reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

A ja dzisiaj na obiadek robię leczo które podam z ryżem.
Potrzeba do niego 1 pierś z kurczaka, 1 por, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 20 dkg pieczarek.
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki. Robię panierkę z 1 jajka, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko mieszam). Do panierki wrzucam pokrojoną pierś i mieszam. Wszystko wrzucam na patelnię i smażę na głębokim oleju. Po usmażeniu wrzucam do garnka.
Warzywa kroję w paski i podsmażam. Wrzucam do garnka w którym jest pierś.
Całość lekko duszę (dodaję trochę wody żeby się nie przypaliło). Doprawiam pieprzem (można dodać jarzynkę).
I tyle. Naprawdę pyszne :-D

reklama
Polecam :D I daj znać czy smakowało :)

U mnie leczo już gotowe. Teraz gotuję ryż i czekam na małża :)

Jak to robię na imprezy to robię z podwójnej ilości a i tak jak podaję gorące na stół (bez ryżu) to znika w oka mgnieniu.

Ostatnia edycja:
Kurcze ja też uwielbiam takie wspaniałe jedzonko, ale mój TŻ jest po operacji i teraz dieta na pół roku.... wykończę się....

kupujecie szpinak mrożony, rozmnażacie go w garnuszku, jak się rozpuści i poddusi troszku wsypujecie czosnek zmiażdżony, do tego wlewacie śmietankę np łaciatą taką do zup, następnie zagotowujecie to i doprawiacie dla smaku . To był sos do tego gotujecie makaron pene inaczej rurki, następnie podsmażacie pierś z kurczaka z pieprzem i solą lub wegetą kto co woli i macie danie gotowe czyli
Makaron polewacie sosem z szpinaku na to dajecie usmażoną pierś w kawałkach i posypujecie serem żółtymi do tego jakaś suróweczka z ogórków i pomidora np:)
Danie szybkie zdrowe bo szpinaki jakie pyszne:)
Polecam:)

A ja polecam Wam wegetarianska zupe meksykanska z fasola i pomidorami, swietna na podniesienie zelaza:

2 szklanki fasoli
papryka zielona, czerwona
marchew
ziemnaki
koncentrat pomidorowy(albo swieze pomidory)
zielone oliwki
woda z oliwek
czerwona papryka
majeranek
pieprz
bazylia
kminek (najlepiej kmin rzymski)
wegeta albo sol
woda

Zwykle fasole namaczam okolo doby a potem dodaje wszystkie produkty i gotuje na wolnym ogniu. Ilosc zupy zalezy od tego, ile jej chcecie zjesc, ja robie z okolo 2-3 wody i wszystkiego dodaje duzo, bo uwielbiam ja gesta.Zupe wlana do talerza posypuje jeszcze startym zoltym serem :-) Zupa syci, jest pyszna, zdrowa ibardzo wypelnia brzuch!

Co jeść jak się ma cukrzycę ciążową??

Przestałam jeść słodycze, nie pije napojów gazowanych, nie jem smażonego, odstawiłam także jabłka, banany, winogrona i kiwi. Jem 6 posiłków dziennie ale nie wiem czy są pełnowartościowe:-(. jem warzywa, owoce w bardzo małych ilościach itd - ale ja chyba nie umiem tego łączyć:-(. Czy jest jakiś dobry jadłospis?? Jak czytam w necie jadłospisy to się załamuje - jaka kobieta w ciąży na śniadanie zje 2 kromki chleba 2 plasterki wędliny i 40 dag. masła:baffled:. Podliczając zjadłabym 4 kromki chleba, 4 plasterki wędliny, 2 jogurty, 100 gram truskawek, 150 gram piersi gotowanej i 300 gram duszonych warzyw:baffled: - Jestem dietetycznym jedzeniu od 5 dniu a cały czas jestem głodna:-(. Co tu jeść??:-(

Aniołek tak jak dziewczyny piszą stosuj zasady diety Montignaca. Wywal biały ryż, białe pieczywo, wszelkiego rodzaju bułki, drożdżówki, ciasta, makaron tylko od czasu do czasu i nie rozgotowany, owoce w umiarkowanych ilościach 1-2 dziennie i najlepiej na czczo i to o jak najmniejszej zawartości cukru, mogą byc wszystkie jagodowe, truskawki, maliny, jabłka. Chleb tylko pełnoziarnisty i nie za dużo, żadnych dosładzanych kompotów i dżemów. Wywal też z jadłospisu gotowana marchew i buraki. Jedz duzo warzyw, chudego mięsa i nabiału.
Powiem tak - ja przez ostatnie 2 tygodnie tak rozciagnęłam sobie żołądek że teraz mam poważny problem żeby zmniejszyć ilości pochłanianego jedzenia i nie czuć głodu. Dzis zaczęłam ambitnie od 2 kanapek chrupkiego pieczywa z chudym serkiem, potem truskawki, zupka jarzynowa, a teraz co? Cała tabliczka czekolady poszła. Też sie musze pohamować z tym jedzeniem. Pocieszam się tym, że lek mi powiedział że w II trymestrze jest taki wilczy apetyt a w III większości mija, więc czekam na ten trzeci jak na jakiś przełom...

reklama
Co jeść jak się ma cukrzycę ciążową??

Jak czytam w necie jadłospisy to się załamuje - jaka kobieta w ciąży na śniadanie zje 2 kromki chleba 2 plasterki wędliny i 40 dag. masła:baffled:.

Ja zawsze tyle jem na śniadanie, dziś zjadłam kajzerkę z masłem i dżemem. Kurczę, może coś ze mną nie tak:confused: A dziś to w ogóle nie mam apetytu - dopiero zjadłam obiad (2 kawałki pizzy), nie to że głodna byłam, tylko mi się przypomniało, że jakoś już późno, a ja od rana tylko 2 kajzerki z dżemem zjadłam i pół czekolady. :baffled:

Do góry