reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Mi ostatnio lekarka powiedziała, że w tym "wieku" dziecko powinno przyrastać ok. pół kilo na miesiąc.

A i pytanie odnośnie żółtka. Mi też lekarka powiedziała, że jak daję pół żółtka do obiadku, to nie dodaję do tego mięsa, tylko mięso na następny dzień. A jak Wy robicie?

Ostatnia edycja:
reklama
Pół kg?? wydaje mi się że to stnowczo za dużo. Nie znam się ale wydaje mi się że teraz w drugim półroczu tak około 300g może 400g

a żółtko różnie czasem samo czasem z mięskiem. Właśnie znalazłam arytkuł w którym napisali że między 9 a 12 mies dziecko poinno przybierać 12g na dobę.
W trzecim kwartale 400g mies.
W czwartym kwartale 300g

Ostatnia edycja:
U nas jest 2 dni mięso, 2 ryba i 3 żółtko, jak małe jajko to daje całe. U nas się to zgadza i sprawdza bo w wynikach sprzed m -ca miała super hemoglobinę,a byla wtedy jeszcze tylko na piersi.

edit: a tu jest napisane jeszcze inaczej: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/a0198dd6-0f57-4d07-a69b-0498c7ce2b7a. Moja nie zje mięsa i żółtka w jednym, żółtka nie lubi za bardzo, a z mięsem to już w ogóle za treściwe, ona musi czuć warzywa głównie żeby zjeść.

Ostatnia edycja:
Ja zoltko z miesem daje razem, albo osobno, albo tylko warzywny obiad, zalezy jak mi podejdzie;)
MieMie ja tez zaczelam od sera poltlustego, ale jakos nie zbyt czesto jej daje. Za to jogurt naturalny ostatnimi czasy, bo bardzo lubi z musem z jakis owocow, taki owocowy jogurt mojej roboty;)

Asia może lekarz tak mówił ale w schemacie żywieniowym jest czarno na białym napisane że żółtko razem z mięsem
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem sztucznym - www.mamazone.pl
kto jak kto ale moja lekarka jest guru w tym temacie ;-)
wg schematu zywieniowego jemy mięso bądź rybę co dziennie

A w żółtku chodzi o witaminę D czy kwas foliowy i to coś na oczy bardziej niż o żelazo

Ostatnia edycja:
No ja a w każdym razie nie daje codziennie i raczej nie będę bo wtedy mi nie ruszy obaidku już w ogóle. Każdy lekarz ma inną zdanie, a schematy też układają lekarze, Ci co się wypowiadali o tym to też kompetentni byli, nie tylko jeden lekarz w Polsce się zna na diecie;-):-) Zresztą o czym my mówimy jak moja obecne zjada 10 łyżeczek obiadu.

reklama
Asia moja je 5 łyżek ale to nie o to chodzi wiadomo że są lekarze i lekarze a schemat stwarza zespół ekspertów zgodnie z wytycznymi WHO i jezeli ktoś się pyta jak się powinno to powinno się żółtko z mięsem razem zgodnie ze schematem. A w życiu jak to w życiu powinno się tak żeby dziecko cokolwiek zjadło. Jak nie zje razem to nic nie zrobisz to lepiej niech będzie wegetarianinem.

Ja zresztą powoli przygotowuję sie do przejście mnie i dzieci na wegetarianizm. Na razie zbieram materiały

Do góry