brzuch. preparatu mlekozastepczego zdecydowalam jednak nie dawac. Tak więc wciąz jestesmy na (.)(.) a <[###] bedziemy uzywac do mojego mleka - juz jedzie do mnie laktator i od poniedzialku zaczynam sie hurtowo doić i dawac mlodemu butelką.

Raz dziennie dostaje zupke, wlasnej mej roboty - zjada chetnie, az jestem zdziwiona. Natomiast na slodko nie chce nic i tyle - nie daje wiec owocow i nie daję glutenu - bo nie wiem w sumie co mu tak naprawde zaszkodzilo - mm czy gluten. Zaczne znow z glutenem jak okrzepnie po wprowadzeniu zupek i bede wiedziala skąd ewentualne nocne jeki.

I jak na niesloikową mamę mam juz tego w szafce sztuk 7 - nazbieralo sie z tych gratisow i cos Leszek kupil. Dzis odebralam paczkę z Rossmana.

A ja zbieram ze słoiczków składy no i te słoiczki wykorzystuję do wkładania własnych obiadków bo potem wkładam do miseczki z ciepłą wodą i dziecko zjada ciepłe ,a fajne ,poręczne te słoiczki.Teraz kupuję głównie z jagnięciną i cielęciną bo trudniej dostępne mięso

Dobry patent z ta miseczka z ciepla wodą. Ja do miseczki, w ktorej podaje - fajansowa taka, gruba - wcześniej wlewam wrzątek i ona sie nagrzewa. Jednak pod koniec obiadu jest juz zimna - sprobuje z woda i sloiczkiem.

Ja juz calkiem odpadlam z forum :( nie moge nadazyc! Na watku pogaduchowym mam blisko 50 stron w plecy...
My wciaz wylacznie na piersi. Kleik Robert dostal raptem 3 razy i nie jest wielkim fanem. Probowalam dwoch - pszennego i ryzowo-owsianego, drugi wchodzil lepiej, ale glutenu tam procentowo mniej, wiec nie nalegam. Mamy jeszcze jakies 5-6 tyg na doszkolenie :) Na razie wciaz podtrzymuje chec karmienia systemem blw. Chyba niedlugo czas sie wybrac po krzeselko :)

Mam prosbe od kolezanki z grupy mam, moglybyscie mi podac liste, co podajecie maluszkom? Chodzi mi o dzieci nie starsze niz 5.5 mies na mm, male glodomory, ale z mamami nie dazacymi do jak najwiekszej ilosci nowosci. Dzieki

wikasik, ja nie daje mm ale oprocz cyca moj maly dostaje jak narazie tylko dynie, ziemniaka, marchewke i jablko. jablko codziennie, pozostale na zmiane :) np ziemniak na obiadek, jablko na deser. ewentualnie mieszam dynie z ziemniakiem lub jablko z marchewka :) czasami dodam pol lyzeczki kaszki glutenowej do jabluszka ale nie codziennie

wikasik, mój je ziemniaka, dynię, marchewkę, jabłuszko, brzoskwinię, banana, brokuła i kalafiora. W zupce jarzynowej z Hippa w składzie był też groszek (akurat jemu nic nie było). Do mięsa robiłam 2 podejścia - 2 razy nic z tego. Jego menu jest dość monotonne :-D

reklama
Jak myślicie czy brzuszek dziecka które dopiero zaczęło jeść stały pokarm da sobie radę ze strawieniem małych kawałeczków mniej więcej wielkości ziarenka ryżu. Dziś mi się nie chciała domielić dynia i mały taką zjadł, nawet się nie zaksztusił ani razu...

Mój syn od tego tygodnia zaczął dostawać jeden posiłek z warzywek, to dlatego że ja muszę go zostawić na 3 h z tatą kilka razy w tygodniu. MM on nie chce nawet powąchać więc go już nim nie męczę. Do tej pory już posmakował ziemniaka, marchewę (uwielbia), dynię (ma odruch wymiotny ale zajada jak głupi) i jabco.
Kupiłam też kaszkę ryżową na wszelki wypadek gdy nie zdążę przygotować posiłku. Słoiczki mam w razie wielkiego Wuuuuu gdyby już totalnie nic nie było w domu.

Do góry