reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

Sosnowiczanka, w zależności jak Kala wstaje z drzemek to np obiadek ma o 12,14 godzinie, więc mleko wypija np ok 11 i potem je samo mleko dopiero ok 19. ale kaszka co Jej robię jest na mm więc ma go w sumie jeszcze ok 17. Czyli wychodzi 5-6 godzin bez mleka i nawet go nie chce, bo próbowałam jej dawać, woli soczki po obiedzie (ja rozcieńczam wodą 50/50).

A Nikuss już miałam kiedyś pisać i zapomniałam, Twoje placuszki z kurczaka są rewelacyjne :D cała rodzinka zajadała ze smakiem :D

reklama
Dziewczyny mam problem z Harmonogramem jedzenia mojego Alana:-(Czytałam ze 5 miesieczne niemowle powinno jesc 4x dziennie mleko.

5-6 rano dostaje porcje mleka ok 210ml.
9-10- druga porcja mleka 180ml z kleikiem ryżowym lub kuku.
12-13 Sinlac
15-16 mleko ok 200ml
19-20 mleko z kleikiem

A gdzie do tego mam wrzucic deserek juz nie wspomne o przecierku z zupki:zawstydzona/y:Narazie nie ma okreslonych godzi "słoiczkowych" ten Sinlac mi wszystko psuje:/tak to bym wrzucila w porze obiadowej.Ja sie w tym juz nie łapie...

Phelania- a w tą 15-16 nie możesz mu dac obiadu zamiast mleka? Alanek dużo wypija jak ponad 200ml na raz...rozumiem, że w nocy nie budzi się na jedzenie?

U nas wygląda to tak:
5-6 mleko mm
10-11 mleko mm
13-14 - obiadek
16-17 - deserek
19-20 - mleko mm lub kaszka na mm-ale jeszcze jej nie próbowaliśmy, bo nie mam smoczka heh
i w nocy ok 23 i 3 mleko....
w międzyczasie herbatka w dzień (między obiadkiem a deserem ) i chrupki jak ma ochotę

mleka wypija 160-180 ml, czasem 200 , w nocy 120 -150ml

Phelania musisz też wyczuć małego, Emilka np. zjada słoik koło 12-13 (nie zjada całego, je tak 3/4) ale mleko chce bardzo szybko po tym, np. z godzinę tylko wytrzyma na tym słoiku. Więc tak naprawdę na razie słoik jest bardziej między posiłkami niż zamiast posiłku. Nie wiem ile ml Emi zjada bo jest na piersi ale oprócz tego słoika (resztę słoika dojada po południu koło 17) je zwykle 5 razy w dzień i 2 razy w nocy.

Ostatnia edycja:
Z czego dajecie kaszki maluszkom? Z butelki czy łyżeczką? Kupilam Alanowi kaszkę mleczno ryżową i nie wiem w czym mu ją dać...

reklama
Sosnowiczanka- Kaszkę mleczno- ryżową podaję z łyżeczki(czemu nie uczyć dziecka jeść z łyżeczki tylko znów pakować by było łatwiej i szybciej w butelkę), Nina z butelki je tylko w nocy i 1-2 razy w ciągu dnia. Wszystko oprócz mleka dostaje łyżeczką a i ostatnio mleko plus kaszkę ryżową zjadła łyżką. Nasz logopeda mówi, żeby starać się karmić łyżeczką, później dziecko prawie 3 lata i jeszcze kasze "nawala" z butli-złe nawyki-przykład z rodziny mego męża.

Do góry