Mój keks bananaowy , polecam!
a to moje ulubione
Keks Bananowy- produkty na dwie foremki
3,5 szklanki mąki / 1, 25
1,5 szklanki cukru / 0,75
1 szklanka posiekanych orzechów / 0,5
2/3 szklanki oleju / ok. 160 ml
4 średnie banany / 2
20 dkg.gorzkiej czekolady / 10
2 łyżki sody / 1
1 łyżeczka proszku do pieczenia /0,5
1cytryna / 0,5
szczypta soli
-olej, cukier, sól, skórke z cytryny ubijać trzepaczka lub mikserem, aż
do rozpuszczenia cukru
-dodawac po jednym jajku i nadal ubijać aż powstanie puszysta masa
-make wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia, dodawac do masy
Na koniec pokrojona w kostke czekoladę,banany i orzechy.
Wszystko delikatnie wymieszac.
-Ciasto przełożyć do 2 foremek keksowych posmarowanych margaryną i
wyłożyć papierem
-piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C
-polać czano-białą polewą