reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
Karolina no właśnie mam pietra, bo on odgryza pół ciastka hippa, duży kawał banana czy jabłka i kończy się to nerwowym wyciąganiem z buzi :baffled:

witajcie, u nas też już owoce bez siatki :-) bez sensu że w ogóle kupowałam, może dwa razy użył.
Już trzeci dzień podaję jogurt naturalny, mieszam go z uparowanymi wcześniej owocami - był już z jabłkiem, gruszką i bananem, wcina aż mu się uszy trzęsą! Mam nadzieję że taki normalny jogurt naturalny jest OK? Czy są jakieś dla dzieci? Widziałam te jogurty z owocami w słoiczkach ale ilość cukru mnie zniechęciła.
U nas wody może ze 100ml max, spróbuję kompocik zrobić - to może być dobry pomysł.
Dziewczyny, jak robicie zupę pomidorową?? W Avencie jakoś czy osobno w garach? Da sie w Avencie ugotować ryż/ kaszę? Ja oczywiście wyrzuciłam i opakowanie i instrukcję. Ale ze mnie kucharka tak swoją drogą.... pa

Kurcze, to może rzeczywiście się wstrzymam z tą siatką, przecież w końcu i tak będzie musiał się nauczyć jeść takie rzeczy :confused: Spróbuję jutro z ugotowana marchewką mini, co jeszcze poza bananem można dać na początek?

Summer ja dziś młodemu dałam własnie na próbę taki deserk - morele z jogurtem, zobaczymy jutro czy go nie wysypie. Jak będzie ok to jutro też dostanie a potem zrobię mu sama taki z owocami. Tylko własnie nie wiem jak często można taki jogurt czy twarożek dać dziecku z tym wieku?

Dziewczyny czy więcej gdzie jeszcze poza rossmannem można kupić mleko enfamil w jakiejś zbliżonej do rossmanowskiej cenie?

Summer ja gotuje ryz osobno w rondelku i dodaje do reszty. Jako pomidory jest albo passata albo pasta pomidorowa. I natke pietruszki posiekana daje coby mala przyzwyczajac za mlodu. Bo remik to mi kiedys na natke powiedzial, ze on drzewa jesc nie bedzie:p i do tej pory wygarnia.
U nas juz blender powoli w odstawke idzie,obiadki widelcem dusze, kawalki jej nie przeszkadzaja. Tylko jak mus owocowy robie to blender.
Tez byl okres, ze slabo jadla i pila. Chyba kazdy brzdac kiedys tak ma. Teraz wsuwa az milo, ale przy skoku ona zwykle tak.
Uwielbia do lapki chleb musniety maselkiem, az sie trzesie:)

Summer ja nie podaję jogurtów dla dzieci bo wg mnie to straszne g...no jest. Mnóstwo cukru i nie ma kultur bakterii a przecież w jogurcie właśnie o te bakterie chodzi. Jogurt naturalny jest jak najbardziej ok przynajmniej ma datę ważności tydzień (choć oczywiście też jest w nim straszny syf np silikon żeby był gładziusieńki) Ja podam jak ola skończy 8 mies. Póki co po 7 mies (cornelka) jak najbardziej wprowadza się biały ser.

moja właśnie zeżarła 160g gęstej kaszki z płatków jęczmiennych na mleku krowim, gęstej tak że można w kostkę pokroić. dzielne dziecko! mam nadzieję że jej te kaszki nie zaszkodzą bo to przecież pełne ziarno nawet nie za mocno rozgotowane (po ugotowaniu blenduję ale nie wychodzi na gładko, są spore grudki). wczoraj tak samo zjadła owsiankę, kupy robi ładne, brzuszek nie boli, dziecko zadowolone i pełne energii
Natalia tak samo zjadła. teraz ja próbuję dojeść resztę i nie mogę tego czegoś w siebie wcisnąć :p dumna jestem z moich dzieci że to jedzą

Olga, moja też lubi takie gęste.

Co do nabiału, ja dopiero od maja, na 10 m- c zaczynam ale dałam już jej liznąć i serka białego i ser żółty do siaty, dziś szyneczkę, ogóra. Moim zdaniem siatka jest super bo nie muszę przy niej siedzieć i nadzorować. Poza tym mogę dać takie rzeczy jak szynka, ogórek już jest niebezpieczny do końca bo umie ugryźć spory kawałek, a na pewno nie jest w stanie go połknąć.

Summer, ja podgrzewam passate albo pomidory pelatii w rondelki, w avencie paruje pietruszkę i marchewkę, czasami paprykę do tego, osobno gotuje ryż, potem passate miksuje w warzywami i dodaje ryż.

A ja się zastanawiam czy jej makaron orkiszowy, pełnoziarnisty nie dawać? takie nitki babuni. Zrobiłabym jej spaghetti, my już gluten dajemy ale w makaronie jest białko jajka więc się zastanawiam?

Ostatnia edycja:
reklama
ja daję jogurt naturalny, sam bez niczego, jakby mógł to zjadłby cały pojemnik, na obiady dalej ma focha ;-)
po 10 tym miesiącu dam normalne mleko
ja ostatnio jakoś o siatce zapomniałam, jabłko daję w całości, a ciastka hipa na dwa razy zjada i na razie się nie krztusił :-)

Do góry