reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

reklama
alescie daly popis z tym glutenem!! i wydaje mi sie ze to wszystko tyczy sie do mnie bo ja wstertna matka dalam dziecku z dwa razy krome do polizania i chrupaczka - ale skad mialam wiedziec!!!!!! moja szawgietrka ktora ma dwie cory podpowiedziala mi ze moge dawac krome ona dawala !!! nikt nigdy nie powiedzial mi o tym zaden lekarz nikt poprostu nikt a ja sama widocznie nie dioczytalam poprostu
I teraz mam wyrzuty sumienia!!!!!!!!!!!!!!!!
zosi nic nie jest nic nie bylo w rodzinie nikt nie jest uczulony na gluten wiec chyba bedzie ok
jeny alescie mi strachu napedzily!!
 
zgred mało mnie znasz i pewnie stąd to wszystko. CZarownica mnie zna trochę lepiej. ALE RÓBTA CO CHCETA. Ja juz nie będe się odzwyac bo tylko mi sie dostało. Zgred w wielu rzeczach mnie wkurzyłaś ale mamy się tu wsperać a nie kłócić. Do tego jesteś w ciazy, a w ciaży jak to w ciaży wiadomo :) nie mogę cie denerwowac bo mnie myszy zjedzą. Co do alergii i i nietoleracji laktozy i wprowadzania produktów to proponuje ci oglądnac sobie zdjecia mojego dziecka w Galerii w watku Nutramigen działa cuda i ciekawa jestem czy dalej bedzie miałą "alergie" na to słowo. Chmm w ogóle wywynioskowałam z twojego postu ze twierdzisz że nie ma takeigo schorzenia jak alergia? A ze nietolerację laktozy nie da sie stwierdzic na podstawie objawów? No to ciekawe bardzo. W takim razie ja, Kate, Abryz, Kasiuńka, Irlandia, gunia, Gosiek, Julienx, Tinilov, Kropecka mamy zbiorową halucynacje i zbirowa hipochondrię.
 
gluszku a mi sie wydaje ze tez jakos za mna nie przepadasz:( moze to tylko moje wrazenie
a jakie sa objawy jak cos sie dzieje nie tak po zjedzeniu czegos z glutenem???
 
Ania dzisiaj zrobiła rano porządną luźną kupkę :-):-):-)
Nie wiem czy to śliweczki pomogły?
A w ogóle to się obawiam, że te zatwardzenia to z kaszek. Jak sądzicie?

A propos tych alergii. Faktem jest, że ostatnio to jakaś plaga. Przecież większość z waszych dzieciaczków z jakąś się zmaga. Jak mówiłam o tym mojej mamie to się dziwiła. Mówi, że jak my byłyśmy małe to tego nie było. Nie mówiło się o tym i wtedy to nie był taki problem.
Słyszałam ostatnio jak mówili że za 20 lat co drugi człowiek będzie miał alergie.
 
gluszku a mi sie wydaje ze tez jakos za mna nie przepadasz:( moze to tylko moje wrazenie
a jakie sa objawy jak cos sie dzieje nie tak po zjedzeniu czegos z glutenem???

"też" to znaczy że ty za mną nie przepadasz tak? :) hehe bo to też chyba nie było do Zgred - ja znam 2,3 dni wiec nie moge na jej temat nic powiedzieć. A nie bardzo wiem czemu odniosłaś takie wrazenie? Bo napisałam coś z czym sie nie zgadzam co robisz? Mandarynka tez mi napisała ze jest dla niej totalną głupotą ze palę fajki i ze źle robie i czy to znaczy ze za mną nie przepada? Ej czarownica, czarownica, nie mam przyczyny żeby za toba nie przepadać :) Lubię cie, tak jak i wszystkie dziewczyny na tym forum. Bez wyjatku :) Wiadomo ze niektóre sa mi bliższe, niektóre mniej ale wszystkie jestescie mi bliskie. Wiele ze soba przeszłysmy i na prawde torche się dziwie że tak napisałaś. (I nie bardzo wiem czemu napisałaś "też", czy moze jest tu jeszcze ktos na forum kto uważa ze za nim nie przepadam?) Jeśli cie kiedyś uraziłam czymś co napisałam to przepraszam, nigdy to nie było w złej wierze :)
 
nie wiem why napisalam tez!!jakos sie tak zapedzilam!! nie nie nie chodzilo o to jakos tak poprostu wyszlo czasami cos pisze pytam i nie odpowiadasz ale fajnie ze sie myle:) milo mi ze jestesmy tu na rowni:) zapominamy o tym i juz ok:baffled:
a teraz jakie sa objawy tego ze cos jeste nie tak po glutenie??
 
Celiakia (glutenozależna choroba trzewna) spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). Czynnikiem szkodliwym jest gliadyna - rozpuszczalna w alkoholu frakcja tych białek.Spożywanie pokarmów zawierających gluten powoduje zanik błony śluzowej jelita cienkiego (atrofia kosmków). Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania i wyniszczenia organizmu. Pod wpływem stosowania diety bezglutenowej następuje regeneracja kosmków jelitowych i ustapienie objawów klinicznych.Choroba ta najczęściej objawia się we wczesnym dzieciństwie, pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia, ale możliwe jest też ujawnienie się jej w wieku dojrzałym. Do głownych objawów nieleczonej dziecięcej celiakii należą przewlekłe biegunki, utrata masy ciała, zahamowanie wzrostu, powiększenie obwodu brzucha, oraz zmiany usposobienia.
 
chorobie - Historia: Pierwsze opisy objawów tej choroby dali Hipokrates i Arateus w II wieku p.n.e. Wtedy też do terminologii medycznej został wprowadzony termin coeliac affection i coeliacs.Do 1888 nie znana była etiologia choroby, w roku tym Famuel Gee w publikacji On The Coeliac Affection oprócz opisu choroby podał możliwość niekorzystnego wpływu pszenicy w ostrym okresie celiakii. Szkodliwe działanie mąki pszennej i żytniej w wywołaniu choroby udowodnił w 1950 roku Dick z Utrechtu. Jego stwierdzenie spotkało się z ostrą krytyką, ponieważ nie chciano wierzyć, że chleb powszedni może być szkodliwy. W 1953 roku Dick, Weijers i Kamer dowiedli, że czynnikiem wywołującym chorobę jest gluten - białko roślinne znajdujące się w otoczce ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa
 
reklama
Pytanie to pozostaje na razie bez odpowiedzi, ponieważ nie wiadomo jaki jest mechanizm uszkadzającego działania glutenu na śluzówkę jelita. Obecnie równoprawne są są cztery hipotezy wyjaśniające istotę tej choroby:teoria immunologiczna - przyczyną zaburzeń jest alergia (uczulenie) na gluten, a miejscem reakcji alergicznej jest śluzówka jelita. Poparciem dla tej teorii jest obecność przeciwciał antygliadynowych u osób chorych, nie przestrzegających diety. teoria toksyczna - przyczyną choroby jest wrodzony i dziedziczny brak enzymu jelitowego rozkładającego gluten. Nierozłożony gluten działa toksycznie doprowadzając do uszkodzeń i zaniku kosmków jelitowych. teoria wirusowa - za etiologią wirusową choroby, przemawia podobieństwo fragmentu sekwencji aminokwasowej białka ludzkiego adenowirusa typu 12 i frakcji a-gliadyny. teoria wady błony komórkowej enterocytów - błona komórek okrywających kosmki jelitowe ma nieprawidłową budowę, gluten działa na komórkę toksycznie - komórki giną i dochodzi do zaniku kosmka. Według tej teorii wada ta jest wrodzona.
 
Do góry