reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przerost macicy z atypią- stan przednowotworowy a ciąża

reklama
"Ognisko rozrostu zlozonego z atypia cytologiczna wielkosc 6mm". Pani doktor do ktorej poszłam na odczytanie wyniku w szpitalu nie bardzo ogarniala tematu a wizyte u swojego mam we wtorek. Raz mi mowila zeby nie brac tego do siebie a drugim razem ze najlepiej wyciac macice bedzie spokoj. Mam 32 lata i dla mnie taki zabieg jest za wczesnie tym bardziej ze ja chce 2 bobasa i gdyby nie przeciagajaca sie miesiaczka nie poszlabym na taki zabieg. Jestem przerazona bo gdzie bym nie wpisala atypia to pisze rak.
Każda komórka raka jest komórką atypową. Za to nie każda komórka atypowa musi być rakiem. I tego należy się trzymać :)

Ostatnia edycja:
Każda komórka raka jest komórką atypową. Za to nie każda komórka atypowa musi być rakiem. I tego należy się trzymać :)
Witam nowa pania 😊 masz jakies doswiadczenie czy raczej z pomoca pozytywnego nastawienia przychodzisz? [Z gory przepraszam ze na "ty"]

Daj koniecznie znac co Ci powie. Do Poznania mam 400km. Ja teraz weszlam na forum gdzie dziewczyna pisala ze nie chce usuwac a miesiac pozniej napisala ze jest po zabiegu.... to my we trzy tylko walczymy.... przykre
Masakra! Mam nadzieję, że w naszej sytuacji nie będzie takiej konieczności żeby wszystko usuwać...

Witam nowa pania 😊 masz jakies doswiadczenie czy raczej z pomoca pozytywnego nastawienia przychodzisz? [Z gory przepraszam ze na "ty"]
Hej! Mam niestety. Co prawda inna lokalizacja zmiany, ale opisy histopatologoczne to wspólny mianownik.
Z lekarzy patrzących na całokształt pacjenta, czyli nie tylko na jednostkę chorobowa ale również wiek i plany na przyszłość, mogę Wam polecić doktora Rzepkę z Warszawy. Ginekolog onkologiczny z ogromną wiedzą i doświadczeniem. Jak Poznań to doktor Joanna Kufel - Grabowska. Ona jest klinistą, ale warto się skonsultować. Pani doktor jako jedna z nielicznych, o ile nie jedyna, prowadzi w Polsce badania nad prokreacja po chorobach nowotworowych. Prowadzi głównie młode pacjentki. Napewno nie oleje, powie co robić i ewentualnie pokieruje dalej :)

reklama
4 tygodnia oczekiwania na wynik histopatu to norma niestety. Wynika to z braku histopatologów. To grupa lekarzy najsłabiej zarabiająca i z brakiem jako takim możliwości „dorobienia”. Sprawdzałam kiedyś wykaz na poszczególne województwa. Na Śląsku jest ich najwiecej, bo kilkanaście, ale też najwiecej ludzi. W tych województwach, gdzie ludzi jest mniej, histopatologów jest dwóch, czasem trzech. Więc też się czeka. Badają materiały po kolei, czyli jak jest zły to wcale nie znaczy, że przyjdzie szybciej. No i każdy wynik histopatologiczny powinien być przekazany pacjentowi przez lekarza, także tym się akurat nie trzeba martwic :)

Do góry