reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rodzeństwo, czyli być mamą po raz kolejny :)

zresztą wszystko co się przeżywa po raz pierwszy jest inne, niesamowite.
Ja dbam o siebie, martwie się, zeby wszystko było dobrze ze mną i z dzidzią,ale już nie ma tego czegoś co za pierwszym razem.
My mieszkamy w UK, wiec bede miała dwa USG i to by było na tyle :-( a pierwsze dopiero w 11-12 tygodniu ciąży, wiec zazdroszczę Wam, bo jakbym sobie może zobaczyła fasolke to bym w końcu uwierzyła :-)

reklama
Anus wiem co czujesz,bo ja tak miałam jak byłam w pierwszej ciązy.A teraz wszystko jest dla mnie nowe,nawet jestem jeszcze nieświadomo co do badań ,bo przeciez w UK całkiem inaczej.
A Olafka tez tam rodziłaś?

Olafka rodziłam w Polsce i byłam bardzo zadowolona :-) z opieki i z podejścia do mojej sooby. Może dlatego, ze tak sie urządziłam, ze byłam sama i nie było nikogo przy mnie. Rodziłam w Polsce, bo w tamtym okresie kończyłam szkołe i mieszkałamjeszcze w Polsce. Z Malutkim pzyjechalismy tu dopiero jak miał pół roku.
Dlatego będe miała porównanie. :-)

widzę, ze więkoszość z Was ma Synków, to teraz pora na córeczki co??
ja wiem, że najważniejsze żeby zdrowe było, ale tak mi sie marzą te kucyki, w pierwszej ciąży od początku czułam że Synek będzie, a teraz narazie nic nie czuje.

Anus jeśli chodzi o szpital i sam poród to ja byłam bardzo zadowolona,a już najbardziej chyba z tego znieczulenia ;-),a jeśli chodzi o opiekę w ciąży to już nie bardzo mają się czym chwlić,no ale tak jest,mnóstwo kobiet jest w ciąży w UK i rodzi,także będzie dobrze.Oni po prostu nie traktują ciężarnej jakos inaczej niż zwykłych pacjentów,jak jest wszystko w porządku to są tylko wizyty u położnej.Lekarz mnie ani razu w ciąży nie badał, a połzona słucha serduszka i mierzy ciśnienia i to cała wizyta.
Teraz jak będziesz szła na scan to powinnaś mieć tez robione badania krwi (hiv,różyczka,tokso) i przy następnym też ale chyba tylko parapetry.Ja musiałam się upomnieć ,bo zapomnieli.
To mamy na odwrót,ja teraz będe miała porównanie jak to jest być ciężarówką w Polsce :-)

Ja też chciałam córeczkę teraz,ale w sumie to mi wszystko jedno,aby tylko wszystko było dobrze.Po chłopaku mam za to całą garderobę ;-)

Ostatnia edycja:
no to rzeczywiście sie wyminiłyśmy :-)
moja Szwagierka teraz rodziła w styczniu, więc jestem na bieżaco w temacie ciąży i porodów. W tym mieście co mieszkam, nawet nie mówią płci dziecka, ale ja bede w polsce w wakacje totam mam zamiar zasiegnąć tej informacji, bo nie wytrzymam przecież.

Oni w ogóle żyja w przeświadczeniu, ze USG jest szkodliwe dla dziecka. Nawet przed samym rozwiązaniem nie robią, tylko połozna na dotyk bada jak dziecko jest ułożone i już. Cesarki to rzadko sie spotyka, wszystko siłami natury. Pocieszam sie, że to drugi Dzidziuś to już nie bedzie takiego stracha, wiadomo ból i obawy te same, ale na pewno nie tak jak z pierwszym.

anus dwulatek plus 9 msc ciązy to juz bedzie trzylatek a więc może posłucha słowa "Zaraz" ;-)
Jesli chodzi o przezywanie ciazy to moze mniej emocjonalnie podchodze to jej przebiegu, za to wiecej obaw mam i wątpliwości. Najwiecej obaw mam gdy pomysle o listopadzie, porodzie i pobycie w szpitalu, bo to dla mnie traułma jest :eek: Nie wiem dlaczego w pierszej ciazy bylam optymistka a teraz mam watpliwości czy wszystko bedzie przebiegać dobrze.

Chlopczyków rodzilo się wiecej niż dziewczynek w 2009 roku, a moze bedzie teraz boom dziewczecy :-D

W sprawach porodów za granica moge napisac, ze bylam zaskoczona gdy szwagierka powiedziala mi że bedzie rodzila bliźniaki siłami natury. W Angli uwazaja ze ciąza bliźniacza nie jest wskazaniem do cesarki, natomiast w Polsce jednak czesciej zaleca sie cesarke w tym przypadku.

Jesli chodzi o Macka i inne dzieci to on zawsze chetnie sie dzielil zabawkami :tak: Ma rocznego kolege z ktorym widuje sie niemal codziennie wiec jest przezwyczajony do maluszkow i zabaw z nimi. Mamy 3 miesieczna sąsiadkę na którą Maciek mógłby patrzec godzinami. Jest zachwycony tym, ze ona..., caly czas tylko śpi :sorry:

Ostatnia edycja:
Ja też wiedziałam od razu przy pierwszej ciąży, że będzie chłopczyk. Teraz mój Szymuś uważa, że będziemy mieć dziewczynkę, ale ja przeczucia żadnego nie mam.
Mój syn wie już że jestem w ciąży i cieszy się bardzo, każdego dnia, kiedy da mi buziaka na dzień dobry, drugi buziaczek jest na brzuszek dla dzidziusia. Dziś był rozczarowany, że ja widziałam bobaska a on nie. Następnym razem zażądał wizyty razem ze mną na usg, powiedział mi" "chyba mam prawo zobaczyć własną siostrę" :)))) przekochany jest :)

U nas to też będzie drugie dziecko i też oczywiście pierwsze to chłopiec :) . Bartek jeszcze za bardzo nic nie rozumie, jedynie teraz, jak mu się pytam, gdzie mama ma dzidzię, to odsłania mi brzuszek i go całuje i tak to wszystko :) ale jak się dziecko urodzi, to Bartuś będzie miał 2 lata i 2 miesiące więc już będze bardziej rozumny

reklama
U mnie jest taka sama sytuacja. Emilka ma dopiero 19 miesięcy a jak się dzidziuś urodzi to będzie mieć 2 lata i 2 miesiące wiec na razie rozmów żadnych ani tłumaczeń urządzać się nie da ale mówimy jej że w brzuszku jest dzidziuś i że będzie starszą siostrą i nieraz pokazuje na mój brzuch i woła dzidziu:) Uczymy ją specjalnie bo po świętach jedziemy do domu i mamy zamiar powiedzieć wtedy rodzicom i może akurat tak przez Emilkę.
A jeśli chodzi o porównanie porodów w PL a zagranicą to też nie będę mieć go bo pierwsze rodziłam w Dublinie i drugie raczej tez. Tu system podobny jak w Anglii ale narzekać się nie da. Jeśli chodzi o USG to też tylko 2 około 13 i 20 tygodnia ale słyszałam że w PL tak samo jest że w szpitalu robią 2 USG za całą ciąże a tak to prywatnie. Tutaj też można iść pywatnie na USG.

Do góry