reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
hej
to jak dobre wiadomości to ja też napiszę- dzwoniła znajoma czy nie chcę dorobić sobie w weekendy. trochę kaski wpadnie i do ludzi wyjdę jupiii

Margolcia a pewnie, że się przyda jak sie dzidzia pojawi to pochłonie wszystko ;-):tak::-D

A my chyba nie pojedziemy jednak na wakacje w tym roku - te 2000 km mnie przeraza jakby sie udało zajśc w ciąże to bałabym się - nie chcę ryzykować

reklama
Proszę dziewuszki, może komuś się przyda....

Obliczanie terminu porodu na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki

Jeśli masz regularne cykle wówczas datę porodu możesz wyznaczyć na podstawie daty ostatniej miesiączki.
Przy 28-dniowych cyklach musisz do daty ostatniej miesiączki dodać 280 dni (14 dni poprzedzających poczęcie + 266 dni ciąży), czyli dodać 9 miesięcy i 7 dni.
Jeśli masz dłuższe cykle niż 28 dni to dodatkowo musisz dodać jeszcze kilka dni. Przykładowo dla cyklów 31-dniowych dodajesz 3 dni, bo 31 dni - 28 dni = 3 dni. Czyli dla obliczenia terminu porodu dodajesz do daty ostatniej miesiączki 9 miesięcy i 10 dni (9m7d + 3d).
Przy cyklach krótszych niż 28 dni od 9 miesięcy i 7 dni musisz odjąć jeszcze kilka dni. Przykładowo dla cyklów 26-dniowych odejmujesz 2 dni, bo 26 dni - 28 dni = -2 dni. Czyli dla obliczenia terminu porodu dodajesz do daty ostatniej miesiączki 9 miesięcy i 5 dni (9m7d - 2d).

już doczytałam o tej metodzie. Więc tak, jeśli cykle różnią się od tych przyjedtych 28 dniowych. są jednak regularnej długości to można wyznaczyć termin porodu stosując równanie podane przeze mnie wcześniej, tzn od dnia ostatniej @ minus 3 miesiące plus 7 dni i do tego terminu dodać lub odjąć ilość dni o jaką różnią się cykle od 28 dniowych . Przykład ostatnia @ 05.05.2010 minus 3 miesiące 05.02 plus 7 dni 12.02 cykle 32 dniowe plus 4 dni czyli termin porodu 16.02 oczywiście rok wiadomo jaki :D:D

ewelinka hej ubiegłaś mnie!!!! :D:D:D

to się nazywa metoda Naegellego

no prawda w oczy kole- nie umiem lepić rogalików :-p wyszło mi ostaatecznie kilka drożdżowych rogaliko-podobnych dzieł :-D zmieniłam koncepcje i stwierdziłam, że skoro nie wychodzą mi rogaliki, to zrobię kształt kołaczyków, ale tu też sie przejechałam i ostatecznym efektem są 2 blachy drożdżowych conieco z marmoladą :-p

gorzej z kształtem, ale to ma być zjadalne a nie piękne- tego się trzymam :-D i przynajmniej w domku ładnie pachnie :-D

spadam zaraz w chatkę - to do miłego dziewczynki :tak:

Pa :-)

no prawda w oczy kole- nie umiem lepić rogalików :-p wyszło mi ostaatecznie kilka drożdżowych rogaliko-podobnych dzieł :-D zmieniłam koncepcje i stwierdziłam, że skoro nie wychodzą mi rogaliki, to zrobię kształt kołaczyków, ale tu też sie przejechałam i ostatecznym efektem są 2 blachy drożdżowych conieco z marmoladą :-p

gorzej z kształtem, ale to ma być zjadalne a nie piękne- tego się trzymam :-D i przynajmniej w domku ładnie pachnie :-D

Najważniejsze, ze będą pyszne. Ech zjadłabym takiego rogaliczka.

Ok. wracam do sprzątania. Kuchnia już ogarnięta. Teraz pokój, odkurzanie, umycie podłogi i wsio :)

To wychodziło by mi jednak na 30 stycznia, poproszę SOL żeby mi zmieniła suwaczek.
Właśnie tą metodą liczyłam poród z Karolem. Termin miałam na 24 lutego w ostateczności poród miałam 11 lutego (w siedemnaste urodziny mojej siostry rodzonej). Nie mogły uwierzyć z mamą... hehe

reklama
Dziewczyny właśnie miałam telefon i mam prace! ... we wtorek jadę podpisać umowę a zaczynam od 1 czerwca :)
gratulacje kochana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hej
to jak dobre wiadomości to ja też napiszę- dzwoniła znajoma czy nie chcę dorobić sobie w weekendy. trochę kaski wpadnie i do ludzi wyjdę jupiii

Termin porodu można też wyliczyć tak- pierwszy dzień ostatniej @ minus 3 miesiące plus 7 dni. Nie wiem jak się to odnosi do różnej długości cyklu, bo to przy 28 dniowych wiem że się robi. Ale wiem że chyba są jakies przeliczniki jak się ma dłuższe czy krótsze. Znajdę na necie to wam napiszę jak przy innych cyklach jest.
i tobie też gratuluje

ja miałam towar i rozmawiałam z kamilem dalej nie doszliśmy do porozumienia on jest obrażony o jakaś pierdołe na którą ja nie zwróciłam uwagi nawet , przeprosiłam no ale wielmożny pan oczywiście dalej na fochu a ***** mnie obchodzi że on znowu rzuca palenie i sie na wszystkich wyrzywa teraz to ja mam go daleko i głęboko nie będe sie płaszczyć chciałam dobrze przeprosiłam zaprosiłam na kolacje - żeby sie odstresować ale teraz mam w to w dupie dobrze że w domu jest żóbrówka przez niego wpadne chyba w alkocholizm ale wiecie co mam dziś taki dzień że już mnie nic nie obchodzi i mam wszytko w dupie i chce mi sie ryczeć i chwilowo nie zależy mi na niczym wrrrrrrrrrr już nie będe chyba dziś pisała bo mam taki cięszki dzień że szok to nie będe wam psuła chumoru sorka ale musiała sie wyżalić

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry