reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

MieMie, spoko, mój starszak nie przybierał nic a nic przez trzy miesiące!
Młodszy brat nadrabia za starszego brata.
Jeden wiecznie za chudy, drugi jak zapaśnik sumo, może trzecie będzie "normalne"? Mąż powiedział że nie odważy się tego sprawdzać:-D

Mówicie że kasze jednak potrzebne? To na poczatek może nabędę płatki gryczane i będę troszkę dodawać do zupy, może oswoi się z grudkami.
A znacie kaszkę bezmleczną i bezcukrową taką bez gotowania którą można dodać do jabłuszka zamiast kleiku kukurydzianego?

reklama
mAtma, a najlepiej pełnoziarniste i bez cukru holle, tym go nie utuczysz.

Moja znów jest wszystkożerna, pochłania 250 g obiadków, za parę dni zaczynamy z nabiałem innym niż masło i mm. Dziś na śniadanie jadła kanapeczki z pieczonym indykiem i kaszkę orkiszową. Piekłam chleb wieczorem więc był świeży ale też sobie poradziła.

Mie, piszesz, że masz mało pokarmu, u Was dużo cyca jest z tego co piszesz, nie wiem może to mleko jej nie wystarcza? W sumie sama nie wiem...

ja też kaszek holle używam i oprócz tego zwykłych kasz: kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, mannej, czasem płatki owsiane :-)
jogurty daję z lodówki albo eko łukta albo takie jakie ja jem, bardzo lubię krasnystaw jak Aia i jogurty greckie jak Asia :-)

MieMie, a innych produktów dużo Lila je? mój młody przybiera ostatnio takimi skokami, np. w 2 tygodnie przytyje 60g, a w następne dwa 400 :eek:

A u nas chyba jakiś jedzeniowy bunt. Tymek je dużo mniej niż dotychczas. Rano i wieczorem dostawał już 210ml mleka (wieczorem jeszcze do tego dwie i pół miarki kleiku ryżowego), a teraz wróciliśmy do 180ml i to też czasem końcówka ciężko wchodzi :/. Obiadek zaczyna z babcią koło 13:00, kończymy o 17:00 :/ i to też czasem nie zje całego. Nie wiem, czy mu przestały smakować moje obiadki czy co? Jejusiu...
mAtma pisze:
A znacie kaszkę bezmleczną i bezcukrową taką bez gotowania którą można dodać do jabłuszka zamiast kleiku kukurydzianego?
Ja podaję Tymkowi różne rodzaje z firmy Nominal (NOMINAL - greenMAMA). Raz z tartym jabłkiem, innym razem z gotowym musem ze słoiczka, do obiadków też czasem dodaję troszkę. Tymek je bardzo lubi, przynajmniej nic nie mówił, żeby mu nie smakowały ;). No i mają ceny ludzkie. Według mnie najfajniejsza jest ta wielozbożowa. Na długi weekend jedziemy do Czech więc mam nadzieję, że przy okazji będę mogła zrobić większe zapasy, a nie kupować cały czas online :).

najbardziej wkurzające jest to,że jak che się kupić DOBRE kaszki to trzeba przez neta. U mnie w okolicy same nestle i bobovity:no: Następnym razem muszę spróbować tych NOMINAL.
U nas nadal bunt jedzeniowy. mleka 30 do 80 ml, kaszki ok 40 ml do tego z 60g obiadku:no: już mnie to zaczyna przerażać bo jest mała a tu jeszcze takie fochy. Dopycham ją bananem w międzyczasie i co raz częściej biszkoptami albo czymś co by tylko zjadła.....Wszystko pezez chorobę i zęby. Kilka dni temu wyszła górna 1 ciekawe co dalej??

Ostatnia edycja:
emka, moja jeszcze lubi pęczak i kuskus no i te co Ty chociaż gryczaną najmniej.

dzag, może to chwilowe nas też tak było przez kilka dni i znów apetyt jest.

Jeżeli Ula tylko nie będzie miała sensacji jak po mm zwykłym to będę dawać jogurt z lodówki z musem owocowym, bananem itd. co ciepli nieco jogurt. Będę jej tę robić serki waniliowe, czyli laską wanilii, trochę mleka migdałowego na rozrzedzenie i pestki z laski wanilii.

Aasi, ja mam sklep zieloną chatkę 10 min na nogach, są tam wszystkie kaszki jakie daje Uli, ale zanim to odkryłam to jeździłam na drugi koniec miasta.

dzag a macie paszport dla małego? Bo dla dzieci trzeba niestety.

Mój dalej je mało, chyba taki typ mi sie trafił. Kakarolina, ile je twoja Ola np kaszki na śniadanie? Ja znalazłam na mojego sposób i daję mu kaszkę z rogniecionym bananem, wtedy wcina i zje ok 100ml takiej dość gęstej. Ze słoiczka nie zje nic, ani owoców ani obiadku.
Za to rozkochał się w jogurtach. Tzn ilości oczywiście nie są ogromne jak to na niego, bo jakieś 50ml, ale sam otwiera chętnie dzioba i nie muszę go zajmować przedstawieniem ;)
A na śniadanie co drugi dzień narazie daję mu kanpkę z twarożkiem (ser półtłusty ze zwykłym mlekiem mieszam) i lubi, wiadomo że większość jest na podłodze i krzesłku ale trochę zjada :)

reklama
ja właśnie też muszę dzieciarni wyrobić :) a dówód kosztuje tyle samo co paszport? Chociaż my na Chorwację uderzamy to i tak pewnie trzeba jednak paszporty

Do góry