Hej. Ponad rok staramy się o dziecko, trzy miesiące temu udało się, zobaczyłam dwie kreseczki, lecz doszło do wczesnego poronienia... Tsh wtedy miałam 7,96 i lekarz powiedział, że to była przyczyna. Powtórzyłam wyniki i teraz są w normie (nie byłam u endokrynologa i nie brałam żadnych leków) TSH: 3,61, FT3:3,17, FT4:1,23. Od poronienia nie nie udało nam się zajść. Lekarze nie chcą nic doradzić, nie wiem już co robić... Myślicie, że powinnam jednak iść do endokrynologa czy to bez sensu? Jestem załamana
reklama
TSH żeby udało się utrzymać ciąże i żeby w ogóle do niej doszło z tego co mówią endokrynolodzy musi oscylować w granicach 1-1,5 max zależy w jakim wieku np jak dla mnie (26) na Twoim miejscu poszłabym do endokrynologa z wynikami. Trzymam kciuki !
Pełna nadzieji
Fanka BB :)
Zdecydowanie tsh za wysokie [emoji846]
Powinno być max 1,5.
Twój wynik to dla osoby 40+juz po ciążach
....
Szybciutko umawiaj wizytę do endo [emoji846]dostaniesz leki
Powinno być max 1,5.
Twój wynik to dla osoby 40+juz po ciążach
....
Szybciutko umawiaj wizytę do endo [emoji846]dostaniesz leki
To co nam się wydaje normą lekarze widzą zupełnie inaczej i często biorą też inne czynniki pod uwagę. Samo tsh może być nie wystarczające do postawienia pełnej diagnozy - u mnie tak było. Jeśłi możesz zrób jeszcze przynajmnie ft3 i ft4 a najlepiej również anty-tpo. I poszukałabym lekarza który jest ginekologiem - endokrynologiem przy planowaniu ciąży Trzymam kciuki!Dziękuje Wam bardzo
jasani
Fanka BB :)
Autorka pytania również zrobiła ft3 i ft4. Czytasz wybiórczo?To co nam się wydaje normą lekarze widzą zupełnie inaczej i często biorą też inne czynniki pod uwagę. Samo tsh może być nie wystarczające do postawienia pełnej diagnozy - u mnie tak było. Jeśłi możesz zrób jeszcze przynajmnie ft3 i ft4 a najlepiej również anty-tpo. I poszukałabym lekarza który jest ginekologiem - endokrynologiem przy planowaniu ciąży Trzymam kciuki!
Z jakiego regionu Polski jesteś? Szukałabym ginekologa, który ma pojęcie o endokrynologii (ja do takiego chodziłam).
reklama
Miałam TSH wyższe od ciebie, bo 3,8. Dostałam eutyrox i po 8 tygodnia spadło do 1,7 i zaszłam w ciążę. Obecnie jestem w 12 tygodniu. Leki biorę nadal tylko pilnuje co miesiąc poziomu czy nie wzrasta.
Umów sie do endo, powiedz ze sie starasz o dziecko, to lekami Ci obniży TSH.
Umów sie do endo, powiedz ze sie starasz o dziecko, to lekami Ci obniży TSH.