reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy dietetyczne i nie tylko :)

Pizza Margarita :-) polecam !!!!!

Składniki

  • 30 dag mąki - 2 szklanki
  • 1 szklanka ciepłego mleka (lub wody)
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju kujawskiego
  • 20 dag żółtego sera
  • ketchup
  • bazylia, oregano

Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robię rozczyn i pozostawiam do wyrośnięcia.Gotowy rozczyn wlewam do mąki, dodaję sól i cierpliwie wyrabiam na gładką masę. Dodaję olej i dalej wyrabiam. Trwa to chwilę. Kulkę ciasta odstawiam do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje, układam na blaszce, formuje rant i smaruje ketchupem.Posypuje serem, przyprawiam bazylią i oregano. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
reklama
Kruche maslane ciasteczka, szybkie i łatwiutkie :-)

Składniki
- 450g mąki
- 300 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też oczywiście użyć różnych dodatków np.:
- ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, mogdałowy)
- do ciasta można też dodać cynamon lub kakao
- no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały


Ciasteczka kruche łatwe i smaczne
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem.
2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.
3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je rozkłuconym jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.

Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa

( Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasteczka kruche łatwe i smaczne )


2. ciasto z jabłkami na maslance z masą migdałową

SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 buteleczki aromatu maślanego lub cytrynowego
  • Składniki na nadzienie:
  • 0k. 700 gram kwaskowatych jabłek
  • Dodatkowo:
  • 250 gram płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1lyzka masła



PRZYGOTOWANIE: Jajka ubic z cukrem, ( dodac maslanke - zapomniano uwzglednic w przepisie! ) dodac aromat i olej, nastepnie make wymieszana z soda i proszkiem do pieczenia, nie trzeba juz ubijac, tylko krotko wymieszac do polaczenia sie skladnikow. Ciasto wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Jablka obrac, pokroic w cwiartki a nastepnie w plasterki i wylozyc rownnomiernie na ciasto. Piec ok. 30 min. w temp.175 stopni. Maslo stopic w garnuszku dodac cukier, gdy sie stopi dodac platki migdalowe i cynamon, wymieszac. Po 15 min. pieczenia ciasta wylozyc mase migdalowa na jablka i piec dalsze 15 min.

( Ciasto z jabłkami na maślance - Ciasta - Ciasta i desery - przepisy - Gotujmy.pl )
 
Witam Panie;)

Z racji, że mam niesamowitą słabość do kurczaka podaję namiary na przyjemną sałatkę Specialne, Składniki, Rodzaj, Składniki, , Potrawy z mięsa, Sałatki, Potrawy z drobiu, Potrawy dietetyczne Sałatka letnia z kurczakiem Przepisy - smaczne, zdrowe, szybkie i tanie! Strona 1
Ostatnio nachodzą mnie niesamowite "smaki":p W związku z tym zdecydowałam się na dietetyczną pizzę :p Specialne, Rodzaj, , Zapiekanki i pizze, Potrawy dietetyczne Dietetyczna pizza Przepisy - smaczne, zdrowe, szybkie i tanie! Strona 1 Pizza fajna wyszła, mąż zadowolony;) Oczywiście zamiast ogórka konserwowego wrzuciłam kiszony, wiadomo że na kwaśne czasami też nas bierze;)


Izka
 
Tutaj jest ciekawa strona z przepisami
Przy każdym przepisie są podane wartości odżywcze potrawy (kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych), regularnie pojawiają się nowe przepisy, pojawia się sporo potraw z użyciem sezonowych warzyw i owoców.
 
Ogórki z czosnkiem - sałatka na zimę
SKŁADNIKI :

4 kg obranych ze skóry ogórkow gruntowych
6 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka octu 10 % (180 ml)
1 szklanka oleju (200 ml)
3 łyżki soli

Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut.

Ja dodaje jeszcze do tego kilka cebul pokrojonych w półtalarki.

Przepis pochodzi stąd Wielkie Żarcie - Przepis - Ogórki z czosnkiem - sałatka na zimę
 
Bułeczki drożdżowe z marmoladą

500 g mąki
200 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli
20 g drożdży
marmolada

Jajko ubić z cukrem, w międzyczasie podgrzać mleko (ale nie zagotować) i dodać do niego masło, tak aby się rozpuściło.
Mąkę przesiać do miski, rozkruszyć drożdże, dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajko, a następnie cały czas mieszając wlewać mleko z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyrabia się łatwo, powinno być miękkie i elastyczne.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na bułeczki.
Każdą z nich spłaszczyć dłonią, na środku nałożyć łyżeczkę marmolady, skleić jak ciasto na pierogi, a następnie rogi skleić za sobą formując bułeczkę. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku (do temp. 1900C) przez około 15-20 minut
 
reklama
Schab nieco inaczej

Ilość porcji - ilość kotletów - tyle ile trzeba ;-)
Ja robiłam z 4.

schab pokrojony na kotlety - 4 sztuki
pieczarki - 30 dag
cebula - 2 sztuki
ser żółty - 4 plastry
majonez

Schab przyprawić, obsmażyć z 2 stron na patelni (tylko zrumienić ). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojone pieczarki i cebulę - wyłożyć to na plastry schabu. Następnie na każdy kawałek schabu położyć po plasterku sera żółtego i na to dać łyżkę majonezu.
Zapiekać pod przykryciem około 45 minut.
 
Do góry