reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rodzeństwo, czyli być mamą po raz kolejny :)

Witajcie dziewczyny,

moja pociecha ma 10 m-cy i jeszcze nie rozumie, ze ktos nowy pcha sie na swiat (8 tc) Synek spi o 3 m-ca w swoim pokoju (jestem szczesciara, ktorej syn spi od 20 do 8 rano). Marzylismy o drugim dziecku zaraz po narodzinach pierwszego (polozna powiedziala, ze masochistka ze mnie :D). Jednak teraz zaczynam sie martwic, czy synek nie poczuje sie odepchniety... Postaram sie, by tak nie myslal.

reklama
jocelines ja myślę, że między nimi będzie taka mała różnica wieku, że Malutki nie odczuje tego tak bardzo. Mam koleżankę, która miała identyczną różnice wieku i dzieci między sobą super. Jedno zapatrzone w drugie. Naprawde!! Na pewno będą momenty gdy bedzie ciężko, ale to kwestia wprawy i pomocy ze strony partnera. Boże ja już zapomniałam, kiedy mój miał 10 miesiecy.....:-)

anus0207 pociesza mnie wlasnie fakt, ze bedzie miedzy nimi tylko 1,5 roku roznicy. Za jakis czas roznica sie zatrze i beda niemalze jak rowiesnicy. Jak samopoczucie? Jest roznica miedzy pierwsza ciaza a druga? Ja calkowicie inaczej przechodze druga ciaze, nic sie nie powtarza (a to dopiero poczatek) :)

u mnie jedynie zaparcia sie powtarzają. Tak to zupełnie inaczej- gorzej znoszę tą ciążą. Mam mdłości od wczoraj, rano nie mogę patrzeć na jedzenie i to wieczne zmęczenie.... generalnie mniej już się przeżywa drugą ciążą. Bardziej sie człowiek zamartwia jak to będzie być już 4 osobową rodzinka, jak będą wyglądały spacerki, jakie będą relacje między rodzeństwem itp. U was to chyba podwójny wózeczek co???

wlasnie - jak to bedzie wszystko wygladalo? :) wieczorny rytual kapania, kolacji i zasypiania, spacerki.... Podwojny wozek? Jeszcze zobaczymy. Synek nie przepada za wozkiem, woli chodzic (choc jeszcze nie potrafi sam stawiac kroczkow), kaze sobie podawac raczki i spaceruje po mieszkaniu i podworku (a plecy bola :D) Wiec moze wystarczy nam jeden z dostawka. Skoro obie inaczej przechodzimy ciaze w porownaniu z pierwsza, to moze obie mamy dziewczynki :D

o też bym chciała,bo ja tez się gorzej czuję niż w pierwszej ciąży ;-)
Ale chiński kalendarz mówi,ze synek i mi się też tak wydaje.eee spoko przynajmniej mam całą szafę ciuszków :-)

no ja nie mam żadnego przeczucia, w pierwszej ciąży od początku czułam, ze Synek. Aby zdrowiutkie było, ale nie powiem, że nie marzy mi sie dziewczynka :-)

My do dziś korzystamy z wózka, jak idziemy do miasta, jak chcę zeby zasnął...to już nie będą spokojne spacery :-)

Ostatnia edycja:
jocelines za to ja wiem jak zachowuje sie 10 miesieczniak bo syn sasiadki ma dokladnie tyle i on tez przesypia cala noc, czego zazdroszcze strasznie. Mój syn nadal budzi sie w nocy:-(.
Mysle ze u was to jest dobra różnica wieku dla maluszków :tak: Starsze dziecko nie odczuje jeszcze tak różnicy i na pewno będą się świetnie dogadywac :tak:

Podwójny wózek moze Wam nie być potrzebny :tak: Moj Maciek zaczol chodzić jak skończył rok a kilka miesiecy później schowaliśmy wózek do piwnicy bo stał nieużywany :tak:

tak się zastanawiam czy jak pójde teraz to będe miała usg dopochwowe czy normalne? jakie się robi w tym okresie ciązy?

reklama
Dopochwowe mozna rozbić ponoć do 12TC tak mnie poinstruowal gin. Ale wszystko zalezy od tego jakiej klasy jest aparatura.

Ja mam skierowanie na USG dopochwowe nawet w 13TC, ech...

Do góry