reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

Ciasto hmmm nie mam nazwy;) Czyli Ciasto BEZ NAZWY
Składniki:
1 margaryna
1 szkl. cukru
5 jaj
1 szkl. mąki przennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe (normalne, ja kupuję te z biedronki)
jabłka ok. 2,5kg
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. (z białek ubić pianę na sztywno). Dodać mąkę pszenną cały czas ucierać, dodać pianę z białek, ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka: obrać oczywiści i wycisnąć z nich sok.
Budyń: Dwa budynie zrobić wg przepisu z opakowania, tylko mleka mniej o 1/2 szklanki (w sumie).
Blaszkę wysmarować, ja zawsze wykładam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę na to położyć jabłka, zalać wszystko gorącym budyniem a na koniec wyłożyć resztę ciasta. Będzie się trochę paprać z racji gorącego budyniu, ale proszę się nie przejmować i tak w piekarniku pod wpływem ciepła wszystko ładnie się wyrówna.
Piec: 1h w temp. 150-160 stopni.
 
reklama
A zatem zupa fasolowa. Podpatrzona od Pascala. Nazwał ją WIEJSKA ZUPA FASOLOWA
Składniki: podam tak na dwie osoby proporcje:
15dkg boczku wędzonego
2 duże cebule
fasola czerwona z puszki
pomidory z puszki
1łyżka koncentratu
2 świeże twarde pomidory
makaron świderki
300-400ml bulionu (najlepiej wołowego ja daje zawsze drobiowy)

Przygotowanie:
Boczek pokroic w paseczki, cebulke(1) drobiutko, razem podsmazyc na patelni. Po kilku minutach dodac pomidory z puszki podziabgane widelcem, łyzke koncentratu i zalac bulionem. Osobno ugotowac makaron. Do zupy dodac świeze pomidory bez pestek i fasole i świeża drobno pokrojona cebule.Doprawic porzadnie pieprzem i sola. Dodac makaron.
Smacznego;)
 
A oto moj przepis na ciasto...

Ciasto jabłkowe z budymiem waniliowym
3-4 szkl maki
kostka margaryny
2 jajka
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5l mleka
opakowanie budyniu waniliowego
6 jabłek

Z mąki, margaryny, cukru , jajek proszku do pieczenia zagnieść ciasto. W między czasie ugotować budyń . Obrać jabłka i pokroić na kawałki. Blache wysmarowąc tłuszczem , lub wyłozyć papierem do pieczenia. ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna połowa musi być większa.Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć większe ciasto na blache , połozyć jabłka,wylac na nie budyn i pokruszyć drugą część ciasta. wstawić do piekarnika i piec 50-60min.
SMACZNEGO
 
Barszczyk MÓJ;p
Składniki:
Warzywa(marchew, pietruszka, por,seler., cebula, czosnek, no i oczywiście buraki aha i ziemniaki)
Warzywa myjesz, obierasz, kroisz na pół marchewke, pietruszke cala pora calego itd. buraki obierz, pokrój na 4. a ziemniaki poxniej;P

No i kostka rosolowa i gotujesz. aha i czosnku duuuuzo, lisc laurowy a nawet dwa, no jak to sie nazywa, aaaa ziele angielskie.
Po jakis 30-45 minutach, odlewasz wszystkie warzywa, studzisz a barszczyk gotujesz dalej.
Jesli chcesz taki czysty to doprawiasz sol, pieprz(duuuzo), troszke octu ew. kwasku, cukru.

a ja buraczki i marchew tre na tarce, dodaje ziemniaki w kostke i jeszcze gotuje z 15 minut. zeby geste było a nie jak to mój K. mówi woda..
 
reklama
A no widzisz kochana sklerotyczka jestem.Wyszedł pyszny i nawet nie przesadziłam z octem haha.Ale nie dodawłam ziemniaków i pózniej odcedziłam warzywa i utopiłam w nim swoje krokiety :-DJ. pił osobno
 
Ostatnia edycja:
Do góry