Ciasto hmmm nie mam nazwy Czyli Ciasto BEZ NAZWY
Składniki:
1 margaryna
1 szkl. cukru
5 jaj
1 szkl. mąki przennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe (normalne, ja kupuję te z biedronki)
jabłka ok. 2,5kg
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. (z białek ubić pianę na sztywno). Dodać mąkę pszenną cały czas ucierać, dodać pianę z białek, ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka: obrać oczywiści i wycisnąć z nich sok.
Budyń: Dwa budynie zrobić wg przepisu z opakowania, tylko mleka mniej o 1/2 szklanki (w sumie).
Blaszkę wysmarować, ja zawsze wykładam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę na to położyć jabłka, zalać wszystko gorącym budyniem a na koniec wyłożyć resztę ciasta. Będzie się trochę paprać z racji gorącego budyniu, ale proszę się nie przejmować i tak w piekarniku pod wpływem ciepła wszystko ładnie się wyrówna.
Piec: 1h w temp. 150-160 stopni.
Składniki:
1 margaryna
1 szkl. cukru
5 jaj
1 szkl. mąki przennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe (normalne, ja kupuję te z biedronki)
jabłka ok. 2,5kg
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. (z białek ubić pianę na sztywno). Dodać mąkę pszenną cały czas ucierać, dodać pianę z białek, ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka: obrać oczywiści i wycisnąć z nich sok.
Budyń: Dwa budynie zrobić wg przepisu z opakowania, tylko mleka mniej o 1/2 szklanki (w sumie).
Blaszkę wysmarować, ja zawsze wykładam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę na to położyć jabłka, zalać wszystko gorącym budyniem a na koniec wyłożyć resztę ciasta. Będzie się trochę paprać z racji gorącego budyniu, ale proszę się nie przejmować i tak w piekarniku pod wpływem ciepła wszystko ładnie się wyrówna.
Piec: 1h w temp. 150-160 stopni.