ivka76
Fanka BB :)
Wczoraj zrobiłam genialnie proste i zarazem pyszne ciasto z jabłkami, gorąco polecam wypróbować. Oto przepis:
Jabłkowe ciasto Edyty
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (koniecznie dobrej firmy, np. Oetker)
bułka tarta
Mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, 5 żółtek i posiekane miękkie masło zagnieść na kruche ciasto (takie jak na kruszonkę).
5 białek i połowę szklanki cukru ubić na sztywną pianę, dodać do niej 2 sypkie budynie. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na grubych oczkach.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kolejności: na spodzie mniej więcej 2/3 ciasta (można wylepić brzeg na 1/2cm w górę), ciasto ponakłuwać widelcem, oprószyć bułką tartą; potem wyłożyć jabłka, wyrównać je; dalej masa budyniowo-białkowa, a na samą górę zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec w temp. 180st aż zarumieni się góra, czyli ok. 35-40min.
Jabłkowe ciasto Edyty
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (koniecznie dobrej firmy, np. Oetker)
bułka tarta
Mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, 5 żółtek i posiekane miękkie masło zagnieść na kruche ciasto (takie jak na kruszonkę).
5 białek i połowę szklanki cukru ubić na sztywną pianę, dodać do niej 2 sypkie budynie. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na grubych oczkach.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kolejności: na spodzie mniej więcej 2/3 ciasta (można wylepić brzeg na 1/2cm w górę), ciasto ponakłuwać widelcem, oprószyć bułką tartą; potem wyłożyć jabłka, wyrównać je; dalej masa budyniowo-białkowa, a na samą górę zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec w temp. 180st aż zarumieni się góra, czyli ok. 35-40min.