Zgadzam się z @witch84 w większości wypowiedzi, dodam tylko że niekoniecznie zaczynanie od kompotow jest dobrym pomysłem- ja co prawda znam tylko jeden przypadek refluksu ale w tym wypadku jakiekolwiek kompoty czy soki nasilały refluks (nie ważne z jakich owocow)- niestety nie wiem czy to zależy od przypadku czy to reguła u dzieci cierpiących na refluks. Wiec może raczej spróbuj musów? Twoja córka prawdopodobnie ma mocno podrażnione gardło przez kwas żołądkowy, wiec tu trzeba najpierw włączyć leczenie które trochę to złagodzi zanim w ogóle będzie chciała jeść pokarmy stałe. Nie wiem jak to dokładnie jest od medycznej strony ale u nas w rodzinie maluch z refluksem miał ograniczone mleko bo w dużych ilościach także nasila refluks. Płyny głównie w postaci wody. Jeżeli jesteś ze Śląska to mogę polecić pediatre który bardzo pomóg chłopczykowi u mnie w rodzinie.
reklama
Ewii
Fanka BB :)
Nie chce byc zlosliwa, ale kolejny raz widze Twojego posta I kobiety Ci juz pisaly, ze nie jestesmy tu lekarzami I nie wiemy. Mowily Ci takze bys poszla z mala do psychologa, a Ty masz takie parcie na szklo, ze piszesz po sto razy to samo. Juz pamietam caly ten twoj post.![]()
Wybacz ale najpierw popatrz na siebie a potem krytykuj innych...
Pamiętam twoje posty z doszukiwaniem się wszelkich chorób które wyskoczyły ci w dr Google i strzela mnie normalnie jak widzę takie bezczelne teksty z twojej strony...
Jakbys chciala wiedziec nerwica I hipochondria to choroba na ktora UWAGA: lecze sie.Wybacz ale najpierw popatrz na siebie a potem krytykuj innych...
Pamiętam twoje posty z doszukiwaniem się wszelkich chorób które wyskoczyły ci w dr Google i strzela mnie normalnie jak widzę takie bezczelne teksty z twojej strony...
A to, ze Cie strzela, bo widzisz moje posty to nie jest moj problem tylko Twoj, takze tego.
Faktycznie - z tymi kompotami @MaryH ma rację. U nas akurat się kompoty sprawdziły i zupełnie nie pomyślałam o tym, że mogą niektórym szkodzić. Mój syn też miał refluks - ale u niego działało w drugą stronę - próbował go "zajeść". Czyli wciąż jadł, a to tylko wzmagało problem.
Moim zdaniem bez leków tu się nie obejdzie.
Moim zdaniem bez leków tu się nie obejdzie.
mama Natalki2017
Dziękuję za porady. Jeszcze się nie odwadnia ale je coraz mniej mleka. Generalnie wody też pije bardzo malo bo je tylko mleko więc zapotrzebowanie na wode jest zapewnione (tak mówi gastrolog). Musy próbuje codziennie podać łyżeczką. Przez butelke nie zje i dodatkowp zniechęca sie wtedy do mleka. Bede próbować z karmieniem godzinę przed snem bo zawsze je zaraz przed spaniem. Próbowałam zrobić skos w łóżeczku ale mała tak się wierci w nocy ze zaraz jest do góry nogami do pozycjo wyjsciowejNie znam do końca tematu - ale skoro mieliście USG, to chyba dostaliście jakieś leki na refluks?
Skoro się odwadnia - to bym postawiła na kompot - może jak będzie w miarę słodki, to posmakuje (w przypadku refluksu niewskazane są soki: pomarańczowy, grejfrutowy, cytrynowy, pomidorowy - więc i tych owoców nie dawałabym do kompotu). A jeszcze lepiej jakbyś nieco to zagęściła i podawała w formie rzadkiego kisielu (lub przetarte owoce w formie musu). Do tego możesz podawać herbatę - byle nie mocną i nie miętową (mimo że mówią, że pomaga na brzuch - to na refluks szkodzi).
A jak już posmakuje czegoś innego niż mleko, to bym zaczęła dopiero wprowadzać kolejne pokarmy. Na początek warzywa (ale powinnaś wykluczyć - ogórki, pomidory, cebulę), a potem jajka (unikamy jajek na twardo) i chude gotowane mięso. Możesz spróbować podać serek homogenizowany (żółtego trzeba unikać)
No i ostatni posiłek najlepiej minimum godzinę przed spaniem. I wogóle po samym posiłku unikać pozycji leżącej. Na początku lepiej podawać pokarmy w postaci papki (ograniczając potrzebę żucia, które stymuluje wydzielanie soku żołądkowego). Unikaj słodyczy, które zawierają czekoladę.
PS. Bardzo wątpię w pomoc psychologiczną w tej kwestii, więc bym dużych nadziei z nią nie wiązała. Chyba że to ma być terapia dla Ciebie, a nie dla rocznego dziecka.
Ewii
Nie zwalaj braku wychowania na nerwicę [emoji23]Jakbys chciala wiedziec nerwica I hipochondria to choroba na ktora UWAGA: lecze sie.![]()
A to, ze Cie strzela, bo widzisz moje posty to nie jest moj problem tylko Twoj, takze tego.nie moja sprawa co Cie strzela.
![]()
mama Natalki2017
Dziękuję za odpowiedz. Gasteolog zalecił podawanie leku ale corka nie pozwoli sobie podać. Jedyna opcja to z mlekiem ale obawiam się że wtedy nie działa. Bardzo bym chciała ograniczyć mleko ale córka nix innego nie zje a i tak je coraz mnienZgadzam się z @witch84 w większości wypowiedzi, dodam tylko że niekoniecznie zaczynanie od kompotow jest dobrym pomysłem- ja co prawda znam tylko jeden przypadek refluksu ale w tym wypadku jakiekolwiek kompoty czy soki nasilały refluks (nie ważne z jakich owocow)- niestety nie wiem czy to zależy od przypadku czy to reguła u dzieci cierpiących na refluks. Wiec może raczej spróbuj musów? Twoja córka prawdopodobnie ma mocno podrażnione gardło przez kwas żołądkowy, wiec tu trzeba najpierw włączyć leczenie które trochę to złagodzi zanim w ogóle będzie chciała jeść pokarmy stałe. Nie wiem jak to dokładnie jest od medycznej strony ale u nas w rodzinie maluch z refluksem miał ograniczone mleko bo w dużych ilościach także nasila refluks. Płyny głównie w postaci wody. Jeżeli jesteś ze Śląska to mogę polecić pediatre który bardzo pomóg chłopczykowi u mnie w rodzinie.
Nie przypierdalaj sie do moich rodzicow, bo oni mnie dobrze wychowali, a to tylko swiadczy o Tobie.Nie zwalaj braku wychowania na nerwicę [emoji23]
Jak Ci moja osoba nie pasuje to nie komentuj, autorka napisala inny post, wiec nie wiem po co sie udzielasz skoro nic madrego do tego nie wnioslas oprocz tego, ze Twoim zdaniem jestem bezczelna. Radze zaznajomic sie z lektura I przeczytac co nie co czym objawia sie nerwica I hiponodria, a pozniej sie wypowiadac. Denerwuja mnie osoby, ktore sie wypowiadaja, a nie maja zielonego pojecia o chorobie w dodatku oceniaja drugiego czlowieka po postach. Moge sobie nawet pisac o dupie marynie, a Tobie nic do tego zlotko.
mamaelaela
No padne zaraz [emoji33] kobieta ma naprawdę duży problem ( doskonale ją rozumiem bo sama mam dziecko które w trakcie ząbkowania trwającego niemal wieczność potrafiło zupełnie odmawiać jedzenia ) a wchodzi tu jakaś która kompletnie nie może nic pomoc tylko dogryzc się a sama wstawiała milion pińcet postów na temat wszelakich wyimaginowanych chorób a teraz dogryza innym na temat ilości wątków. MasakraNie chce byc zlosliwa, ale kolejny raz widze Twojego posta I kobiety Ci juz pisaly, ze nie jestesmy tu lekarzami I nie wiemy. Mowily Ci takze bys poszla z mala do psychologa, a Ty masz takie parcie na szklo, ze piszesz po sto razy to samo. Juz pamietam caly ten twoj post.![]()
reklama
Nie chce mi sie tlumaczyc po raz kolejny, ze nerwica I hipochondria to choroba, na ktora sie lecze I bylam u lekarza jakbys nie zauwazyla nie truje Ci juz dupy, wiec skoncz laska I zajmij sie swoim zyciem, a nie mna I moimi chorobamiNo padne zaraz [emoji33] kobieta ma naprawdę duży problem ( doskonale ją rozumiem bo sama mam dziecko które w trakcie ząbkowania trwającego niemal wieczność potrafiło zupełnie odmawiać jedzenia ) a wchodzi tu jakaś która kompletnie nie może nic pomoc tylko dogryzc się a sama wstawiała milion pińcet postów na temat wszelakich wyimaginowanych chorób a teraz dogryza innym na temat ilości wątków. Masakra