reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przerost macicy z atypią- stan przednowotworowy a ciąża

Dziewczyny, bardzo Was przepraszam, ale wolałabym odpowiedzieć na wasze ewentualne pytania tutaj albo przez wiadomości prywatne, jeśli tak wolicie. Przyzwyczajenie się do życia z dzidziusiem jest trudne, ja mało śpię i naprawdę nie dam rady być aktywna na grupie na Messengerze. Ale tutaj będę odpowiadać, więc piszcie.
Hej opisz nam chociaż jak to u ciebie było i czy zaszłaś w ciąży naturalnie??? Ja jestem na etapie wkładki i w sierpniu mam wyciągnięcie i biopsja A później starania o dzidziusia

reklama
Dziewczyny, bardzo Was przepraszam, ale wolałabym odpowiedzieć na wasze ewentualne pytania tutaj albo przez wiadomości prywatne, jeśli tak wolicie. Przyzwyczajenie się do życia z dzidziusiem jest trudne, ja mało śpię i naprawdę nie dam rady być aktywna na grupie na Messengerze. Ale tutaj będę odpowiadać, więc piszcie.
I jeszcze jedno pytanie czy
Hej opisz nam chociaż jak to u ciebie było i czy zaszłaś w ciąży naturalnie??? Ja jestem na etapie wkładki i w sierpniu mam wyciągnięcie i biopsja A później starania o dzidziusia
I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli urodziłaś dzidziusia to jestes już bezpieczna??? Niemusisz się martwić o macice??? Bo mi powiedziano że jeżeli uda mi się zajść i urodzić to później musze i tak usunąć macice.

Byłam leczona pewnie tak jak wy. Wkładka Levosert plus progesteron w formie doustnej u mnie pod postacią duphastonu, zmieniany kilka razy, bo wymiotowałam. Dopiero duphaston się sprawdził. Ja zaszłam w ciążę dzięki in vitro, ale to nie atypia była przyczyną, tylko niedrożność jajowodów.

I jeszcze jedno pytanie czy

I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli urodziłaś dzidziusia to jestes już bezpieczna??? Niemusisz się martwić o macice??? Bo mi powiedziano że jeżeli uda mi się zajść i urodzić to później musze i tak usunąć macice.
Nikt nie jest raczej w stanie powiedzieć, czy poród sprawi, że będzie już zawsze ok. Na pewno ciąża służy dobrze na tą przypadłość. Zdarza się czasem, że stan nie nawraca. Najważniejsze to być pod kontrolą. Mój lekarz planuje za pół roku kolejną kontrolną histeroskopię i tak co jakiś czas. Gdyby stan nawracał będzie faktycznie sugestia, żeby usunąć macicę. Ja się z tym liczę, że ona będzie usunięta, chciałabym tylko ten moment maksymalnie opóźnić. Oczywiście w idealnym świecie nie usuwam jej wcale, czyli jeśli tylko się da.

Nikt nie jest raczej w stanie powiedzieć, czy poród sprawi, że będzie już zawsze ok. Na pewno ciąża służy dobrze na tą przypadłość. Zdarza się czasem, że stan nie nawraca. Najważniejsze to być pod kontrolą. Mój lekarz planuje za pół roku kolejną kontrolną histeroskopię i tak co jakiś czas. Gdyby stan nawracał będzie faktycznie sugestia, żeby usunąć macicę. Ja się z tym liczę, że ona będzie usunięta, chciałabym tylko ten moment maksymalnie opóźnić. Oczywiście w idealnym świecie nie usuwam jej wcale, czyli jeśli tylko się da.
Ja mam wkładkę mirena i nic pozatym , jedynie robili mi usg piersi brzucha I rezonans wszystko ok.

A ja mam inne pytanie. Czy borykalas sie z nadwaga czy moze jestes osoba szczupla i to Ci wyszlo? Jakie konkretnie mialas rozpoznanie?

A ja mam inne pytanie. Czy borykalas sie z nadwaga czy moze jestes osoba szczupla i to Ci wyszlo? Jakie konkretnie mialas rozpoznanie?
W momencie diagnozy byłam chyba już szczupła. Wcześniej troszkę się odchudzałam, bo miałam lekka nadwagę. Rozpoznanie takie jak pisałam w poście, gdy zakładałam watek- złożony rozrost endomoterium z atypia. Lekarz mi zawsze na wszelkich skierowaniach pisał hyperplasia atypica.

reklama
Tak i właśnie wtedy okazało się, że mam niedrożność. Ja akurat miałam to stwierdzone od razu w laparoskopii.
Słuchaj a tą drożność jajowodów miałaś robioną przed samym invitro ??? Tak dopytuje z tego względu bo chodzi o to że ja mam nadzieję że jak sprawdzą mi drożność i jak będą zapchane to że będę miala szanse zajść naturalnie. A ty jednak invitro więc tobie się nieudało zajść naturalnie chyba że już bylas zapisana na invitro i niemiałas czasu na naturalne zajście, powiedz mi jeszcze ile kosztuje cała procedura invitro???

Do góry