reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Cy tylko moje dziecko tak czesto je
u nas tak
4-5 mleko 120
8 mleko 120
10 kaszka orkiszowa albo jaglana albo ryzowa z owocami i mlekiem
12 obiadek
14 mleko 120
16 deserek
18- 19 mleko 150
21 mleko 150
00 - mleko 120
2 - herbatka albo mleko

wiec u nas nadal pobudki o 21, 12, 2 i 4
a dodam ze probowałam zastapic posiłek o 19 i 21 kaszka to jeszcze czesciej sie budzila , albo jak o 19 było mleko a o 21 kaszka tak samo:/

Ostatnia edycja:
reklama
Martyna, według mnie (ale ja nie jestem specjalistą i znawcą, tylko przyswajam wiedzę innych :-p) to jest to za dużo posiłków. Nie chodzi o przekarmienie, a o to, że Twoje dziecko non stop je. A to niezdrowy nawyk zarówno jeśli chodzi o nawyki żywieniowe na przyszłość, jak i o to, by jednak układ trawienny czasem odsapnął. Co 2 godziny to nawet mój nowonarodzony Tymek nie jadł... Jeśli nie macie problemów z refluksem to - na mój gust - powinniście trochę zmienić pory posiłków. Wydłużyć przerwy przy jednoczesnym lekkim zwiększeniu porcji, tak żeby na dzień w ml wyszło mniej więcej tyle samo. Ja osobiście zaczęłabym od wydłużania o 15 do 30 minut przerwy między posiłkami w dzień.

U nas jedzonko prawie dokładnie jak u gorgusi, z tym, że ostatnio teściowa szaleje i obiadek stara się Tymkowi wcześniej dawać. Efekt jest taki, że porcję obiadową je na 2 raty z przerwą półtoragodzinną...:dry:
K8, fajny pomysł na deser. Kurcze, chciałabym coś podobnego Tymkowi zrobić, bo w naszych deserkach nuda straszna :-(. Ale tego mleka kokosowego bym się bała...:baffled:

Ostatnia edycja:
martyna, mój też je często z tym, że ma w nocy 11-godzinną przerwę.
Zwiększyć posiłku z cyca nie za bardzo mam jak i zmienić pory posiłków też nie da rady, bo albo nie zaśnie na drzemkę z głodu albo się za wcześnie obudzi też z głodu.
Mam 7 posiłków, ale dwa to takie "po parę łyków".

Mi też się wydaje że 10 posiłków to za dużo. Ja sobie wbiłam do głowy ten durny schemat i łapie sie na tym, że ciągle kombinuję jak tu z 6 do 5 posiłków zejść :baffled:
Martyna my mamy co drugi wasz posiłek. Tylko rano mamy tak samo o 4-mleko i o 8-9 mieko potem już co drugi Wasz jemy

Dzag, mleko kokosowe zdrowsze niż krowie ;) może też być migdałowe, ale ono w dużych kartonach tylko występuje i jest dość drogie, nie zużyjesz i trzeba wywalić, szkoda go ;) Kokosowe jest w małych puszeczkach do dostania, wystarczy na kilka deserków i owsianke można na nim zrobić.

moj Tymek je w ciagu dnia tak:
ok 8 kleik z owocami 120ml (wstaje o 6-6.30)
potem ok 9 idzie spac i przed snem troszke popija z cyca
11 cyc
13 obiadek ok. 100ml +herbatka z 30ml
14.30 cyc i spanko
16 cyc
18 kaszka zbozowa
19 spanko i cyc do popicia, uspokojenia
23 cyc ale dawalam mu kiedys z butelki bo przez sen umie pic to zjadl, uwaga-20ml :baffled: potem w nocy jeszcze 2 razy cyc ale jest taka sama sytuacja, je bardzo malo, ale niczym sie nie da oszukac, probowalam dawac wode, herbatke i nic.

Takze u nas tez duzo tych posilkow ale za cholere nie dam rade tego zmiejszyc, probowalam mu zrobic wieksza przerwa przed obiadem zeby zjadl wiecej i nic to nie daje, po protu woli cycka i koniec. Moze kiedys wyrosnie:dry:

Mój też jakoś dużo je. 7.30, 9.30, 12, 14, 16, 20. Jak niemowle co 2h ;) ale chyba mamy skok, pewnie za tydzień lub dwa znowu mi się zmieni. Tak jak ze spaniem sobie wymyślił. Od 10 do 12 w południe...

reklama
dzieki za pocieszenie :-D wlasnie stwierdzilam ze sprobujemu dac z tej butelki tommee tippee bo Majka pamietam z aventa nie chciala a z niej pila. Ale jestem glupia bo miesiac temu wyrzucialm prawie wszytskie butelki bo stwierdzilam ze juz sie nie przydadza, a teraz jak sie okazalo ze moze pojde do pracy to jednak musimy probowac. A teraz patrze a sama butelka TT kosztuje prawe 3 dychy! A do tego jeszcze smoczki, czemu ja tamte wyrzucilam :/

Do góry