reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przesypianie nocy

a ja przez ostatnie 4 noce mam pobudkę ok 4,30-5,00 :( ale dziś to przynajmniej wiem dlaczego wstałam w nocy z 20 razy :( Kasia ma gorączkę. Nigdy mi jeszcze nie chorowała na grypke. Co mam robić w pierwszym stadium?

A na ząbki polecam NUROFEN- też posmarować dziąsełka, ja smaruję smoczek i Kasi się polepsza jak ją swędzą "górne jedynki" :laugh:

reklama
A skąd wnioskujesz, że Kasia ma grypę? Swoją drogą to u nas też coś się chyba szykuje niedobrego, bo Aga ma straszną chrypę.

Emih może Kasia ma trzydniówke,bo jeśli nie ma innych objawów niż gorączka to za wcześnie,żeby powiedzieć,że to grypa.Kornel miesiąc temu też gorączkował,myślałam,że to może ząbki,zrobiliśmy badanie moczu i krwi.Na czwarty dzień pojawiła się plamiasta wysypka.

skąd wnioskuję że przeziebienie? Bo raczej kataru który leci z niej ciurkiem pod nic innego nie "podepnę" i już zaczyna pokasływać. Dałam jej na zbicie gorączki, po godzinie i owszem spadła, ale po dwóch była na nowo, a Kasia dziś lejąca i śpi co dwie godziny :( No i ruszka non stop w użyciu, bo już zdążyłam obdzwonić znajomych i wszyscy powtarzają że najgorszy zalegający katar bo oskrzela itd... A gruszka całe miesiące się gdzieś "walała" a dziś ja na złość nie mogłam jej znaleść :mad: No i chyba idzie na mnie, bo też gorączka idzie mi w górę... Nie wiem czy doliccocil pomoże. Co się wogóle tak małym dzieciom podaje na przeziębienie?

A jak z apetytem? Bo jak nie je to może być gardło, a wcale nie musi kaszleć.
Na katar świetny jest Terisal E - bez recepty. To poprostu roztwór soli fizjologicznej z wit. E tylko w sprayu. Popsikasz do nosa, obracasz dzidzię na brzuch i katar spływa.

Na gardełko dobry jest spray TANTUM VERDE,na kaszel zawsze uzywamy EUREPALU(działa tez osłonowo na oskrzela).Natomiast zamiast gruchy używam sopelka(takie coś do odciągania).Super na katarek są kropelki homeopatyczne EUPHORBIUM(sprawdzilam nie raz,katar znika po 3 dniach) co prawda dosyć drogie ale warto je mieć.

Szafrankowa masz na myśli Eurespal? Jeżeli tak to nie jest zwykły syrop na kaszel. Stosuje się go tylko na ostre zapalenie dróg oddechowych i bliżej mu do działania antybiotyku niż zwykłego syropu. Po zażyciu Eurespalu nawet nie można prowadzić samochodu, bo powoduje zaburzenia psycho-ruchowe (poczytaj ulotkę). Dzieci są po nim senne i "osowiałe".

Nieprawda,te dolegliwości dotyczą 1%przypadków,Kornel nigdy nie był senny i osowiały,Eurespal nie jest antybiotykiem,a czesto zapobiega podawaniu antybiotyków,podaje go się nawet przy katarku wirusowym lub bakteryjnym,bo taki katar moze sie nieciekawie rozwinąć.Można oczywiście leczyć kaszel syropem prawoślazowym,jak kto woli.Ja podaje Eurespal i nigdy nie zauważyłam żadnych ubocznych skutków,poza tym moje dziecko nigdy nie dostało antybiotyku.

Poza tym podawałam ten syrop również dlatego,że kornel miał atopowe zapalenie skóry(dalej ma,tylko bardzo łagodną forme) i zdażał mu się taki alergiczny męczący kaszel czy trwający kilkanaście dni katar.Więć moje doświadczenia odnośnie Eurespalu są pozytywne.

reklama
Mówiąc, że trzeba uważać na Eurespal miałam na myśli, że nie można go dziecku serwować przy każdej okazji jak zwykły syropek. Ale kiedy trzeba to trzeba. Mój siostrzeniec też ma AZS i kłopoty oddechowe. Lekarz przepisuje mu często właśnie Eurespal, bo jest dobry dla alergików. Ale kiedy go bierze to chodzi "do tyłu" i cały dzień by spał.

Do góry