reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

reklama
Wieczorem na czole Alankowi pojawilo sie pare czerwonych plamek. Po jakims czasie zniknęły. Czy to moglo byc uczulenie? i wogole powiedzcie mi skoro jadl wczesniej jabluszko z hippa i bylo ok to czy jablko z gerbera moglo go uczulic?

Ja dziś próbowałam podać ziemniaki ze szpinakiem - ale był ryk! Na pocieszenie dostała gruszke którą uwielbia. Lubię szpinak ale ten smakuje i wygląda jak kupa.

Ja dziś też miałam problem z obiadkiem- zupkę jarzynową z bobovity bardzo lubi, dzis dałam mu jarzynową z hippa i mu nie smakowała. Choć na mój gust była dobra i za bardzo się nie różniła w smaku od tamtej - a skład bogatszy. No ale cóż- kubki smakowe Adasia wiedzą najlepiej ;)
I też dostał w nagrodę cały deserek ;)

U nas na razie nie ma problemu, Alan zjada wszystko co mu daję. A kupuję różne firmy, zeby sie do jednej nie przywzwyczail. Dzis zjadl zupkę jarzynowa bobovita i jabłko z gerbera. Dan mięsnych jeszcze nie podawalam. Jutro chcę podac Alankowi kaszkę mleczno-ryzową o smaku malinowym kupilam po 4 miesiącu. O ktorej godzinie najlepiej dac taką kaszkę, rano czy wieczorem? Bo jak dotąd obiadek-zupkę podaję ok 13 i po poludniu owoce.

Ja kaszkę podałam tak około 16 w porze podwieczorku, bo to słodkie danie,a na noc podaję juz tyko mleczko. Jednak Adaś za gęstą kaszką nie przepada. Woli odrobinkę do mleka- wtedy wypija ze smakiem.

reklama
U nas dzienny schemat zywienia wyglada tak:
7.00 piers
10.00 kaszka manna mleczna (2 lyzeczki na 30ml wody) najczesniej mieszam z owocami, albo sama je tre albo daje sloiczkowe, wtedy wychodzi polowa sloiczka 125g. Kuba nielubi kaszek, a poki co tylko z ten sposob podaje mu gluten, z owocami i lyzeczka zjada ze smakiem.
13.00 obiadek, zupka warzywna, robie sama albo zjada caly sloiczek 125g
16.00 piers
19.00 piers

Czasem zdarza musienwstac w nocy ok. 3.00, wtedy tez sie cycujemy.
Miedzy posilkami podaje mu soczek merchewkowy, lub marchewkowo-jablkowy dla niemowlat, herbatki alo po prostu przegotowana wode.

Chce go przyzwyczaic do normalnego jedzenia w tych wlasnie porach, bo wtedy bede w pracy, balam sie, ze bedzie z tym problem, ale widze, ze Kuba je wszystko co mu dam, tylko za kasza nie przepada (to chyba po mnie, bo ja tez nie lubie grysikow), ale wymieszana z owocami zajada ze smakiem.
Miesa jeszcze nie jemy, mysle za zaczniemy je wprowadzac gdzies za 3 tygodnie do miesiaca, niech najpierw sie oswoi ze smakiem wszystkich warzyw i owocow.

Zauwazylam tez, ze Kuba nie bardzo lubi pic z butelki, chyba, ze wode lub herbatki, zdecydowanie woli jesc lyzeczka, no i wiadomo, piers na pierwszym miejscu ;)

Do góry