reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
Malinko u mnie na pobudzenie laktacji dobrze działał herbatka laktacyjna z Hippa i dużo wody. Ale z tego co czytałam to pewnie juz czas zakonczyć karmionko :) I tak podziwiam wszystkie mamy które długo karmią piersią Także powinnaś byc z siebie dumna. ja odstawiłam Ninę między 4 a 5 miesiącem bo miałam z nią różne cyrki (długi temat)
A karmienie u nas wyglada mniej więcej tak:
3:00 - 4:00 150ml mm
9:00 150 ml mm
12:00 pół małego słoiczka przecieru lub musu + 90 ml mm
15:00 120 ml mm
18:00 120 ml mm
21:00 150 ml mm

A swoją drogą bardzo jestem ciekawa jak wyglądają drzemki waszych maluszków (wiem że nie jestem na dobrym wątku - ale już mi się nie chce szukać) Bo moja nina śpi praktycznie po każdym karmieniu ale bardzo różnie. Tzn jest karmienie, aktywność i sen.
I drzemki są takie
po śniadaniu 2 -2,5 godz
po II śniadaniu 1 godz
po obiadku 0,5 godz
po podwieczorku 0,5 godz
po kolacji no to śpi do ok 3:00 4:00 (a czasem obudzi sie juz nawet ok 1:00)
Zastanawiam się kiedy będę musiała wyeliminować jakąś drzemkę i to którą i kiedy moja Ninka zechce przespać całą noc tak np do 6:00 rano :)
Jak to wygląda lub wyglądało u Was Kochane mamusie, kiedy wasze pociechy miały 5 m-cy :)

Avona moja Ania jak miała 5 m-cy to spała 3x0,5 godz.:-) Za to noc przesypiała prawie całą (z jedną pobudką ok.4-5 rano). Teraz jest różnie,bardziej nieregularnie: np. wczoraj spała w ciągu dnia tylko dwa razy,z czego ten jeden raz to ponad 3 godziny:szok:

Avonka - my ciągle na piersi i dopiero od 2 dni pierwsza marchewka.. :-)

u nas sen między 20 a 5.30-6.00, później czasem drzemka po karmieniu koło 6.00 (ok.30 min) a czasami po karmieniu o 9.00 (ok. 40-60 min), czasem krótka kima na spacerze (ok. 30 min. koło 13), następna drzemka dopiero koło 17.30 (ok. 40-60 min) i tyle - dużo "czasem" bo wszystko zależy od humoru, pogody, układu gwiazd itd :-)

Dzięki Katjuszka :)

A ile spacerków macie w ciągu dnia? I jeśli tylko jeden lub dwa, czyli jak ja, to napiszcie jak bawicie się ze swoimi Skarbkami w domach?? Bo ja mam leżaczek i matę edukacyjną i zabawki, ale i to wszystko Nince nie wystarcza , szybko się tym nudzi.. Napiszcie czy macie jeszcze jakieś dodatkowe zajęcia dla maluszka?

A swoją drogą to jak dodajecie te suwaczki na stałe?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak jest ciepło to spacerujemy prawie cały dzień.. to znaczy wychodzimy tak o 11 spacerujemy, siedzimy gdzieś w parku ze znajomymi, potem idziemy do domku, jem obiad, trochę odpoczne i znowu spacerujemy tak od 15.00 do 19.00 -20.00 ;-)
szkoda, że już się robi coraz chłodniej.. a o zimie nawet myśleć nie chce.
mam nadzieje, że na zimę będziemy już mieszkać w domku, to Gabi będzie miała dużo miejsca na zabawy :-D

Avonka - my ciągle na piersi i dopiero od 2 dni pierwsza marchewka.. :-)

u nas sen między 20 a 5.30-6.00, później czasem drzemka po karmieniu koło 6.00 (ok.30 min) a czasami po karmieniu o 9.00 (ok. 40-60 min), czasem krótka kima na spacerze (ok. 30 min. koło 13), następna drzemka dopiero koło 17.30 (ok. 40-60 min) i tyle - dużo "czasem" bo wszystko zależy od humoru, pogody, układu gwiazd itd :-)

:-) a myślałam że tylko my zostaliśmy bez deserków :-)

Moją córkę zatwardza, początkowo myślałam że to przez kaszki mleczno-ryżowe więc odstawiłam, w niedzielę dostałą deserek ze śliwkami w poniedziałek kupa początkowo o konsystencji stałej, później już bardzo rzadka, wczoraj był mus jabłkowy z dodatkiem brzoskwiń a dzisiaj kupa początkowo bardzo twarda, później troszkę miększa i tak jak robiła kupe w poniedziałek, we wtorek mała twardawą, we środe nie było kupy a dzisiaj takie cyrki aż płakała przy robieniu.
Pije 3 x dziennie moje odciągnięte mleko, czasem jemy danonka, zupkę zazwyczaj swojej produkcji, ziemniaczek, marchewka mięso, lub ziemniaczek marchew, brokuł groszek słodki i zacierana żółtkiem jaja, w nocy wypija mi jeden posiłek mm, już nawet ja jem suszone śliwki ale dalej kupa twarda...

Cesis z tą kupą to wszystko się powinno za kilka dni unormować, jeśli dajesz śliwki, winogrona, jabłka... Też to przerabiałam z Niną

Kochane napiszcie co z tą zabawą. Jak spędzacie czas od karmienia do karmienia z maluchem, czas aktywności (to co pisałam wyżej). Z góry dzięki!!

reklama
My dziś spróbowaliśmy obiadku z B rosołek z kurczakiem po 6 miesiącu. Okazało się,że to danie nie jest już tak zmiksowane tylko zawiera malutkie kawałeczki warzyw. Niestety Ani nie bardzo podeszła forma obiadku,nawet się trochę krztusiła,więc rezygnujemy. "Trzymamy się" słoiczków po 5 m-cu:-)

Do góry