reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prowadzenie ciąży

U mnie lekarz w każdej z ciąż zakładał kartę ciąży w momencie pojawienia się serca i nie uważam, żeby to było coś złego. Jezeli nie miałam jeszcze akcji serca albo zarodka to też nie widziałam potrzeby by już dostać kartę ciążę. Nie uważam, żeby to było olanie mnie. Czułam się zaopiekowana. :)

A kwestia tego antybiotyku - ile lekarzy tyle praktyk. Ale zmieniłabym lekarza. Antybiotyk i to w ciąży uważam, że powinien być z podstawą tudzież z badaniem poprzedzonym

reklama
Przed wizytą zawsze robiłam krew ,mocz i z tego zasugerował bakteriomocz bezobjawowy, NIE skierował na posiew odrazy w tym dniu wypisał Afastural i wysłał na miesiąc do domy ,po miesiącu przed wizytą zrobiłam krew ,mocz ogólny i znowu na wizycie ,znowu bez posiewu ,mimo tego że stan się nie poprawił wypisał znowu Afastural .
Zaszłam w ciąży 25 mają ,19 czerwca byłam u lekarza i on powiedział że to nie jest żadną ciąża dosłownie : że to jesze może polecić,w dokumentacji data mojego leczenia jest 24.07 .Dla tego pytam z jakiego tygodnia ciąży lekarz stwierdza ciążę.
No dobra, ale jaki sens jest analizować to teraz po ponad 3 latach? W tym momencie zal jest do przepracowania na terapii. Lekarza można zgłosić do Izby albo poradzic sie prawnika, czy nie nalezy Ci sie odszkodowanie, ale uwaga, bo po 5 latach sie przedawnia.

No dobra, ale jaki sens jest analizować to teraz po ponad 3 latach? W tym momencie zal jest do przepracowania na terapii. Lekarza można zgłosić do Izby albo poradzic sie prawnika, czy nie nalezy Ci sie odszkodowanie, ale uwaga, bo po 5 latach sie przedawnia.
Odszkodowanie dostałam z ubezpieczalni lekarza ,tytułem : zadośćuczynienia w związku z naruszeniem praw pacjenta ,za to że nie zrobił posiewu moczy ,ale to "najprawdopodobnie" nie doprowadziło do przedwczesnego porodu .
Analizuje to dla tego że nie mogę się z tym pogodzić to raz ,po drugie żeby się nie stało tak jesze raz ,dla tego chciałam wiedzieć jak u innych kobiet był leczony bakteriomocz bezobjawowy .
Może jesze dla tego żeby inna kobieta nie ufała lekarzu w takiej sytuacji jak ja .

Na żal wszystko co ja opisała wyżej , doprowadziło do tego że dziecko się dostało zakażenia w środku mnie ,i doszło do przedwczesnego porodu ,ja urodziłam w 27 tygodniu ciąży, córeczka usz ma 3.4 lata . Ja do dnia dzisiejszego słyszę od lekarza ( w sądzie) że on leczył mnie zgodnie ze wszystkimi normami i że jego działania nie doprowadzili do przedwczesnego porodu . Jakoś tak .
Skoro walczysz w sądzie z lekarzem, to może poszukaj specjalistów, którzy wykazaliby, że faktycznie lekarz postąpił niezgdonie z praktyką. Tutaj dziewczyny mogą dać Ci wsparcie, podpowiedź, ale nasze słowo nic nie znaczy w sądzie... No i dobry prawnik to podstawa.

Odszkodowanie dostałam z ubezpieczalni lekarza ,tytułem : zadośćuczynienia w związku z naruszeniem praw pacjenta ,za to że nie zrobił posiewu moczy ,ale to "najprawdopodobnie" nie doprowadziło do przedwczesnego porodu .
Analizuje to dla tego że nie mogę się z tym pogodzić to raz ,po drugie żeby się nie stało tak jesze raz ,dla tego chciałam wiedzieć jak u innych kobiet był leczony bakteriomocz bezobjawowy .
Może jesze dla tego żeby inna kobieta nie ufała lekarzu w takiej sytuacji jak ja .
Terapia 🤷‍♀️
Ja jestem po smierci dziecka na skutek błedu lekarskiego. Tylko terapia pomaga.

Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja.

U mnie lekarz też zakładał kartę ciąży dopiero od pojawienia się serduszka na USG, mimo wcześniejszych wizyt. Nie wiem co w tym zakresie chcesz udowodnić - zapewne pozostałe wizyty też zostały wpisane do dokumentacji.

U mnie lekarz w momencie, gdy pojawiły się bakterie z tego co pamiętam, to przepisał urosept. Jeśli u Ciebie infekcja ciągnęła się dłużej, to zapewne stąd wybór silniejszego rozwiązania.

A czy masz informację czym było spowodowane zakażenie wewnątrzmaciczne?
Nie mam żadnej informacji na tę temat,w wypisie ze szpitala ,i jesze wybrałam dokumentację,zero informacje że ja miałam zakażenia wewnątrzmaciczne,ALE na wypisie dziecka jest wpisano zakażenia wewnątrzwodniowe płodu .

A to przepraszam, źle zrozumiałam.
A jak się rozwija obecnie? Duże konsekwencje wcześniejszego porodu ma?

Ja jedynie mogę Ci polecić konsultację z innym lekarzem, który spróbowałby Ci wytłumaczyć kwestie medyczne. I czy decyzje Twojego lekarza były zgodne z dobrą praktyką.
Obawiam się, że walka w sądzie będzie bardzo trudna. Moim zdaniem niestety nie da się jednoznacznie powiązać zapalenia pęcherza z zakażeniem wewnątrzmacicznym. A miałaś badane OB albo CRP w ciąży?

reklama
A to przepraszam, źle zrozumiałam.
A jak się rozwija obecnie? Duże konsekwencje wcześniejszego porodu ma?

Ja jedynie mogę Ci polecić konsultację z innym lekarzem, który spróbowałby Ci wytłumaczyć kwestie medyczne. I czy decyzje Twojego lekarza były zgodne z dobrą praktyką.
Obawiam się, że walka w sądzie będzie bardzo trudna. Moim zdaniem niestety nie da się jednoznacznie powiązać zapalenia pęcherza z zakażeniem wewnątrzmacicznym. A miałaś badane OB albo CRP w ciąży?
Tę wynik TYLKO tę przyniosłam na wizytę 16.10 . Według tego wyniku w dniu 16.10 odrazy stwierdza bakteriomocz bezobjawowy i odrazy bez posiewu wypisuje lek Afastural.i wysyła mnie na miesiąc do domu
IMG_20240404_114349.jpg

Do góry