reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przebudzanie z płaczem w nocy

Mój Franek ma problem od jakichś dwóch, trzech dni z zasypianiem... strasznie marudny się robi, sen niespokojny i nagle potrafi z przeraźliwym krzykiem się obudzić, drzemie po 10-20 minut... Dzisiaj udało mi się go na brzuszku położyć, to zasnął na dwie godzinki, ale to wszystko, a teraz po kąpieli już z nim walczę od jakiegoś czasu... wcześniej się "pobawiłam", wykąpałam, nakarmiłam, zmieniona pielucha i co? Zapadnie jakby w sen, może 10 minut i zaraz się budzi, to skrzywiony, że smoczek wypadł, a jak zasypia bez smoka, to coś tam stęka, to się jakoś wierci, to ręce mu wyjdą spod kocyka...
Ostatnio czytałam, że niemowlęta przechodzą w ciągu pierwszego roku życia 7 skoków rozwojowych, może to to? I do tego pełnia?? Może dzieci reagują na fazy księżyca?

reklama
Karolinka nawet dzisiaj ładnie spała. Ale to przez szczepienie. Budziła się tylko 4 razyna jedzonko i za kazdym razem była kupka. Ok. 3 w nocy pobawiłyśmy się smoczkiem tzn ja jej wkładdałam a ona wypluwała. Zabawa była fajna dla niej ale za nic nie pociągnie. Pozdrawiam

Mój też spał 4h potem jeszcze totalnie nie rozbudzonego pokarmiłam, pospał 2h i musiałam przewinąć, więc chwilę z nim posiedziałam, bo się rozbudził, ale nie było problemu z położeniem spać dalej. Stękać zaczął po kolejnych 2h i już wstaliśmy :)

Drogie MamyMój Eryk za chwilę skończy rok. W nocy nadal niestety budzi się na butlę z mlekiem. Zasypia tak między 20.00 a 21.00 potem budzi się około północy na butlę i po jakimś czasie wybudza się i wierci się strasznie a w nocy już go nie odkładam do łóżeczka. Więc oboje z mężem co 20 minut czy 30 minut się budzimy bo mały popłakuje chilkę dosłownie, przekręca się na bok i śpi i tak co te kilkadziesiąt minut. Koszmar! Rano ledwo wstajemy :( Trwa to od dłuższego czasu a nie wydaje mi się by coś się zmieniało w trybie dnia synka żeby tak reagował. W dzień śpi bez wybudzania się i pierwszą część nocy też - a nie daje się oszukać herbatką i zawsze butla mleka jest w pogotowiu - niestety zawsze mleko wygrywa z herbatką :(Może macie podobne doświadczenia?Sylwia

Moja mała ma to samo. Ostatnio troszkę się poprawiło jak zaczęłam ją później kłaść spać. Teraz zasypia o 21, śpi do 2-3 sama, a potem zaczyna się koszmar, o którym mówisz. Jedynym sposobem na przespanie całej nocy jest wzięcie jej o 3 do nas do łóżka. Ze mną potrafi dospać do 8:00, a sama co najwyżej do 4... Też je mleko w nocy, żadne oszukaństwa nie wchodzą w grę.

Ku pocieszeniu, ostatnio przeczytałam dwie rzeczy. Jedna to to, że jeżeli dziecko samodzielnie prześpi 5 godzin, to można uznać noc za przespaną (!)... druga to to, że wiesz kiedy rodzic może mieć pewność, że prześpi całą noc? Jak się dziecko dostanie na studia i wyprowadzi do akademika :sorry2:

Mój synek ma prawie 7 miesięcy i od jakiś 2 a nawet 3 miesięcy przesypia całą noc. :-) Pewnie nie na wszystkie dzieci to działa ale ja próbowałam wszystkiego i najskuteczniejszą metodą okazało się dawanie mu pierwszego mleka podczas jego snu. Pił mleko co 3h więc jak usnął i minęły 3h od poprzedniego mleka to po prostu podałam mu kolejne nie wybudzając go.Trwało to trochę czasu ale rezultat jest rewelacyjny. Pawełek zasypia ok godz. 20 i budzi się o 7 rano. Po przebudzeniu na rano dostaje mleko i śpi do 9. :happy2:

kasiu a czy w dalszym ciagu stosujesz ta medote czy juz sam spi?? uja tez sprobuje bo czasem sil juz braknie :)

No to ja mam ten sam problem mała zasypia miedzy 20-21 i okolo 24 pobudka pochlipie dokładnie 20 ml mleka i spi do 5 potem znów pochlipie i do 9 spi;-)troszke mnie to irytuje bo gdyby zjadała normalnie to ok ale ona tylko jak kotek troszku i juz najedzona dzis musze a woda spróbowac moze tym razem sie uda

Moja mała ma to samo. Ostatnio troszkę się poprawiło jak zaczęłam ją później kłaść spać. Teraz zasypia o 21, śpi do 2-3 sama, a potem zaczyna się koszmar, o którym mówisz. Jedynym sposobem na przespanie całej nocy jest wzięcie jej o 3 do nas do łóżka. Ze mną potrafi dospać do 8:00, a sama co najwyżej do 4... Też je mleko w nocy, żadne oszukaństwa nie wchodzą w grę.

Ku pocieszeniu, ostatnio przeczytałam dwie rzeczy. Jedna to to, że jeżeli dziecko samodzielnie prześpi 5 godzin, to można uznać noc za przespaną (!)... druga to to, że wiesz kiedy rodzic może mieć pewność, że prześpi całą noc? Jak się dziecko dostanie na studia i wyprowadzi do akademika :sorry2:

heh dobre:tak::tak::tak:

reklama
Mój synek ma prawie 7 miesięcy i od jakiś 2 a nawet 3 miesięcy przesypia całą noc. :-) Pewnie nie na wszystkie dzieci to działa ale ja próbowałam wszystkiego i najskuteczniejszą metodą okazało się dawanie mu pierwszego mleka podczas jego snu. Pił mleko co 3h więc jak usnął i minęły 3h od poprzedniego mleka to po prostu podałam mu kolejne nie wybudzając go.Trwało to trochę czasu ale rezultat jest rewelacyjny. Pawełek zasypia ok godz. 20 i budzi się o 7 rano. Po przebudzeniu na rano dostaje mleko i śpi do 9. :happy2:

Już nie jest to potrzebne. Po jakiś dwóch tygodniach nie musiałam mu dawać mleka bo ładnie spał sam. I tak jest do tej pory.

Do góry