reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

ten parowaroblender tudzież blenderoparowar jest boski, mnie nawet dynia z ziemniaczkiem smakowała :)
pełna dokumentacja:

09.01.13.jpg11.01.13:1.jpg13.01.13.jpg16.01.13:1.jpg16.01.13:2.jpg

reklama
a ja melduję że dziś zrobiłam zupkę z kalafiorem- czyli jak kakarolina mówi podstawa czyli marchewka, pietruszka, ziemniak plus kalafiora kawałek. Jak spróbowałam to myślałam że się schaftam, takie niedobre, ale żal mi było wyrzucać więc stwierdziłam że dam Tymkowi chociaż do spróbowania i co?? Zeżarł najwięcej w swojej karierze, słoiczek 120ml.:tak: Pod koniec aż mruczał z zadowolenia. Szok. A takie wstretne to było. Chociaż dałam mojej mamie spróbowac to stwierdziła że wydziwiam i jej smakuje:eek:
Za to dzis po 2 dniach przerwy była kupa buraczkowa, oj ale się nastękał i nawet chwilę popłakał, jednak go to mocno zatwardziło, kupa prawie jak u doroslego. Więc na przyszłośc jak będe gotować buraczka to jednak tylko na jeden dzień.
A ja selera nie daję bo mi uczulił Tymka, kiedyś już tu nawet pisałam że w przyypadku potencjalnych alergików trzeba uważać, bo to bardzo silny alergen i do 2 r.ż lepiej się wstrzymać.

No i kupiłam dziś puchę Bebilonu HA, wzięłam dwójkę bo jest po 6mies a to jeszcze 2 tyg, zreszta i tak tylko raz dziennie będzie młody to dostawał w niedużej ilości więc chyba nic mu nie będzie jak dam mu już jutro kaszkę na tym. No i zaraz idę na allegro zakupić jakieś te kaszki, zarąbiste są, serio ubolewam chyba najbardziej nad tymi kaszkami że w Polszczy takich nie mamy.

my mamy pozwolenie na mięsko, gluten mam zostawić do skończonych 7 m-cy i dopiero wtedy dawać po łyżeczce i powoli rozszerzać, dlatego że Młoda jest na cycku plus mm 2 razy dziennie, jakoś mnie to przekonuje :tak:

u nas tez nadal z kupka problem ... Nie daje jej kaszek juz wogole, tylko Sinlac rano I nadal jest cos nie teges...juz zaczynam ta nieszczesna manne podejrzewac :+/ A wczoraj bylismy w Rossmanie I obkupilismy sie promocyjnych babydreamow glownie deserkow ktorych nie zrobilabym sama. Kupilismy tez jeden sloik Bobovity warzywka z krolikiem no I sie oczywiscie nie powstrzymalismy I podalan jej na pozny obiad. Wsunela tak ze az piszczala zeby jej szybciej dawac I popila herbatka na trawienie :) moj miesozerny Lilek hehe

Bejbi U nas dziala Gerber suszone Sliwki , czopek a jak male zatwardzenie to tarte jablko. Moze sprobuj ? Lila tez prukala ale nie.mogla kupki zrobic.
Goshamy dzis probujemy buraczka ciekawe co.bedzie :) A mleko mozesz podawac nastepne tylko obserwuj bo czasami uczula jak za wczesnie podane.
Weronkazz Pieknie Ci to wyszlo :) i dziecko tez chyba zachwycone

a my oficjalnie informujemy, że w sobotę częstuję pierwszą marchewką, jak wiecie chciałam zaczekać do końca szóstego miesiąca ale mój syn daje nam wyraźne znaki, że potrzebuje już czegoś więcem niż mamusi mleczko, a oto one (znaki):
DSC_0021.jpg

:-D:-D:-D

Katjusza, no wyraźne jak nic:-D Ja też chciałam czekać do końca 6 m -c ale trzeba do aktywności zawodowej wracać:-( Przy kolejnych mam już zamiar karmić równe 6 m cy. U nas w nocy cycowanie na całego 3 razy. U nas nawet kaszka na moim mleku, i dziś pierwszy sinlac z uparowaną gruszką, dziś na obiadek dynia, pietruszka, marchewka i szpinak, zobaczymy brokuł jej nie podszedł.

Ale dwa dni bez kupy to nie tragedia, u nas też już tak było i nic nie robiłam zrobiła następnego dnia (oczywiście o ile dziecko się nie męczy).

Lewek, ten sinlack to ma smak rozgniecionych w mleku chrupek kukurydzianych:tak:

ewa, jak skończymy ekzpozcyję to mogę już jej dawać normalny posiłek np. z kaszki orkiszowej, bo ja uwielbiam orkisz i jego właściwości zdrowotne, jest mega zdrowy i chciałabym jej wprowadzić jako jeden posiłem na moim mleku po ekspozycji na początku marca.

Ostatnia edycja:
Asia ubieglas mnie w pytaniu o gluten hehe :) ja tez jestem ciekawa jak.dlugo podajecie gluten aby zaczac dawac kaszke zbozowa bo kupilam taka ze sliwka Nestle. Mowi sie o miesiacu ekspozycji ale czy ktoraa z Was ma inne doswiadczenie ?

A Sinlac mi smakuje :) I Lila tez wciaga ale nie tak jak krolika ;D

Katjusza no on prosi o zlitowanie sie nad nim ! dajcie mi to co tak ladnie pachnie I znajduje sie na Waszych talerzach a nie ciagle to mleko I mleko!

A my jakiś problem mamy chyba. Nie wiem czy to może kaszka manna szkodzi... czy może infekcja jakaś się przyczłapała.

Generalnie odkąd podają tę kaszkę to kupy takie śluzowate się zrobiły, jakieś suche ślady (plamy) przy łokciach a dziś rano - zielona kupka.

Muszę poobserwować chyba. - Jakieś typy macie,wstępne diagnozy?

reklama
Lewek, ekspozycja trwa dwa miesiące, ale muszę dopytać teściowej, bo może po miesiącu zwiększyć, a potem normalne tam 120 g kaszki, bo takie przejście z 1,5 łyżeczki czyli z 7 g na 120 g to duża rewolucja.

zylcia, raczej nie gluten, a pojawiło się po pierwszym podaniu kaszki?

Do góry