reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

Polecam salatke rybna z ananasem i cebula.
Wiem, nie brzmi zachecajaco. Ja mialam pewne watpliwosci co do niej, ale mi smakuje.
Pokrojone w kostke (albo jak kto woli) filety rybne smazymy - tak jak smazy sie rybke:-)
Oddzielnie podsmazymy cebulke na miekko i dodajemy ananasy (kostka) z puszki. Chwile to dusimy. Nastepnie dodajemy kilka lyzek ketchupu i sok z anansow (wg przepisu z dwoch puszek, jednak wedlug mnie jest to za duzo), sol i pieprz do smaku.
Nastepnie mieszamy z ryba. Ja ukladam warstwowo.
Smacznego!
 
reklama
Polecam salatke rybna z ananasem i cebula.
Wiem, nie brzmi zachecajaco. Ja mialam pewne watpliwosci co do niej, ale mi smakuje.
Pokrojone w kostke (albo jak kto woli) filety rybne smazymy - tak jak smazy sie rybke:-)
Oddzielnie podsmazymy cebulke na miekko i dodajemy ananasy (kostka) z puszki. Chwile to dusimy. Nastepnie dodajemy kilka lyzek ketchupu i sok z anansow (wg przepisu z dwoch puszek, jednak wedlug mnie jest to za duzo), sol i pieprz do smaku.
Nastepnie mieszamy z ryba. Ja ukladam warstwowo.
Smacznego!
Ale pysznie brzmi:-) Mniam.. ochoty mi narobiłaś:-p:-) w piątek zrobię:tak::-)
 
a ja sprobuje jutro zrobic rybke po grecku mniam :-) a po jutrze alb za dwa dni upichce lasagne bo nigdy nie jadlam jeszcze :tak: a tak chwalicie to kusi i kusi ;-)
 
jem sobie teraz pychotkę-zupkę :-)
jest nietypowa, więc się podzielę z Wami przepisem:
ZIELONA ZUPA RYBNA
składniki:
duży filet z ryby (jak biorę pangę, ale może też być dorsz)
duża cebula
2 banany
nieco masła, curry, mąki, bulion (kostka bulionowa)


  • filet kroimy na małe kawałeczki

  • wrzucamy do wody z bulionem (kostką bulionową) i gotujemy

  • w tym czasie cebulkę kroimy na kosteczkę i smażymy na złoto z masłem, pod koniec wrzucamy curry i nieco mąki (ja wolę kukurydzianą, ale zwykła też jest ok)
  • taką usmażoną cebulkę dorzucamy do gotującej się rybki
  • gotujemy wszystko 20 min
  • do talerza wrzucamy pokrojony banan w talarki, lub połówki talarków, a następnie wlewamy zupę
brzmi dziwacznie, ale jest przepyszna :tak: i szybko się ją robi
polecam :-)

ps. mój Darek, który nienawidzi ryb ją polubił, aż byłam w szoku :szok:
 
a ja dzisiaj jak tylko wroce z zalatwiania internetu robie krokiety z serem zoltym i pieczarkami :) pyszne sa i jak ktoras z pan ma ochote a nie robila jeszcze to daje przepis :)

ciasto jak na nalesniki

farsz:
1 cebula
pieczarki
ser zolty

w rondelku podsmazyc cebulke jak sie juz zrobi lekko zlota wrzucic starte na tarce na duzych oczkach pieczarki posolic dodac pieprz i trzymac na ogniu malym dopoki woda cala nie wyparuje. doprawic pozniej jeszcze do smaku pieprzem i sola jesli za malo i dac do ostygniecia... jak wystygnie zetrzec do tego na tarce tez na duzych oczkach ser zolty kto ile chce i potem smarowac nalesniki zlozyc w jajku i bulce i na patelnie mmmniam ;-) pyyycha :-):tak:
 
To ja wam wrzucę przepis na sałatkę "Zółtą", bardzo ją lubię, ale odradzam tym, którzy nie lubią przyprawy curry. Piszę z głowy więc może być nieco nieskładnie

2 podwójne piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z niewielką ilością papryki słodkiej

1 puszka ananasa - kostka (nie wylewać soku, będzie potrzebny do sosu)

1 żółta papryka - pokroić w kostkę

2-3 woreczki ryżu - ugotować oczywiście posolić ryż

1 puszka kukrydzy

Wszystkie składniki wymieszać

Sos

4 łyzki majonezu + 4 łyzki soku z ananasa wymieszać i dodać 1/2 lub 1 łyzkę curry.
Sałatkę posolić i popeprzyć do smaku.
 
Prosta sałatka dla tych, które maja smaki "na ostro i kwaśno" :-p
Składniki:
1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych
1 mały słoik papryki konserwowej
20 dkg szynki konserwowej
10-20 dkg twardego sera żółtego
opcjonalnie - mały słoiczek cebulek marynowanych
majonez
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, płaska łyżeczka cukru

Ogórki, paprykę i szynke pokroic w kostkę, ser utrzec na tarce o grubych oczkach. Ewentualnie dodać cebulkę odsączoną z zalewy. Dodać majonez (3-4 łyżki) przyprawić (nieduzo solić - składniki sa juz dośc słone), wymieszać. Smacznego :happy:
 
jeszcze przepis na prostą i szybką a efektowną zupe krem z zielonego groszku (przepis Pascala)
Zupa z groszku z mascarpone i chrupiącym bekonem

2 kostki Bulionu cielęcego Knorr
2 łyżki oliwy
1 cebula pokrojona w piórka
500 g mrożonego groszku
6 plasterków bekonu (bardzo dobre w tej roli jest też dobrej jakości salami- np. z pieprzem czy suszonymi pomidorami)
4 suszone pomidory pokrojone w paseczki
80 g mascarpone (może byc gęsta smietana lub serek topiony śmietankowy)
sól, pieprz

1. Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 kostki bulionu, wymieszaj i gotuj minutę.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj groszek i smaż pół minuty.
3. Zalej bulionem, zagotuj (bez przykrycia - wtedy groszek zachowa ładny zielony kolor).
4. Pokrój bekon lub salami w paseczki i podsmaż na suchej patelni na chrupko. Dodaj pomidory i smaż jeszcze minutę.
5. Zmiksuj zupę, ponownie zagotuj. Dodaj mascarpone, (serek topiony lub śmietanę), wymieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej do kokilek i posyp bekonem lub salami i pomidorami.


Tylko ważna sprawa: pod żadnym pozorem nie używajcie groszku z puszki, bo zupa będzie miała brzydki, bury kolor.

 
reklama
bardzo dobry dla mam, które maja problem z mała ilością żelaza. Potem podam jeszcze przepis na zdrowy barszczyk z zakwasem.
1 kg buraków kawałek skórki razowego chleba 2–3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kilkanaście ziaren gorczycy szczypta soli szczypta pieprzu
Buraki obrać, opłukać, poszatkować w niezbyt cienkie plastry. Włożyć do dużego słoja albo kamionkowego garnka. Zalać ok. 2 l zimnej przegotowanej wody. Dodać skórkę chleba, obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz cukier, gorczycę, sól i pieprz. Przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 4–5 dniach, gdy płyn już sfermentuje, przelać go do butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
 
Do góry