reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
MUSIA- spokojnie ,takie rzeczy sie zdazaja-jak masz wapno w syropie takie dla dzieci ti daj Mu 3,4,ml:tak:jak nie ma goraczki to nic groznego...ale pewnie,jutro przejdz sie do pediatry!

KRAKOWIANKA- ja mialam taka sytuacje jak Ty-bylam na umowie na czas okreslony i w ciazy z Zuza poszlam na L4-w czasie trwania ciąży umowa wygasla i wtedy "przejal" mnie ZUS- dostawalam 100% pensji i macierzynski:tak: takze jesli czujesz ,ze tak bedzie lepiej to idz na L4:tak:

reklama
Najlepiej chyba będzie jak pójdę z nim do lekarza. :tak::tak: Mam nadzieje, że to tylko alergia:no::no:

mama no pewnie, nie pomyślałam o wapnie :sorry: Dzieki za pomoc, jesteś kochana.:tak::-)

No a teraz idę uspać małego. Do potem.:sorry:

Ok, najpierw o tym moim L4 zanim Wam poodpisuję. ;)

Majqa1, Maggy, Kala - dziękuję za odpowiedź. :*

Z tego co pani z zusu mówiła to:
1. jeśli teraz pójdę na L4 (jutro zaczynam 7tc) to ZUS mi będzie płacił 100% wynagrodzenia do końca ciąży, o macierzyńskie nie pytałam, jutro jeszcze rano do nich zadzwonię. Idąc jednak teraz na L4 prawie na pewno nie dostanę nowej umowy o pracę, ale będę mieć pieniądze - to najważniejsze;
2. jeśli pójdę na L4 po podpisaniu nowej umowy a przed końcem 3 mc, to przez 2 tygodnie płaci za mnie pracodawca, a potem do końca L4 ZUS; jednak pracodawca może ze mną rozwiązać w tym czasie umowę - chyba, że będzie to już po 3 mc.

Czyli NIE iście jutro na L4, a dopiero po zakończeniu I trymestru będzie oznaczało, że dostanę umowę o pracę, nie rozwiążą mi jej, gdy pójdę na L4, ale... teraz jeszcze przez ponad miesiąc będę ostro zasuwała, w tym przez 2 tygodnie wśród oparów farb... Więc mi się to w ogóle "nie opłaca", bałabym się o Dziecko.

Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałam.

Mary-beth
- faza płodna zaczyna się zwykle z pojawieniem się przeźroczystego, rozciągliwego (takiego trochę jak surowe białko jajka) śluzu i trwa tak długo, jak ten śluz występuje. To takie "książkowe" stwierdzenie ale myślę, że wystarczające. ;)

Monisia, Ewcia - ja Was proszę... głowa do góry! I odganiamy ciemne myśli! :*

Marcepanek - cieszę się, że Mąż dostał urlop. :) A na jak długo? Bo nie doczytałam...

Hehe, niezle. A ja zaufałam wtedy koleżance, skoro mówiła że nie dostane kasy z Zus-u, w końcu tyle lat tam pracuje...Jak widać to o niczym nie świadczy. Już dawno miałabym pewno drugiego dzieciaczka, powstrzymywała mnie właśnie ta umowa na czas określony. Mam nauczkę, lepiej dowiadywać się z kilku zródeł :-)

mary - jak tam w pracy? wredny babsztyl znowu przyszedl ???
W pracy OK, choć dziwnie, bo ostatni dzień... :baffled: Babiszcze nieprzylazło na szczęście! :happy: A jak tam dzidzia? Śliczny masz brzuszek, kochana! :tak::tak::tak:

Doczytałam o Marcepanku - mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze! :tak::tak::tak: Są jakieś nowe wieści?

MUSIA- mam ksiazke o pielegnacji dzieci od ciazy do porodu i dalej
"bezzwlocznie skontaktuj sie z lekarzem jesli jesli plamki sa plaskie i ciemnoczerwone lub fioletowe.nie zwlekaj jesli na plamkach pojawia sie ropne prcherzyki lub w obrebie plamek wywiazala sie infekcja"

tyle jest tu napisane na temat plamek ,ale u Partyka sa rozowe to mysle ,ze do jutra zejdzie:tak:

SOL- GDZIE TWOJ BRZUSZEK???

musia- OD TEGO SIEBIE mamy-Ty nie pomyslalas o wapnie a ja od razu;-)tak to juz jest:tak:kiedys pewnie Ty mi pomorzesz:tak:

KRAKOWIANKA- jesli pojdziesz chocby jutro na L4 to juz nic Ci pracowadca nie zrobi-musisz dbac ,zeby byla ciąglasc L4 i nie moga Cie zwolnic...
ja (biorac pod uwage ,ze jestem po poronieniu) nie ryzykowalabym pracy w takich warunkach:no: ale decyzja Twoja.

KALA- no widzisz -takze nie ma co-dzialaj a kaska bedzie nawet na umowie na czas okreslony-nie ma kasy przy umowie zlecenie,umowie o dzielo i na zastepstwo chyba tez nie.

no i myslalam ,ze ktoras cos napisze a tak-post pod postem;/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witajcie wieczornie. :)

Słuchajcie... jutro chyba idę na L4... nie daję rady w pracy. Remont miał się skończyć, a tymczasem rozkręca się. :/ Wysprzątałam w 2 dni moją salę po wcześniejszej części, wszystko poustawiałam a tu okazuje się, że jutro będą całą salę malować... I będzie trzeba znowu sprzątać. :/ Uciekam jak mogę przed smrodem farb, emulsji, lakierów i rozpuszczalników, no ale tak się nie da... Wracam skonana... I źle się wieczorem potem czuję. Boję się, że jak dłużej poprzebywam w takich warunkach, to Dzieciątku coś od tego będzie. :(

Dzwoniłam dziś do ZUSu. Powiedzieli mi, że jeśli dostanę L4 przed zakończeniem umowy na czas określony, to do końca ciąży będą mi oni dotychczasową wysokość pensji wypłacać... Mogę wierzyć pani z infolinii? Wiecie coś na ten temat?

A teraz Was idę doczytać. :*

możesz iść śmiało na L4, dostaniesz 100% wynagrodzenia. czy macierzyński, to się jeszcze upewnię, bo zaraz zajrzę do ustawy albo na stronkę zus to się upewnię. wydaje mi się, że właśnie macierzyńskiego nie ma. ale jak najbardziej idź na L4-> nie musisz się narażać. chyba że czekasz aż ci przedłużą umowę na dłużej i dopiero sie odważysz. ja tam uważam że kasa nie jest najważniejsza, bo zdrowia się za to nie kupi :-D

jolka a ty masz sklep ?? a jaki?? u mnie też dziś utarg do dupy :(:(

Ja mam sklep z odzieżą dla dzieci w wieku od niemowląt do do rozm. 152,
dopiero początki
chciałoby się od razu nie wiadomo co, ale...
Nie od razu Rzym zbudowano

hmmm.... jestem

tak czytam o imionach. u nas już ze 4 lata temu wymyślona została Alicja-> i tak zostanie. chłopiec miał być Filip, ale ostatnio koleżanki urodziły i wszystko to Filipy, więc jak już będzie to Patryk albo Rafał.

może za jakiś czas będę się gładzić po brzuszku i mówić do niego po imieniu...

v_jolka o jaką Anię chodzi? bo ja mam adresy kilku dziewczyn, to może mogę pomóc?

Już mi Mamusia pomogła, ale dziękuję za dobre checi

V-JOLKA -zaraz Ci wysli adres do Ani:tak:
mam nadzeje ,ze jakis sponsor Ci sie trafi;-)

MARYLKA- dobre z tymi dziecmi:-D:-Dto zycze corki lub 2 synków:tak::-):-)albo i tego i tego:tak::-D

NAGAPALMA- przylaza @:crazy:trzymaj sie -nowy cykl czas zaczac-&&&&&&&&& zaciskam!!!

Dziękuję
a jesli chodzi o sponsora..
ze swiecą szukać

Znam paru dzieciaków Łukaszów i to są diabły wcielone:crazy:
przynajmniej takie do 10 lat jak na razie:wściekła/y:

A ja znam samych spokojnych Łukaszy...
Natomiast Kacpry - to lucyferki.... (wiem po swoim :-))

Krakowianka
... ja tak miałam z Kacprem... Umowę miałam do 31 sierpnia, a młody urodził się 16 października... W zwiazku z tym umowę mi przedłużyli do dnia porodu i tak też miałam wypłacane 100% poborów, potem też coś dostawałam z Zus....

Ostatnia edycja:
reklama
Mama, właśnie nie zamierzam ryzykować... Już dziś miałam dość w pracy, pierdzielę... Co ma być, to będzie. Od jutra idę na L4.

Dzięki Wam za utwierdzenie mnie w tej decyzji. :*

Słuchajcie, odebrałam betę z dziś... w piątek było ok. 15 000, dziś jest 26 500. Nie za wolno rośnie? :( Pocieszam się tym, że powyżej 6 000 może powiększać się o 100% nawet po 4 dobach lub więcej... Pocieszcie mnie, bo ja już tu wariuję. o_O

Maggy
- może faktycznie drugi Dzieciaczek się ukrywa? ;) Bo brzuszek Ci rośnie ślicznie i szybciutko! :)

Bunia
- masz rację, kasa nie jest najważniejsza, ale z jednej pensji nie wyżyjemy. Na macierzyńskim mi nie zależy, ale przez okres ciąży chciałabym pieniądze dostawać. Dzięki, że mi to sprawdzasz. :* Mnie przepisy zawsze przerażały. :/ ;)

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry