ivka76
Fanka BB :)
Knedelki z kaszy jaglanej
1/2 filiżanki kaszy jaglanej
1 litr wody
1 kostka bulionu warzywnego (polecam Knorr z oliwą z oliwek)
1 jajko
1 ząbek czosnku
majeranek
odrobinę pieprzu
Kaszę jaglaną gotuję na 1/2 kostki bulionu przez 15min, następnie odcedzam. Trzeba poczekać aż zupełnie przestygnie i się odsączy. Potem dodaję całę jajko, drobno posiekany czosnek, majeranek (może być świeży) i pieprz. Całość mieszam dokładnie (jeśli będzie zbyt ciapowate, to można dodać mąki pszennej). Formuję łyżką niewielkie knedelki i kładę je na wrzący wywar (z dodatkiem drugiej części kostki knorra). Gotuję do wypłynięcia (wystarczy ciut za długo i się rozlezą!).
Knedelki podaję z mieloną wołowiną i gotowaną merchewką, którą delikatnie rozgniatam widelcem.
1/2 filiżanki kaszy jaglanej
1 litr wody
1 kostka bulionu warzywnego (polecam Knorr z oliwą z oliwek)
1 jajko
1 ząbek czosnku
majeranek
odrobinę pieprzu
Kaszę jaglaną gotuję na 1/2 kostki bulionu przez 15min, następnie odcedzam. Trzeba poczekać aż zupełnie przestygnie i się odsączy. Potem dodaję całę jajko, drobno posiekany czosnek, majeranek (może być świeży) i pieprz. Całość mieszam dokładnie (jeśli będzie zbyt ciapowate, to można dodać mąki pszennej). Formuję łyżką niewielkie knedelki i kładę je na wrzący wywar (z dodatkiem drugiej części kostki knorra). Gotuję do wypłynięcia (wystarczy ciut za długo i się rozlezą!).
Knedelki podaję z mieloną wołowiną i gotowaną merchewką, którą delikatnie rozgniatam widelcem.