reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy dietetyczne i nie tylko :)

Ciasto Agi :D

ciasto imbirowe z rabarbarem;
składniki:
180 g mąki,
torebka proszku do pieczenia,
200 g miekkiego masła,
160 g cukru,
1 pełna łyżka świeżo startego imbiru,
3 jajka roztrzepane,
400 g obranego rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki,
kruszonka:
50 g masła,
trochę imbiru (można dodać w imbir w proszku 2 łyżeczki ale ja świeży dodaje),
50 g cukru,
100 g mąki,
przygotowanie:
blache na ciasto smaruje maslem, piekarnik nagrzać na 180 stopni, przygotować kruszonke, rozpuścić masło, dodać imbir, cukier, mąkę na końcu,
ciasto: mąkę, cukier, masło w kawałkach, jajka, proszek do pieczenia, imbir wrzucić do miski, zmiksować na jednolitą konsystencje, ciasto wyłożyć na blache, ułożyć imbir na wierzchu, kruszonke, i do piekarnika. Ja zawsze z tych składników daje wszystkiego 2x. bo małe ciasto z tego wychodzi. I trzymam 50 minut-55. Zależy od piekarnika. Na złoty kolor piec, patyczkiem drewnianym sprawdzić czy ciasto się nie przykleja, jak będzie gotowe to posypać cukrem pudrem i to tyle.
 
reklama
Biszkopt i krem tortowy ( i nie tylko ;-) ) Edyśki :

6 jajek
1 szkl maki
1 szkl cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia


Ubijamy białka, dodajemy powoli cukier ciągle ubijając aż masa będzie sztywna. Teraz dalej ubijamy i dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy powoli do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni, 30-35 minut. Jak się upiecze to biszkopt zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Masa:
Potrzebne są kremówka - 500 ml + czekolada - biała, mleczna, deserowa - zależy jaki krem ma wyjść.
Kremówkę wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszona czekoladę. Podgrzewamy tyle, żeby czekolada sie roztopiła - nie gotujemy !
Ostudzone wkładmy na noc do lodówki, bo do ubijania musi być mocno schłodzona.
Na drugi dzień ubijamy na sztywno i można już przekladać biszkopt.

Jeśli mamy dużego torta i będziemy przekładać go 2 razy, to potrzebujemy podwójną porcję.

do masy można dodac gotową – np. dr oetkera malinową :-)
 
[h=1]Ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami[/h]
[h=2]Składniki na ciasto z daktylami i migdałami[/h]
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • migdały do ułożenia na cieście,
  • szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,25 szklanki mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
[h=2]Składniki na polewę toffi[/h]
  • 1,6 szklanki brązowego cukru,
  • szklanka śmietany (najlepiej 30 %),
  • 200 g masła.
Daktyle kroimy na małe części, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.Masło i cukier do ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Miksując dodajemy do ciasta kolejno jajka. Do przygotowanej masy przesiewamy mąkę, dolewamy mleko i wsypujemy daktyle. Wszystkie składniki mieszamy.Ciasto wykładamy w do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180° C. Po wyjęciu ciasta odkładamy je do wystygnięcia. W tym czasie możemy zacząć przygotowanie polewy toffi.Pokrojone w kostkę masło, śmietanę i brązowy cukier przekładamy do rondelka. Wymieszany sos toffi podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień. Gotujemy, stale mieszając, do momentu aż syrop zgęstnieje.Gotową polewę nakładamy na ciasto. Na wierzchu ciasta umieszczamy migdały.Ciasto daktylowe z migdałami podajemy dopiero, gdy polewa toffi stężeje.
 
Pianka truskawkowa

miseczka truskawek
jogurt naturalny duży
galaretka truskawkowa
cukier puder (w wersji nie dietetycznej)

Galaretkę rozpuścić w szklance wody
Truskawki zmiksować, dodać jogurt i miksować dalej.
Można dosłodzić cukrem pudrem.
Wlać lekko tężejącą galaretkę i dalej miksować.
Schłodzić w lodówce.
 
Sałatka Warstwowa

Pierś z kurczaka pokrojona w kostke z przyprawą gyros
Ketchup
Kukurydza
Majonez
Cebula
Kapusta Pekinska
Czerwona papryka

Wszystko układac warstwami i wysokim naczyniu :-)
 
Pannakota

0,5 l jogurtu naturalnego ( 1,5 pojemnika 400g)
Galaretka o ulubionym smaku (polecam agrestową)
Tabliczka czekolady
ulubione owoce

Galaretkę rozpuścić w pól szklanki wrzącej wody. Jogurt ubić mikserem na puszystą masę i dodać ostudzoną galaretkę. Masę przelać do miseczek i wstawić na kilka godzin do lodówki żeby stężała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jak deser stężeje wyciągnąć z lodówki zanurzyć miseczkę w gorącej wodzie,żeby zawartość łatwo odeszła i przełożyć na talerzyk. Polać czekoladą i przyozdobić owocami.

(Ja zamiast polewy z czekolady polewam sosem czekoladowym z butelki)
 
Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).

Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru


Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru


Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.

Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.

Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
 
Zapiekanka z makaronem ( moja własna wersja)

Pomysł na zapiekankę z makaronem i szynką Winiary
makaron rurki - pół paczki
pół kilo cienkiej kiełbasy
cebula
2-3 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
30 dag sera żółtego

Makaron ugotować al dente. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć z cebulą i czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu, następnie dać kiełbasę z cebulą, posypać kukurydzą. Wyłożyć pozostały makaron.
Całość zalać zrobionym wg przepisu z torebki Pomysłem na.
Na wierzch zetrzeć ser.
Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Ja piekłam 15 minut z przykryciem i drugie tyle bez.
 
reklama
MIGDAŁOWIEC

Składniki :
2 duże paczki krakersów (słonych)
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 jajko
20 dag masła
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
10 dag płatków migdałowych

1 i 1/4 szklanki mleka odlać, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodać mąkę, budyń i jajko, roztrzepać. Powstałą masę wlewać powoli na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Budyń zmiksować z kostką masła (można poczekać aż budyń ostygnie, ja miksuję z jeszcze ciepłym).

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Ubić śmietanę (można dodać odrobinę cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

Ciasto robimy w następujący sposób :
na blaszce układamy warstwę krakersów - na to dajemy zimny budyń - kolejna warstwa krakersów - masa kajmakowa z puszki (można ją podgrzać, to będzie się lepiej smarować) - warstwa krakersów - ubita śmietana - wierzch posypać płatkami migdałowymi (ja je lekko rumienię na suchej patelni)

Smacznego !







 
Do góry