reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przygotowania do ciąży :)

reklama
Zdecydowalismy sie na malucha i nie wiem od czego zacząc. Biorę tabletki antykoncepcyjne, wiec wiadomo ze trza odstawic.
Czy najpierw wizyta u gina?
No i jak starania po tabletkach wyglądają?
Jak wygląda ryzyko ciązy mnogiej?
Dajcie znac, bo jestem zamotana ::)

Radzę odstawić tabletki- zobaczysz czy będziesz miała regularne cykle-bo mi się rozregulowały i przede wszystkim do gina- on Cię pokieruje. Zdrowa dieta od zaraz. Trzeba przed ciążą dbać o siebie i organizm jakbyś już byla w ciąży.
Musisz wziąć pod uwagę, że organizm może być trochę rozstrojony i będzie potrzebował czasu- chociaż to nie jest regółą. Podstawowe badania musi Ci gin zrobić- cytologię itp poprowadzi Cię. Może przepisze kwas foliowy i witaminki.
Głowa do góry i powodzenia :)

Trochę się boję bo ze 3 lata temu jak odstawilam tabletki to pol roku okresu nie mialam.
Ale teraz mam motywacje i od zaraz rzucam palenie ;D

To świetny początek :) zdrowo jeść i trzymać kondycję- przyszykować zdrowy i milutki domek dla kruszynki :)
I szybko się umów na wizytę do gina- on odpowie na wszystkie pytania- idź do tego, do którego masz zaufanie :)
pozdrowionka

Zastanawialam się od razu nad wizytą u takiego ktory sięgając daleko ;D w przyszłosci poprowadził by moją ciąże i odebrał malucha.

Linka oczywiście najlepsza w tym wypadku to wizyta u gina, który jeśli jest dobrym lekarzem to doskonale ci wytlumaczy jak należy przygotować się do ciąży. Co do pigułek to słyszałam, że one mają bardzo mało hormonów teraz więc nawet już 2 miesiące po odstawieniu można zacząć starania. Ja jednak jestem z tych co wolą chuchać na zimne i wolałabym troszkę dłużej poczekać. Sama nie biorę już 1,5 roku i dopiero niedawno w miarę uregulowały mi się cykle.
Wiele lekarzy proponuje również gruntowne przebadanie się, tj. tarczyca, cytologia ale to chyba oczywiste, toksoplazmoza, a także morfologia krwi żeby sprawdzić czy wszyściutko jest w porządku. Na jakieś 3 m-ce przed planowaną ciążą wypadałoby zacząć brać kwas foliowy - dostępny bez recpety i potem trzeba go brać przynajmniej w 1 trymestrze. Jest on bardzo ważny bo wtedy ksztatuje się cewa nerwowa i gdy jest brak kwasu dzieci rodzą się później niepełnosprawne. Wielokrotnie czytałam że dlatego bardzo ważne jest aby brać kwas już właśnie przed ciążą, bo kobiety częśto dowiadują się, że sa w ciąży w około 5-6 tygodniu i dopero zaczynają brać,, a często to już za późno.

Życzę owocnych starań!

Zdania są podzielone z odczekaniem na zaplanowanie maluszka. Mój lekarz twierdzi, że hormony nie mają wpływu na płód, ponieważ metabolizują się w wątrobie i wydalane są z moczem, specjaliści od NPL- Naturalne Planownaie Rodziny twierdzą,że hormony gromadzą się w tkance tłuszczowej i mogą mieć wpły na wirylizację płodów zwłaszcza męskich.Zajrzyj na www.npr.profile.pl

reklama
Ja też brałam tabletki. Mój gin zalecił odczekanie 3 miesiące. Efekt był taki, że wszystko mi się rozlegulowało i musiałam i tak przyjmować hormony aby cykl wyglądał tak jak powinien. U mnie wszystko wywróciło się do góry nogami. Poczym przez 3 miesiące brałam tabletki, które miały odpowiednie hormony co by znowu było normalnie. :mad:
W tym samym czasie co ja starało się kilka babek ode mnie z pracy. I powiem szczerze, że co gin to inne zdanie. Niektórym powiedzieli, że strzelać gola od razu, inne miały odczekać 3 miesiące a jeszcze inne pól roku.
Jeżeli chodzi o mnie to ja następnym razem nie będę czekać. Ponoć kobita jest wtedy (od razu po odstawieniu tabletek) MEGA płodna. ;D
Pozdrawiam justa4977

Do góry