reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

reklama
Mnie też :-) Zawsze fajniejsze są dla mnie ksiązki niż film,bo wiadomo,ze w filmie nie pokażą wszystkiegio, bo nie są w stanie. Tylko raz film dorównał książce v- chodzi mi o Dumę i uprzedzenie, ale to dlatego,że książka nie jest obszerna:-)

Dziewczynki mam pytanie

rozia wiem ze ty mialas amniopunkcje
otoz moja kolezanka ma 41 lat cos takiego dokladnie nie pamietam ale ma wiecej niz 40 lat od kilku lat staraja sie z mezem o dIecko poronila juz chyba z 10 razy raz udalo jej sie donosic ciaze do 12 tc ale skan wykazal bardzo wiele wad wodoglowie wodobrzusze wade serca i cos jescze wiec musieli wywolac porod 14 tc bo dziecko i tak nie mialo szans przezycia poza lonem mamy
teraz znow jest w ciazy i w 12 tc skan genetyczny nie wykazal,zadnych wad przeziernosc karku 1.6 wiec w normie z tego co pamietam miala rownierz robione badania z krwii na zepol downa ktory jest dwuznaczny jak dla mnie okazalo sie ze jest niskie ryzyko urodzenia takiego dziecka ale wynik jest dodatni czyli oznacza ze dziecko ma zespol downa tak ? No i jak to sie ma teraz z ta przeziernoscia skoro jest w normie a dziecko ma te chorobe bo ja juz nic nie rozumiem z tego i zaproponowali jej amniopunkcje w 16 tc i tak naprawde nie bardzo wie co robic :( poradzicie cos ?

Aniu ten test z krwi, to test PAPPA i ja go nie robiłam, bo był drogi, a tak na parwdę dużo t5am jest szacowania, bo bierzę się pod uwagę np. sam wiek kobiety, który w przypadku Twojej koleżanki bardzo zawyży wynik.To nie jest tak,że wada występuje,tylko jest zwiększone ryzyko, ale tak jak piszę , już sam wiek daję dużo większe ryzyko. Ja akurat miałam podejrzenie wady drugiegoi chromosomu. Robiłam amniopunkcję po to,zeby w razie czego przygotować się na to. Aczkolwiek w moim przypadku, jesli wada by rzeczywiście wystąpiła, to dzieci z nią żyją krótko i bardzo cierpią. A przy zespole downa dziecko żyję i często bywa,że nie jest to duże upośledzenie... Ja bym na jej miejscu zrobiła amniopunkcję, bo po prostu chciałabym wiedzieć niż się zamartwiać ( Dlatego ja zrobiłam ). Po pierwsze może nie ma wady i tylko by się bez sensu zamartwiała, a po drugie jeśli jest, to ma dwie możliwości: albo usunąć albo ( i mną to kierowało ) po prostu przygotować się na to, znaleźć ośrodki, specjalistów, przygotować się psychicznie... Ale jeśli jej wychodza usg ok, to obstawiam,że wszystko jest ok.

Kobiety czesto boją się amniopunkcji, bo niby jest ryzyko poronienia, ale mnie genetyk na spotkaniu, bo takie się przynajmniej w Polsce odbywają, powiedział mi,że jeśli tylko ten strach mnie blokuję, to żebym zrobiła, bo ryzyko tak na prawdę jest niwielkie, a ja będę mieć spokojną głowę

hello kobitki..
my dzis na urodzinach bylismy 2-latka i jestem padnieta..i juz kombinuje jak isc spac..
Rozia- super te buciki..:-):-) zaj....ste:p
ja cos nie mam weny do szydelka..a sage to ostatnio znowu ogladalam w lozku na zasniecie:p teraz sie przezucilam na Nigdy w zyciu..juz m sie smieje ze wchodzi do sypialni i codziennie to samo leci ( oj tam 4 dzien :p)

Paula-milej randki..my spadzamy wieczor podobnie tylko ze na tel...

Lilu- mialam ci pogratulowac zdolnej corci:-)

Bashi - chyba wezme przyklad z ciebie..i wpadne pod koldre:-)

nie wiem konmu co mialam napisac..za duzo nadrabiania:-) bo forum widze odrzylo..:-)

reklama
Roziu no wlasnie ja wiem ot ych procentach ze wiek zawyza ale u niej wlasnie wyszlo ze low risk :confused: Ale miala tez robione cos jeszcze jakies badanie z krwi ktore wykazalo ze dziecko ma zespol downa

Do góry