ivka76
Fanka BB :)
Co prawda nasze dzieciątka jeszcze przed pierwszymi urodzinkami, ale myślę sobie, że może niektóre przepisy spośród tych, które mam Wam się przydadzą, stąd też nowy wątek.
Sok warzywny (45 kcal)
powyżej 1. roku
2 małe pomidory
1 mała marchewka
2 łyżki soku pomarańczowego ze świeżego owocu
Pomidory umyj, sparz skórkę, obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę dokładnie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Zmiksuj pomidory razem z marchewką. Dodaj 2 łyżki soku pomarańczowego i wymieszaj. Napój podawaj w temp. pokojowej.
Tradycyjny barszcz czerwony
od 2. roku
1/2 kg buraków
kilka ziaren ziela angielskiego
4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
2 łyżki soku z cytryny lub rozgniecionych żurawin
cukier
sól
Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj, aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia możesz zupę przecedzić. Dopraw cukrem i solą. Możesz dodać sok z cytryny lub żurawiny i łyżeczkę masła.
Pasztet rybny
od 2. roku
40 dag filetów z dorsza
2 jajka
cebulka
koperek
natka pietruszki
łyżeczka masła
czerstwa kajzerka
tłuszcz do wysmarowania formy
sól
pieprz
Filety umyj, osącz, przepuść 2-3 razy przez maszynkę lub dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno jajka, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, a także pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulkę. Dopraw. Całość dokładnie wyrób. Posiekaj koperek i zieloną pietruszkę, dodaj do pasztetu. Formę wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułkę, włóż do niej masę i piecz godzinę w temp. 140st.
Sok warzywny (45 kcal)
powyżej 1. roku
2 małe pomidory
1 mała marchewka
2 łyżki soku pomarańczowego ze świeżego owocu
Pomidory umyj, sparz skórkę, obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę dokładnie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Zmiksuj pomidory razem z marchewką. Dodaj 2 łyżki soku pomarańczowego i wymieszaj. Napój podawaj w temp. pokojowej.
Tradycyjny barszcz czerwony
od 2. roku
1/2 kg buraków
kilka ziaren ziela angielskiego
4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
2 łyżki soku z cytryny lub rozgniecionych żurawin
cukier
sól
Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj, aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia możesz zupę przecedzić. Dopraw cukrem i solą. Możesz dodać sok z cytryny lub żurawiny i łyżeczkę masła.
Pasztet rybny
od 2. roku
40 dag filetów z dorsza
2 jajka
cebulka
koperek
natka pietruszki
łyżeczka masła
czerstwa kajzerka
tłuszcz do wysmarowania formy
sól
pieprz
Filety umyj, osącz, przepuść 2-3 razy przez maszynkę lub dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno jajka, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, a także pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulkę. Dopraw. Całość dokładnie wyrób. Posiekaj koperek i zieloną pietruszkę, dodaj do pasztetu. Formę wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułkę, włóż do niej masę i piecz godzinę w temp. 140st.