nef-dobrze to podsumowalas
Nie chce nikogo obrazic, bo jesli rzeczywiscie ktos wierzy w jakas ideologie to jestem za,dlaczego nie?Z tym ze niestety czasem mam wrazenie ze to po prostu moda jakas taka nastala.
Nie wyobrazam sobie nie pochwalic dziecka, gdy ladnie namaluje obrazek (zreszta juz teraz piszcze jak probuje pisac A czy O) bo raz, ze mnie to rusza i wzrusza, a dwa wiem ze wiekszosc ludzi dostaje skrzydel gdy sa komplementowani i doceniani.No a trzy, nie mam zamiaru zabraniac dziecku kopac pilke
Wiem, ze bardzo to uogolniam, ale to dlatego by nie rozwijac za bardzo tematu. Niech idzie miedzy ludzi i wierze, ze jesli tylko bedzie chciala, to bedzie sie uczyc, a kiedys znajdzie swoja droge i ze jak okaze sie byc zdolna w danym kierunku, to sie na tym skoncentruje.Byc moze trzeba ja bedzie to tego zachecic?Pomoc?
Bo np w ideologii montessori nie wiem, a raczej wiem, ze nie odpowiadaloby mi pozostawienie wszystkiego woli dziecka.To tylko dzieck
wszem,male dzieci ucza sie chetnie same, ale czasem do pewnego mometu.Potem czesto wola sie po prostu bawic,grac z kolegami.Nauka czasem idzie na drugi plan a ideologia m. mowi o tym by w skrocie pozostawic wszystko woli dziecka,pozwolic mu o wszystkim decydowac;jak ,kiedy, gdzie sie uczy.Wszystko fajnie tylko potem zderzenie z rzeczywistosia np na studiach czy chocby w pracy moze okazac sie bolesne.chyba ciezko sie takiemu czlowiekowi co to o wszystkim sam mogl decydowac jest sie przystosowac do czestego pospiechu,stresu,"deadlines" w pracy zawodowej. Zaleta byc moze taka ze nauczy dziecko samodzielnosci ale to mozna osiagnac moim zdaniem i w inny sposob.
ta cala metoda waldorfa to juz w ogole chyba nie dla mnie
az tak uduchowiona nie jestem
tam podobno trzeba czekac z uczeniem sie liter (chyba nie pomylilam) wiec Lily mialaby problem bo ona sie ich juz w wieku 19 mc nauczyla
fajnie ze bawia sie naturalnymi zabawkami ale to to i ja w domu czesto wprowadzam.
Poza tym slyszalam tez o problemach i leczeniu dzieci, ktore uczeszczaly do szkol w.,gdzie w wieku pozniejszym mialy przez to problemy.
Dlatego jesli chodzi o mnie,mala pojdzie do dosyc tradycyjnej szkoly.No ale wiadomo,zalety i wady sa w kazdej
kropa-a ty co wlasciwie wybralas?