reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszłe mamuśki z wątku o IUI

ysia my bedziemy mieli 3 wizyty kontrolne stawow biodrowych. U nas jest wszystko dobrze, ale lekarz chce go jeszcze raz zobaczyc w styczniu.

Agusiaks jeszcze raz prosze ucalowac gwiazdeczke od cioci ;-)... sliczna ta Twoja ksiezniczka :-)

Dziewczynki wspolczuje Wam nieprzespanych nocy :-(.... Franusia jak mial 3,5 tygodnia przestalam karmic piersia i jest tylko na mleczku mm i od tamtej pory przesypial prawie cale noce.... a z kazdym tyg sie wydluzalo i od dobrych 3 miesiecy spi od 20-21 do 6-7 rano :-) tak wiec mamusia sie wysypia... Czsami sie przebudzi ok 4 ale tylko po to aby podac smoczka :-)... Ale biore pod uwage mozliwosc zmiany tego dobrego stanu :baffled:

Bylismy dzisiaj na drugich zajeciach z NDT - jestem tymi zajeciami bardzo zadowolona. Franus chetnie cwiczy, a co najwazniejsze robi postepy. Dzisiaj rehab. powiedziala mi, ze z pelna swiadomoscia moze powiedziec, ze nie jest to dziecko do vojty, bo on nie ma takich problemow, aby trzeba bylo go tym meczyc.... NDT w zupelnosci wystarczy.... bo unego to bardziej kosmetyka, a po zakonczonych cwiczeniach od razu widac roznice i poprawe :-).... A zreszta sama powiedziala, ze 80% dzieci jest rehabilitowanych bez potrzeby - wiec dochodze do wniosku, ze dzieci sa kierowane na rozne zajecia tylko po to aby nabijac kase... Dlatego w poniedzialek mam zajecia z vojty, ale jesli Franus bedzie mocno plakal lub krzyczal to zostaje tylko przy NDT...

p.s. przepraszam, ze nie ma polskich znakow ale klawiature ktora mam przy tablecie nie ma polskich znakow - lub my nie wiemy jak je zrobic :crazy:

reklama
Agusiaks - gratulujemy pół roczku :-) urocz księżniczka jest z Majeczki :-) U nas takie gorsze nocki zaczęły się chyba po 4,5 miesiąca. Teraz jest różnie - ale dwie pobudki - koło 1 i 4. Z resztą na cycu maluch raczej całej nocy nie prześpi, bo to jednak mniej kaloryczne mleko. Chociaż to nocne jest najbardziej pożywne.
SUN - to dobrze pe Franusiowi podoba się bobath. Widzę że sytuacja jak u nas - dzieci potrzebują delikatnej stymulacji, a tu się im Vojtę serwuje. Gdyby nie to że maluchy to wcześniaki i musiały zaliczyć poradnie rehabilitacyjną do oceny rozwoju, to pewnie o żadnej rehabilitqcji nie byłoby mowy. A tak się dopatrzyli szczegółów :-) Młody już zaczął raczkować :-)
Pełna - widać Nataszka nie jest problemowa jeśli chodzi o butle. Zuźka z resztą też nie - jej było bez różnicy - smoczek, butelka - byleby leciało.

Ysia no tak moja w skoku rozwojowym ma właśnie chmurzyska i jak długo one trwają :szok: jest dopiero na początku
Agusiaks jaka duża ta twoja panienka,a jakie ma grubaśnie nóżki, jak przyjemnie patrzy się na takie uśmiechnięte szczęśliwe dziecko.Wszystkiego naj naj w okazji pół roczku

No a ja oczywiście głupia matka zaczęłam Nataszce wczoraj wpychać więcej jedzenia i na noc dosłownie chlusnęła wszystkim co zjadła, skończyło się pobudką o 1 w nocy bo była głodna :sorry: A niech je ile chce, w końcu jest na tyle duża że będzie płakać jak będzie głodna :-)

O Blue nic nie wiem, a Gizas podchodzi właśnie do drugiego podejścia ivf z rządówki, pierwsze podejście niestety nie udało się i nie miała mrozaczków

Sun super że nie musiscie chodzić na vojtę, jeśli nie ma takiej potrzeby to nie męcz syneczka
Ja tez jakbym z powodu problemów przy porodzie nie musiała iść do neurologa to nikt na rehabilitację by nas nie skierował. Nataszka czasami dziwnie odchyla główkę ale ją obserwowałam i raz robi to w jedną stronę, raz w drugą, innym razem normalnie ją ustawia, więc się już nie czepiam, może jak w grudniu wrócimy do Bydzi to umówię się raz jeszcze z rehabilitantką

A my w przyszłym tygodniu mamy szczepienie, alergologa i neurologa, mam nadzieję ze neurolog już da nam spokój i to będzie ostatnia wizyta,
no i w 6 miesiącu musimy odwiedzić kardiologa, ta wizyta mnie najbardziej stresuję i póki co to wymazuję ją z pamięci :-(

Ostatnia edycja:
Sun do kazdego stanu mozna sie przyzwyczaić :baffled: ja juz od jakiegos czasu nie chodze spac z malym na jego pierwszej drzemce.Jdnak caly czas mam nadzieje, ze zacznie pic mm i przesypiac ladnie noce:-D
Pelna z tego wynika , ze nasze bzyki w burzowym okresie:eek:
Sliczny dzien sie zapowiada. Pozdrawiamy :-)
A Majeczka to super laska.

W nas wczoraj był piękny dzień , byliśmy nawet na 2 spacerach, a dziś duuu..a, pochmurnie strasznie

Dziewczyny kiedy zaczęłyście podawać maluszkom kaszkę, bo coś mi się obiło o uszy o 4 miesiącu, się zastanawiam czy może zamiast tego zagęszczacza próbować dodawać do mleka kaszkę. Ja jestem przerażona ile ona pochłania tego zagęszczacza, kosztuje nas to więcej niż mleko mm hahaha

Gnagna Ty coś pisałaś o kaszce na bebilonie pepti - jak to przyrządzasz, bo chyba tego mleka nie można gotować?
Nowa moze jakbys Olusiowi podała kaszkę na swoim mleczku na noc to by dłużej pospał :eek:
No ja się przygotowuję psychicznie że po 4 miesiącu małej tez się przestawi spanie

Pełna - kaszka na cyckowym mleku bardzo szybko robi się rzadka. Tak naprawdę to stosując takie triki łatwo dziecku rozepchać żołądek i potem może być grubaskiem. Kluczowe jest jak przybiera na cycku. Trudno wymagać od dziecka 2-4 miesięcznego żeby przesypiało całą noc, albo 8 godzin ciurkiem. We wszystkich poradnikach, prasie i innych piszą o maks 5-6 godzinach po 6 miesiącu. Moje już po 3 tak spały. Ale potem się popsuły. Ale to chyba nie o to chodzi żeby malucha napychać na maksa żeby matka dłużej pospała. Trzeba tak jak Nowa korzystać z drzemek :-) Ja korzystam jak się da.

Lilonka ja wiem że nie można na siłę napychac dziecko jedzonkiem żeby się wyspać, ale skoro Oluś budzi się w nocy co 1,5-2 godziny to wydaje mi się że dość często :sorry: i w jakiś sposób dziecku trzeba pokazać kiedy jest noc a kiedy dzień, bo dla 4-miesięcznego dziecka to chyba też niedobrze że jest takie "rozregulowane" ;-)

Kurczę - no też nie dobrze, zwłaszcza jeśli w dzień je rzadziej. A może on w trakcie jedzenia zasypia i nie dociera do tego bardziej treściwego żarełka? A może spróbuj jak Olek się obudzi dać go emkowi do przebrania i sama w tym czasie ściągnąć to pierwsze mleko i przystawić Olka dopiero jak będzie lecieć to treściwe.
A co na to wasza pediatra?

reklama
dziewczyny pisałam wam niedawno że moja kuzynka zaszła w ciążę, musze jej kupić prezent urodzinowy i tak myślałam o jakiejś książce o ciąży, " w oczykiwaniu na dziecko" to mam i jej pożyczę a znacie jeszcze jakieś fajne książki? Pamiętam ze była kiedyś jakas książka taka pisana pół żartem pół serio, ale nie pamiętam tytułu

już znalazłam :)

Ostatnia edycja:
Do góry