reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przerost macicy z atypią- stan przednowotworowy a ciąża

Wydaje mi się, że jest nas niewiele, słyszałam tylko o dwóch pacjentkach tamtego lekarza, no i teraz jesteście wy. Gdy zakładałam wątek to obawiałam się, że jestem tylko ja jedyna z tym problemem. Na pewno tak nie jest, jednak częściej ten problem dotyka kobiet, które już mają dzieci, wtedy pewnie łatwiej podjąć decyzję o usunięciu macicy.
Ja mam pocieche ale nie wyobrazam sobie w tak mlodym wieku usuwac narzadow bo mam jeszcze plany. Chcialabym zeby sie udalo

reklama
Ja mam pocieche ale nie wyobrazam sobie w tak mlodym wieku usuwac narzadow bo mam jeszcze plany. Chcialabym zeby sie udalo
Mi się wydaje, że to nie ma znaczenia, czy starasz się o pierwsze czy o kolejne. Jeśli ktoś chce mieć dziecko, a z jakiegoś powodu jest to utrudnione to boli tak samo. Jeśli chodzi o usuwanie narządów to też lepiej ich nie usuwać, o ile tylko jest taka możliwość. Więc ja zamierzam walczyć o to, żeby było dalej dobrze. Na tyle na ile mam na to wpływ.

Margaretka Ty mialas zalozona wkladke na pol roku? Mislas wykonywane jakieś badania oprocz lyzeczkowania?

Margaretka Ty mialas zalozona wkladke na pol roku? Mislas wykonywane jakieś badania oprocz lyzeczkowania?
Tak, na pół roku. Badań miałam sporo różnych, ale to bardziej ze względu na niepłodność niż na atypie. Teraz jestem po wizycie po połogu i problem jest tego rodzaju, że znów jest na USG polip. Obawiam się bardzo nawrotu :( kompletnie się tego nie spodziewałam. Za miesiąc będę mieć histeroskopię znowu.

Daj znac jak z Toba
Cześć, dziś odebrałam wynik i wszystko ok na ten moment :) także mam nadzieję, że już tak zostanie i że będę żywym przykładem, że można się z tego wyleczyć :) na razie mam progesteron na drugą fazę cyklu, bo będę jeszcze chciała może powalczyć o drugie dziecko, zobaczymy, co mi klinika powie. Jeśli nie będzie opcji to wracam do spirali, bo czułam się z nią cudownie fizycznie i psychicznie, bo brak pms na spirali :)

Hej
Według mojego lek. Gin wkładką jest najlepsza jeśli chodzi o leczenie hormonalne, bo oddzialywuje wewnątrz macicy na rozrost atypowy endometrium. W tym leczeniu należy stosować dużą dawkę gestagenów (są one we wkładce i tabel. Anty, ale tabletki dają więcej skutków ubocznych i nie działają miejscowo tak jak wkladka), żeby zneutralizowac estrogeny.
Powtórne łyżeczkowanie będę miała po ustaleniu terminu w szpitalu, ponieważ w styczniu kończy się okres leczenia wkładką tj. 6 m-cy. Boję się bardzo tego co wyjdzie z histopatu ale mam nadzieję, że będzie ok.

Ps. Nie czytaj Internetu, bo to może zdołowac
hej, jestem tu nowa..
Mam przerost endometrium z atypią
Chciałabym do Was dołączyć na messnegerze jak jeszcze tam funkcjonujecie …

reklama
Do góry