reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

PRZEDPORODOWO O PORODZIE czyli szkoły rodzenia, szpitale, ćwiczenia przed porodem itd

hej dziewczynki.
Ja też bym nie poszła do szkoły jak by była płatna. Swoją znalazłam w poczekalni do gina, na tablicy wisiała ulotka o bezpłatnej znajdującej się w sumie nie daleko mojego domu przychodni.. więc pomyślałam, czemu miałabym nie pojść.. i nie żałuję, ale dziś przedostatnie spotkanie, w środę koniec i już nie pocieszona jestem że się zajęcia kończą eeeehhh

Jak to jest, tą "cegiełkę" na szpital wpłaca się przed porodem rodzinnym czy po? i ktoś tego pilnuje kto wpłacił a kto nie?

reklama
ja mam czasem problemy z wykonywaniem ćwiczeń według pisanej instrukcji..:-D i wolę mieć obrazki.
Coraz częściej myślę o basenie , żeby chociaż od stycznia popływać...a basen mam bliziutko tylko ze jestem troche uzależniona od makijażu bo mam małą bliznę na twarzy która co dziennie tapetuje żeby nie było widać i zawsze mam opory mimo ze to takie maleństwo jest ze ledwo widać... ale kompleksy rosły ze mną od dziecka... i nie chcą sie odczepić.

Znalazlam na youtube przykłądowe ćwiczenia:
YouTube - Ćwiczenia dla kobiet w ciąży cz 1
YouTube - Ćwiczenia dla kobiet w ciąży cz 2
YouTube - Ćwiczenia dla kobiet w ciąży cz 3

Sadze ze sie przyda, a warto ćwiczyć. Moja kolezanka ćwiczyła codziennie i w sobote urodzila chlopczyka (4 kg i 60 cm) w niecale 4 godziny!!! A dzien wczesniej miala juz rozwarcie na 5 cm (bez boli). Byc moze taka jej natura byla, moze tez dzieki cwiczenia wspomagajacym rozwieranie sie miednicy i macicy tak latwo urodzila. W kazdym badz razie, kiedy nie ma przeciwskazan, a np. nie mamy co robic juz w domku, mamy duzo czasu, to warto zając sie tymi ćwiczeniami.
Pozdrawiam serdecznie

Tu pisze jak ważne jest ćwiczenie mięśni dna miednicy i ile z tego korzyści,.. ja od dzisiaj zaczynam juz bez zapominania :
Ćwicz mięśnie Kegla - ciąża, ćwiczenie Kegla, ćwiczenie mięśni Kegla, kegla, krocze - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

i jeszcze łatwe rozciągające ćwiczonko :
siadamy na podłodze, łączymy podeszwy stóp i przyciągamy je do siebie.

Tu tez ciekawy artykuł :
Linemed - Bezpieczny trening podczas ciąży. cz1, Fitness i Wellness, Poradnik zdrowia

Witam

Dziś byłam z mężem na pierwszej wspólnej lekcjo. Temat: karmienie piersią.
Nawet mojego męża zainteresował bo jutro też ma pójść, a jutro temat: kąpiel.
Ciekawie prowadzone zajęcia ale ludzi bardzo dużo i jutro musimy wyjechać wcześniej z domku bo siedzieliśmy prawie na samym końcu i mało co było widać.

pozdrawiam

Ja bylam dzis na pierwszych zajeciach i mocno sie zawiodlam, wszystko co pani mowila doczytalam juz w ksiazkach, gazetach i na forach, liczylam na liste wyprawkowa, albo jakies porzadne cwiczenia przydatne przy porodzie a tu kicha. Maz zadowolony ale to dla niego nowosc bo on nic nie czyta... No i wiekszosc pan byla sama, az sie moj mezus czul glupio hehe, niestety on wiecej juz ze mna nie pojdzie bo nie da rady sie zmyc z pracy, no a ja czuje ze musze te lekcje odbebnic zeby miec zaswiadczenie... szkoda bo mialam sporo nadzieje w zwiazku z tymi zajeciami, jutro wybieram sie na spotkanie z johnson, a potem z Pawłem Zawitkowskim, licze ze tam bedzie ciekawiej, A czy któras z okolic Katowic tez jutro sie wybiera?

Witajcie,

ja wczoraj byłam z mężem na 2 zajęciach w szkole rodzenia. Mieliśmy zwiedzać porodówkę w szpitalu, w którym możliwe że będziemy rodzić. Ale za wiele nie zobaczyliśmy bo akurat był duży ruch i dużo kobiet rodziło więc nie wolno było wchodzić.

WYbraliśmy taką szkołę rodzenia 7 spotkań po 3 godziny, ma być zarówno teoria jak i praktyka. Niby fajnie wszystko jest, dostaliśmy listę rzeczy do szpitala itp. ael denerwuje mnie takie jednostronne podejście- żeby się nie martwić, że kobiety od zawsze rodzą dzieci, że najwyżej będzie mniej lub bardziej bolało itd. Na pewno nie rozwiało to moich obaw.

A co do ćwiczeń to oprócz szkoły rodzenia 2 razy w tygodniu chodzę na gimnastykę dla ciężarnych i jest bardzo fajnie.

Jestem bardzo zadowolona z zajęć w szkole rodzenie,mimo,że wybrałam szpital jaki i szkołę dość daleko od miejsca zamieszkania,a warunki pogodowe do jazdy mało sprzyjające,warto było jechać.Żałuję, że mój mężuś nie może w szkole uczestniczyć,niestety zajęcia są rano,gdy on jest w pracy:(dziś było 10 pań i tylko 2 panów-jak stwierdziły położne oj chyba tatusiowie już zarabiają na przyszłe dzieciaczki:)Zwiedzaliśmy trakt porodowy(zaglądaliśmy również do jednej sali,gdzie akurat para rodziła-tatuś bladziutki oj bladziutki:)u mnie jest godzina teorii i 30 minut ćwiczeń, niestety ciężko je mi opisać ,trzeba pokazać.Szkoła jest bezpłatna.

reklama
Do góry