reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

refluks wrodzony

@mama Natalki2017 owszem ryz, banany, marchewka powoduja zaparcia. Ale na to radzimy sobie suszonymi sliwkami, cukinia, jablkami.

@MaryH ja dla siebie nie szukam pomocy. Dla syna tez nie, bo porady lekarzy u nas zupelnie sie nie sprawdzily, a ze mam syna po ciezkiej zamartwicy, to obstawieni jestesmy na kazdym polu. Testow alergicznych robic przed rokiem nie bedziemy. Mleka mm nawet z recepty u nas sie nie sprawdzily i choc wspominali mi bym na mm przeszla wole karmic piersia. Ja po prostu nie moge jesc zupelnie nabialu i miesa, ale to dla mnie nie problem. A synek cudownie sie rozwija. Ja metoda obserwacji rozszerzam diete. Moge podawac mu tylko produkty gotowane, bo surowe podnosza kwasy. Calkiem niezle sobie radzimy. Powoli mozemy zjesc bananka i surowe winogronka. My bedziemy ciezkim przypadkiem, bo to, co teraz nieuczula za chwile moze zaczac. Tak bylo miedzy innymi z kukurydza, jajkami i powoli z jaglanka. Jestesmy z Krakowa i niby tylu specjalistow, a niewielu potrafi cos zrobic. My sie uczymy jesc, a ze on bardzo jesc lubi to o tyle prosciej. Zjadlby wszystko, tylko nie wszystko mu sluzy

reklama
To wejdź na wątek mamy z różnych miejscowosci - Kraków. Tam powinien Ci ktoś coś doradzić. Wystarczy ze dobrego pediatre odwiedzisz 2-3 razy żeby wymyślił dla Was jakiś plan wiec może warto podjechać gdzieś dalej ;)
P.s. no to klops z tą moją poradą jak @Destino pisze że nawet w Krakowie ciężko o specjaliste.
P.S.podziwiam Cię, tyle poświęceń dla ukochanego maluszka może zrobić tylko mama ;) ciężka walka za Wami i przed Wami ale udowadniasz że każde stracie można wygrać jeśli tylko czego się bardzo chce.

Ostatnia edycja:
MamoNatalki, śledzę twoje posty, bo wiem, że mogłam być na twoim miejscu. Nam na szczęscie refluks minął po zmianie mleka. Moje ją uczulało, więc to też nie jest tak, że rezygnacja z kp jest zawsze zła.
Ja Ci właśnie radziłam zmianę pepti na nutramigen. Cieszę się, że troszkę chociaz pomogło. Od kiedy dajesz nutramigen? Moze je mniej bo on po prostu jest wstrętny w smaku? Moja tez go jadła mniej dopóki się nie przyzwyczaiła.
Nie przejmuj się negatywnymi komentarzami, matka dla dziecka nie spocznie dopóki nie znajdzie pomocy, czy to u lekarzy czy w internecie.
Musisz wyleczyć ten refluks. Moja córeczka dopóki go miała też nie chciała jesc, krzyczała przy jedzeniu, paliło jej przełyk. Dlatego ja nie miałam rozszerzać diety aż dobierzemy mleczko.
Napisz co dokładnie lekarz powiedział. W jaki sposób leki mają pomóc? jak rozwiązać problem samego refluksu?
Córeczka na pewno nie znosi jedzenia i woli nie jesc :(

Trzymaj się! na pewno w koncu się uda

MamoNatalki, śledzę twoje posty, bo wiem, że mogłam być na twoim miejscu. Nam na szczęscie refluks minął po zmianie mleka. Moje ją uczulało, więc to też nie jest tak, że rezygnacja z kp jest zawsze zła.
Ja Ci właśnie radziłam zmianę pepti na nutramigen. Cieszę się, że troszkę chociaz pomogło. Od kiedy dajesz nutramigen? Moze je mniej bo on po prostu jest wstrętny w smaku? Moja tez go jadła mniej dopóki się nie przyzwyczaiła.
Nie przejmuj się negatywnymi komentarzami, matka dla dziecka nie spocznie dopóki nie znajdzie pomocy, czy to u lekarzy czy w internecie.
Musisz wyleczyć ten refluks. Moja córeczka dopóki go miała też nie chciała jesc, krzyczała przy jedzeniu, paliło jej przełyk. Dlatego ja nie miałam rozszerzać diety aż dobierzemy mleczko.
Napisz co dokładnie lekarz powiedział. W jaki sposób leki mają pomóc? jak rozwiązać problem samego refluksu?
Córeczka na pewno nie znosi jedzenia i woli nie jesc :(

Trzymaj się! na pewno w koncu się uda
Dziękuję za słowa otuchy. To bardzo pomaga. Córka je nutramigen od początku lipca. Przechodzilysmy stopniowo mieszając pepti z nutramigenem dodając tego drugiego coraz więcej. Lekarz ktory robił usg brzuszka powiedział ze to refluks wrodzony na cale zycie i generalnie nie wiele można zrobic. Powiedzial ze 1 pionizowac ale corka juz sama chodzi 2 kłaść do spania pod katem kladzac cos pod materac. Probowalan ale córka robi takie obroty podczas snu ze sie nie da tego zastosowac, 3 podawac helicid na zmniejszenie zgagi. Gastrolog u ktorego bylam ddzień po usg powiedzial zeby nie podawać tego leku bo pogorszy sprawe trawienia a dwa ciezko go podac tak malemu dziecku bo sa to granulki. Zalecil podawac gastrotuss takze probuje dawac strzykawka wg zaleceń. Generalnie ten gaatrolog powiedzial że niechęć do jedzenia nie wiaze sie z refluksem bo nie jest to refluks kwasny chociaz nie wiem na jakiej podstawie to stwierdziła. Dlatego myslalam zeby isc jeszcze raz domu psychologa ale nie wiem czy to cos pomoze. Jak pytałam o dobor mleka to powiedziala żeby jjuż nie zmieniac skoro kupki sie poprawily. Także bardzo dziekuje za ta porade z mlekiem bo przynajmniej to uleglo poprawie :)

Do góry