reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

Knedelki z kaszy jaglanej
1/2 filiżanki kaszy jaglanej
1 litr wody
1 kostka bulionu warzywnego (polecam Knorr z oliwą z oliwek)
1 jajko
1 ząbek czosnku
majeranek
odrobinę pieprzu

Kaszę jaglaną gotuję na 1/2 kostki bulionu przez 15min, następnie odcedzam. Trzeba poczekać aż zupełnie przestygnie i się odsączy. Potem dodaję całę jajko, drobno posiekany czosnek, majeranek (może być świeży) i pieprz. Całość mieszam dokładnie (jeśli będzie zbyt ciapowate, to można dodać mąki pszennej). Formuję łyżką niewielkie knedelki i kładę je na wrzący wywar (z dodatkiem drugiej części kostki knorra). Gotuję do wypłynięcia (wystarczy ciut za długo i się rozlezą!).

Knedelki podaję z mieloną wołowiną i gotowaną merchewką, którą delikatnie rozgniatam widelcem.
 
reklama
przepisy super! dzięki Ivka!!!

ja nie mam jakichś specjalnych przepisów, robię Agatce (i nam):
- naleśniki + biały ser zmiksowany z cukrem pudrem
- naleśniki + dżem borówkowy, powidła śliwkowe
- kotlety mielone (robię z łopatki, minimalnie przyprawiam i smażę na patelni)
- krupnik
- zupka jarzynowa zagęszczona kaszką manną
- zupa kalafiorowa
- zupa z fasolka szparagową
- zupa z brokułami
- rosół z makaronem albo lanymi kluseczkami
- klopsiki w sosie koperkowym
- tosty zapiekane z serem żółtym

Dla Agatki odlewam zupę, nie przyprawiam jej solą, kostkami itp.
 
Osinko wrzuć, proszę, przepis na klopsiki w sosie koperkowym i na zupkę z fasolką szparagową.

Ja jak się trochę obrobię po choróbsku to powrzucam Wam resztę tego, co zrobiłam, m.in. przepis na domowe lody, które Szymon wprost uwielbia.
 
Ja wczoraj wyprobowalam przepis na placuszki z bananami-niestety z braku wiorkow musialam dodac troche maki-ale byly pyszne i Jas sie nimi zajadal na calego.
Ja robie Jaskowi zupke pomidorowa z soku pomidorowego-Maly ja uwielbia!
 
prawda! francuskie tosty! tak jak robił je Dustin Hoffman w "Cramer kontra Cramer" - muszę wypróbować czy Maksowi posmakują:-)

ja nie znam żadnych szczególnych przepisów dla dzieci - tak sobie sama eksperymentuję ....

jak coś będzie szczególnie smakowało Maksowi - to podam

niestety mój synek stał się niejadkiem ... i widzę że czasem woli słoiczki niż normalne jedzenie (a zawsze było odwrotnie!) bo one są zmiksowane i je tylko łyka, a normalne jedzonko troszkę trzeba pomemłać

już sama nie wiem czy to lenistwo, czy rzeczywiście 6 zębów trochę utrudnia gryzienie:confused2:
 
Ivka, Osinka - zjem Was poprostu ...Wy tak cudnie opowiadacie o tym jedzonku że padam ..aż i slina cieknie :rofl2::rofl2::tak::tak:a dodam że jestem na diecie...
Ivka - a ta kostka o której piszesz jest znakomita ..wczesniej juz próbowałam rewelacja ..ja czasmi jak gotuje makaron na spagetti to dodaje tą kostke ..makaron wychodzi soczysty al dente
Dzięki za superowe przepisy :tak::tak:
 
klopsiki

zmielone mięso z łopatki
jajko
odciśnięta, zamoczona wcześniej w wodzie bułka
formuje malutkie kuleczki, wielkości orzecha włoskiego

nie mam specjalnego przepisu z super proporcjami, robię "na oko"

nastawiam wodę, jak się zagotuje to wrzucam utarte na tarce warzywa (kawałek selera, pietruszki, marchewkę), gdy trochę się warzywa podgotują i zmiękną dorzucam kuleczki mięsne i przykrywam. Po podgotowaniu dodaję trochę śmietany i posiekany koperek.

Nie robię żadnych zasmażek, ani nie zagęszczam mąką, warzywa stworzą w połączeniu ze śmietaną super sosik.Podaję Agatce z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą jaglaną. Uwielbia je.
 
Pomidorowa

Robie tak-albo gotuje ja na 2 skrzydelkach lub wrzucam pol kostki rosolowej do ok.250ml wody
wrzucam mala cebule ( oczywiscie obrana;-))
wlewam 0,5 litra soku pomidorowego
gotuje od zagotowania jeszcze okolo 10-15min
zageszczam zazwyczaj smietana ( preferuje laciata 30%)
mozna tez zrobic zwykla zasmazke
dorzucam ryz lub makaron i gotowe
z reguly nie trzeba doprawiac
 
reklama
Ja francuskie tosty robie juz od bardzo dawna tyle ze bez cukru pudru.
Istnieje jescze wersja z zoltym serem, ktory mozna wlozyc albo miedzy dwie kromki zmoczenego w mleku i jajku chleba albo na wierzch jedej kromki. Tez smaze tosty na masle. Patryk bardzo lubi.
 
Do góry