reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

PRZEDPORODOWO O PORODZIE czyli szkoły rodzenia, szpitale, ćwiczenia przed porodem itd

W wypadku cesarki anestezjolog dyżurujący przychodzi podobno natychmiast. Z tym, że zdarza się, że jest jeden na dyżurze, a w momencie, gdyby dawali znieczulenie na życzenie, to pewnie większość rodzących sn decydowałaby się na nie i mogłoby się zdarzyć, że zabrakło anestezjologa właśnie do cesarki, czy jakiegoś nagłego wypadku na oddziale.

Chyba, że tak... Jeśli to duży szpitali i mają bardzo dużo porodów, to rzeczywiście jeden anestezjolog to trochę mało. Ale ile trwa takie podanie znieczulenia? Chyba nie więcej niż kilka minut. Myślę, że w większości szpitali w Polsce dali by radę, gdyby tylko mieli chęci...

reklama
Chyba, że tak... Jeśli to duży szpitali i mają bardzo dużo porodów, to rzeczywiście jeden anestezjolog to trochę mało. Ale ile trwa takie podanie znieczulenia? Chyba nie więcej niż kilka minut. Myślę, że w większości szpitali w Polsce dali by radę, gdyby tylko mieli chęci...
Z tym że, to chyba jest tak, że anestezjolog musi być obecny przez cały czas, nie tylko przy podaniu znieczulenia.

rachell ja w Dublinie rodzilam i tu anastezjolog tylko podawał zzo i wychodził, nie wiem jak jest w Polsce, ale mysle, że jakby sie cos działo to zawezwą i on przyjdzie...

zreszta mówili mi też, że niby po zzo ma sie "sparalizowana" dolna połowe ciała - ja nie miałam i 2 godziny po porodzie mogłam juz chodzić... iśc pod prysznic czy do wc... to chyba zalezy na jakiej wysokości anestezjolog sie wkłuje... zreszta ja nie wiem bo sie nie znam na tym pisze tylko z własnego doswiadczenia ;)

Ostatnia edycja:
We wrocławiu na brochowie jest tak, że anestezjolog jest w szpitalu na porodówce między 9 a 13 więc trzeba trafić w te godziny by dostać zzo. W tych godzinach odbywają się też planowane cc. Jeżeli chodzi o nie planowane cc to wzywają dyżurującego anestezjologa z innego oddziału i tyle.

Samo wkłucie w kręgosłup pododno nei boli za bardzo, bardziej wstrzykiwanie znieczulenia... Ja tam nie mam problemu z igłami, krwią itp. więc się nie boję. Co prawda jak mialam operację to był problem z założeniem wenflonu- 4 razy próbowała się wkłuć - i potem były ślady ale widocznie już taki urok mich żył.

We wrocławiu na brochowie jest tak, że anestezjolog jest w szpitalu na porodówce między 9 a 13 więc trzeba trafić w te godziny by dostać zzo. W tych godzinach odbywają się też planowane cc. Jeżeli chodzi o nie planowane cc to wzywają dyżurującego anestezjologa z innego oddziału i tyle.

Samo wkłucie w kręgosłup pododno nei boli za bardzo, bardziej wstrzykiwanie znieczulenia... Ja tam nie mam problemu z igłami, krwią itp. więc się nie boję. Co prawda jak mialam operację to był problem z założeniem wenflonu- 4 razy próbowała się wkłuć - i potem były ślady ale widocznie już taki urok mich żył.
Ja byłam u anestezjologa na brochowie. Powiedział, że jest u nich taka sytuacja, bo zatrudnionych jest w szpitalu tylko trzech anestezjologów. I po godzinie 15.00 jest tylko jeden dyżurujący. W razie cesarki musi on byc zawsze gotowy. A znieczulenie podają jeśli ginekolog powie im, że poród skończy się do 15.00. Pomimo tego wypełniłam papierologie, a nóż może będę akurat w tygodniu będę rodziła, a bez wcześniejszego spotkania z nimi nie robią znieczulenia.

reklama

Ja rodziłam na brochowie w 2008 i miałam cc. Pytałam anestezjologa o zoo i odpoiwedział, że jest jedynym anestezjologiem i nawet jak bym chciała, to nie możliwe bo on musi być na bloku operacyjnym. Może teraz się coś zmieniło.

Do góry