reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

reklama
rozia
a to taka zupa prawie jak pomidorowa tylko dodaje jeszcze paprykę. Ja teraz zrobiłam bardziej płynną i z ryżem:-D ze stadionu:-D ale można dodać więcej pomidorów i papryki i zrobić krem. To jest oczywiście przepis do thermomixa bo ja ostatnio tylko tak robię zupy ale bez niego też taką można ugotować. Tylko blenderem na koniec zmiksować. Jedną cebulkę z czosnkiem (2-3 ząbki) sobie dusisz w garnku, dodajesz tak z 500 gram pomidorów (mogą być z puszki) i paprykę (łącznie żeby było ok 700 gr), jakąś kostkę, przyprawy i gotujesz sobie to trochę, aż się papka zrobi. Potem miksujesz, dodajesz ok 500 ml wody lub rosołu (ja robiłam na rosole ale można na wodzie), śmietanę (lub wersję light bez:) jeszcze doprawiasz i troszkę gotujesz i zupka gotowa. Dodajesz ryż, makaron lub lane ciasto... co wolisz i smacznego. Można dodać bazylię, tymianek albo zioła prowansalskie. To też zależy od uznania:) A no i ja jakoś wolę ryż osobno gotować i nie biały tylko parboild ... jakoś ten wolę.

ja też uwielbiam muffiny bananowe, mam super przepis na bananowe z marchewką:)

katy ty dobrze wiesz jak ja bym chciała, żeby ta owulka się przesunęła.... ale jakoś czarno to widzę...
tak czy inaczej co będzie to będzie... jak nie tym razem to przynajmniej zrobię sobie sixpack:tak::tak:

paula nie zazdroszczę na nockę siedzieć...

ja zmykam spać

dobranoc

Ostatnia edycja:
no nieeee, następna o jedzeniu :wściekła/y: :-)
jane no powiem Ci, że masakra, zawłaszcza, że nawet nie mam do kogo przegadać... :-( no, ale do 8:00 coraz bliżej i pójdę sobie spać :-D

ale z Was kobietki nocne Marki są :tak:

edit.: jane dobranoc, niech Ci się śnią ~ i coś wyśnią
:tak:

tak mi się jeszcze przypomniało z rana :-p ma któraś jakieś wieści od biapl, co tam u niej i u maluszka? ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziendoberek :-):-):-)

Jak o jedzeniu było w nocy to ja sie witam z rana z grzanka pełnoziarnistą :-p

Jane Katy jak tam tempka dzisiaj ??? Mam nadzieję że fasolkowo u Was :-):-):-)

No własnie . Gdzie sie Dziama podziała i moje skarpetki hi hi ;-).

Dziewczynki to ja poprosze o ten przepis na babeczki bananowe :-p. Wekend sie zbliża dziurka zagojona choć jeszcze ja czuję to ciasto musi być :-)

Ilonko halo :-)

Miłego dnia dziewczynki :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Dzień dobry dziewczynki :-)

Ja od 6 nie śpię, bo męczy mnie zatkany nos i zgaga :-(

jane to daj też przepis na muffiny :-)

losiczko spróbuję Ci podać przepis z pamięci, bo zostawiłam go u siostry...

składniki suche:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru ( mastepnym razem dam trochę mniej, bo dla mnie za słodkie były, bo jeszcze cukier z bananów jest )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki mokre:
2-3 banany
0,5 szkl oleju
1 jajko
0,5 szkl kefiru

Banany rozgniatasz widelcem, dodajesz składniki mokre. Mieszasz wszystkie składniki suche, a później łączysz niedbale np. widelcem składniki mokre i suche:-) Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 175st. C na ok. 25 minut. Musisz sprawdzać patyczkiem czy są suche czy mokre :-) I tyle :-) jeśli ktoś ma ochotę, to można posiekać grubiej pół tabliczki czekolady i tez wrzucić do masy :-) Tak tez kiedyś robiłam :-)

Słonecznej środy życzę :-) U mnie słonko się pojawia :-) a w sobotę ma być 24 stopnie u mnie :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki rozia:-) Takich jeszcze nie robiłam. Tylko tradycyjne z czekoladą, mniam:-)

Mam pytanie do mamusiek, kiedy dzieciaki przestały żyć trybem aktywności i czuwania z czasów ciąży????

reklama
Hej witam z deszczowego i ponurego Rzeszowa....
moje tempka dzisiaj jest jak pogoda .... depresyjna..... czyli powrót do rzeczywistości i @ zaraz mnie przywita....

A tu przepis na muffiny z marchewką, bananami i orzechami włoskimi, ja je uwielbiam:)))

Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (goździki, cynamon, imbir)
- 120 g brązowego ciemnego cukru (w przepisie było 160 g ale to za dużo)
- 70 g orzechów włoskich
- 2 jaja
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 125 g marchewki
- 2 bardzo dojrzałe banany

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i przyprawami.
Dodać cukier, grubo posiekane orzechy i wymieszać.
W środku zrobić dołek, wlać olej i roztrzepane jaja i zamieszać.
Wrzucić startą marchewkę i dokładnie rozgniecione banany.
Połączyć wszystko drewnianą łyżką.
Masę wykładać do foremek. Piec ok. 20 minut.
Smacznego:)))

Do góry