reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przesady ciazowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Melanie to calkiem sensowne.Nawet nie skojarzylabym kolorow ciuszkow z Maryja i Jezusem:tak: :tak: :eek: :eek:

reklama
Słszałam że jeśli przyśni sie mysz a kobieta podczas tego snu złapie sie za brzuch dzidzius będzie miał w tym miejscu znamie, przesąd podobny do tego z przestraszeniem sie...
albo a ' propo płci: jak sie ma zachcianki na słodkie to urodzi sie dziewczynka a jak na słone to chłopczyk, hehe
jeśli lekarka sie nie pomyliła co do płci mojego maleństwa to u mnie ten przesąd sie sprawdził, bo na początku ciągle miałam ochote na Nutelle:)

Może to nie pod przesądy podchodzi.. ale mam pytanie - jak to jest: różowe ubranka dla dziewczynki, niebieskie dla chłopca - tak zawsze myślałam :tak: A tu mi dziś koleżanka (starsza, już babcia ;-)) mówi, że jest na odwrót :szok: Słyszałam już kiedyś o tym, ale wydawało mi się nielogiczne i myślałam, że się ktoś pomylił.. A tu mi matka synów mówi, że oni mieli różowe ubranka.. Czyżby to zależało od regionu??? :eek:

ja slyszalam,bo mam rodzine pod W-wa i wlasnie tam oni ubierali chlopcow na rozowo a dziewczynki na niebiesko. moja mama byla tym bardzo zdziwiona,bo w Lodzi rozowy raczej kojarzyl sie wtedy z dziewczynka ( to bylo dobrych ponad 15 lat temu). osobiscie nie przepadam za rozowym i staram sie miec ubranka w kolorach neutralnych,zeby sluzyly pozniej nastepnej dzidzi.... ja jeszcze nie jestem co prawda w ciazy,ale mam nadzieje,ze to sie bardzo szybko zmieni... co do przesadu o nie kupowaniu niczego zanim dziecko sie nieurodzi,to uwazam za nierealne.... kogo stac na czekanie do ostatniej chwili albo co gorsza oddanie tej przyjemnosci ojcu dziecka lub jego rodzicielce ( jesli sie garnie do pomocy i wie lepiej.... );a w ogole ten przesad jest z bardzo dawnych czasow kiedy kobiety byly pewne,ze sa w ciazy dopiero w trzecim miesiacu ( nie mialy testow,wizyt u gina czy usg) lub nawet pozniej jak czuly ruchy dziecka... a nic nie przygotowywaly zeby nie zapeszac porodu,bo w tamtych czasach to byla nispodzianka czy sie takowy przezyje, wiec zeby nie zwabiac zlych duchow "udawano" ze dziecka nie ma...
mam cala ksiazke takich przesadow,jutro do niej zjrze i wam kilka przytocze...

cytuje z mojej ksiazki:
-oddawanie ubranek po dziecku,ktore dopiero co z owego wyroslo oznacza,ze wkrotce znowu bedzie potrzebne dla nastepnego
jesli:
* nosisz dziecko nisko...
*masz ochote na ser i mieso...
*powiesisz obraczke na swoim wyrwanym wlosie nad brzuchem i bedzie sie kiwac w przod i tyl...
*twoje rece sa suche i pekaja...
*z tylu nie widac zbytnio ze jestes w ciazy...
*snisz o nozu, dziewczynach...
*odpoczywasz na lewym boku...
*ktos poprosi cie o podanie klucza i go chwycisz za ta czesc z dziurka...
*masz ochote na pietki od chleba...
*dostajesz wlosy na brzuchu...
*twoj brzuch przypomina arbuz...
*ktos uposci grosik za twoimi plecami i on spadnie ukazujac (zapomnialam jak sie mowi,ale codzi o ta strone gdzie jest 1 grosz)...
... to znaczy ,ze nosisz chlopca ...

a na dziewczynke:
*brzuszek jest wysoko...
*masz smaki na slodkie...
*twoja obraczka kiwa sie w kolko...
*twoje skoa na twoich rekach jest milsza...
*snisz o wiosnie,przyjeciach i chlopcach...
*odpoczywasz na prawym boku...
*ktos prosi cie o klucz i go chwytasz za ta strone co wklada sie do zamka...
*wolisz sordek z kromki chleba...
*dostajesz tradziku...
*moneta rzucona za twoimi plecami pada na odwrotna strone...

jesli ktos cie prosi"pokaz mi rece!" i jesli je wyciagniesz "paznokciami" do gory -to na chlopca; jesli wewnetrzna strona w gore-to na dziewczynke....

Możliwe, ze to zależy od regionu,ale u nas jest właśnie tak,że niebieski to dziewczynka,a różowy chłopiec. Choć mi też pasuje odwrotnie :eek:

No to może mieszkamy w tym samym regionie, bo u nas ponoć jest tak samo ;-) Mi też pasuje odwrotnie i nie będę chłopca w róże ubierała :-D Generalnie lubię kolory neutralne, więc chyba nie będzie problemu ;-) :-D

KIEDYś KTOś opowiedział mi właśnie to co napisałaś
i że Jezus był przyodziany w różową szatę a Maryja w niebieską
i podobno stąd różówy dla chłopców

Logiczne :tak: Gdzieś to też słyszałam jako wytłumaczenie tych kolorków :tak:

Ja dostanę dużo ciuszków od siostry, będą i różowe i niebieskie i jeszcze inne kolorkowo :-D Póki co będę ubierać dzidziolka w to co jest :tak: Mam kocyk różowy - też go nie wyrzucę, tylko wykorzystam ;-) Ale np. gdybym miała kupić kołderkę, podusię do łóżeczka, itp. to nie kupiłabym w odcieniach różu, tylko błękitu, albo innego "neutralnego" :tak:

cytuje z mojej ksiazki:
jesli:
*powiesisz obraczke na swoim wyrwanym wlosie nad brzuchem i bedzie sie kiwac w przod i tyl...
*ktos uposci grosik za twoimi plecami i on spadnie ukazujac (zapomnialam jak sie mowi,ale codzi o ta strone gdzie jest 1 grosz)...

W sumie to na niebiesko by się zgadzało ;-) :-D :-D :-D

KIEDYś KTOś opowiedział mi właśnie to co napisałaś
i że Jezus był przyodziany w różową szatę a Maryja w niebieską
i podobno stąd różówy dla chłopców

ale przyznam, ze ja mojemu synkowi nie założe różowych ciuszków :eek:

dokladnie o to chodzi
Jezus mial rozowa szate, a Maryja niebieska

jednak chlopiec i roz srednio mi pasuje :baffled:

mimo tego u nas tez sie mowi, ze chlopczyk to na niebiesko, a dziewczynka na rozowo

nie zamierzam jednak stosowac sie do tej kolorystyki :-p
raczej bede w przewadze stosowac zupelnie inne kolorki :-D

Ewa-krystyna dzieki ze ten spis przypowiesci.:-) :-) U mnie tez w sumie wiekszosc tych na chlopca by sie zgadzala.Slodkiego to nawet nie przelkne, rece suche,arbuz w brzuchu i jeszcze jakis tam kilka ale juz nie pamietam jak one szly:tak: :tak: :-) :-) :-D :-D
Wiec mama juz na 100 potwierdzonego chlopaka.usg chlopak , przesady chlopak hihih :tak: :tak: :tak: :tak: :tak:

reklama
cytuje z mojej ksiazki:
-oddawanie ubranek po dziecku,ktore dopiero co z owego wyroslo oznacza,ze wkrotce znowu bedzie potrzebne dla nastepnego
jesli:

a na dziewczynke:
*brzuszek jest wysoko...
*masz smaki na slodkie...
*twoja obraczka kiwa sie w kolko...
*twoje skoa na twoich rekach jest milsza...
*snisz o wiosnie,przyjeciach i chlopcach...
*odpoczywasz na prawym boku...
*ktos prosi cie o klucz i go chwytasz za ta strone co wklada sie do zamka...
*wolisz sordek z kromki chleba...
*dostajesz tradziku...
*moneta rzucona za twoimi plecami pada na odwrotna strone...

zaznaczone na niebiesko sie zgadzaja
i kogo ja nosze w brzuszku? :-p

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry