M
Mateuszkowa
Gość
Ciasto Agi
ciasto imbirowe z rabarbarem;
składniki:
180 g mąki,
torebka proszku do pieczenia,
200 g miekkiego masła,
160 g cukru,
1 pełna łyżka świeżo startego imbiru,
3 jajka roztrzepane,
400 g obranego rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki,
kruszonka:
50 g masła,
trochę imbiru (można dodać w imbir w proszku 2 łyżeczki ale ja świeży dodaje),
50 g cukru,
100 g mąki,
przygotowanie:
blache na ciasto smaruje maslem, piekarnik nagrzać na 180 stopni, przygotować kruszonke, rozpuścić masło, dodać imbir, cukier, mąkę na końcu,
ciasto: mąkę, cukier, masło w kawałkach, jajka, proszek do pieczenia, imbir wrzucić do miski, zmiksować na jednolitą konsystencje, ciasto wyłożyć na blache, ułożyć imbir na wierzchu, kruszonke, i do piekarnika. Ja zawsze z tych składników daje wszystkiego 2x. bo małe ciasto z tego wychodzi. I trzymam 50 minut-55. Zależy od piekarnika. Na złoty kolor piec, patyczkiem drewnianym sprawdzić czy ciasto się nie przykleja, jak będzie gotowe to posypać cukrem pudrem i to tyle.
ciasto imbirowe z rabarbarem;
składniki:
180 g mąki,
torebka proszku do pieczenia,
200 g miekkiego masła,
160 g cukru,
1 pełna łyżka świeżo startego imbiru,
3 jajka roztrzepane,
400 g obranego rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki,
kruszonka:
50 g masła,
trochę imbiru (można dodać w imbir w proszku 2 łyżeczki ale ja świeży dodaje),
50 g cukru,
100 g mąki,
przygotowanie:
blache na ciasto smaruje maslem, piekarnik nagrzać na 180 stopni, przygotować kruszonke, rozpuścić masło, dodać imbir, cukier, mąkę na końcu,
ciasto: mąkę, cukier, masło w kawałkach, jajka, proszek do pieczenia, imbir wrzucić do miski, zmiksować na jednolitą konsystencje, ciasto wyłożyć na blache, ułożyć imbir na wierzchu, kruszonke, i do piekarnika. Ja zawsze z tych składników daje wszystkiego 2x. bo małe ciasto z tego wychodzi. I trzymam 50 minut-55. Zależy od piekarnika. Na złoty kolor piec, patyczkiem drewnianym sprawdzić czy ciasto się nie przykleja, jak będzie gotowe to posypać cukrem pudrem i to tyle.