13 lutego zawarłam umowę o prace na czas określony do dnia 31 marca, niestety chwile później bo na początku marca dowiedziałam się o ciąży i ze względu na prace jaka wykonywałam byłam już na l4 wiec przepracowałam tylko kilka dni, umowa nie została przedłużona ponieważ byłam przed 13 tc, czy po porodzie maluszka mogę starać się o kosiniakowe ? Należy mi się czy nie ? Czy coś jeszcze mi się należy na maluszka? Proszę o normalne odpowiedzi, jest to moja pierwsza ciąża i jestem totalnie zielona w tych sprawach
reklama
Rozwiązanie
Dowiadywałam się w zusie i należy mi się zasiłekNo to moim zdaniem nie dostaniesz chorobowego, bo aby je dostać musisz podlegać pod obowiązkowe ubezpieczenie chorobowe minimum 30 dni (lub 90 dni - jeśli było dobrowolne, np. z tytułu umowy zlecenia). Musiałabyś wykazać, że wcześniej podlegałaś pod ubezpieczenie chorobowe przez 10 lat. Chyba nie spełniasz wymogu "wyczekiwania", aby było wypłacane Ci świadczenie pieniężne - masz pomiędzy pracami przerwę dłuższą niż 30dni, więc poprzednie zatrudnienie nie wlicza się do czasu wyczekiwania.
Kamy_czek
Fanka BB :)
A umowa była na okres próbny? To była umowa o pracę? Czy zlecenie? Która z kolei?
Z tego co wiem to nie ma znaczenia w którym się jest tygodniu, kiedyś tak było. Od początku obowiązuje ochrona i ZUS powinien wypłacać stosowny zasiłek aż do porodu a potem za okres urlopu macierzyńskiego.
Tylko trzeba złożyć odpowiedni wniosek.
Z tego co wiem to nie ma znaczenia w którym się jest tygodniu, kiedyś tak było. Od początku obowiązuje ochrona i ZUS powinien wypłacać stosowny zasiłek aż do porodu a potem za okres urlopu macierzyńskiego.
Była to pierwsza umowa w tej firmie, umowa o prace na czas określony, złożyłam wniosek do ZUS o świadczenie chorobowe które mam dostawać aż do czasu porodu ale narazie nic nie dostałam dlatego chciałabym się dowiedzieć co mogę dostać i co należy mi się po porodzieA umowa była na okres próbny? To była umowa o pracę? Czy zlecenie? Która z kolei?
Kamy_czek
A dopytywalas się w ZUS? Mają jakiś czas na rozpatrzenie a teraz wiadomo że korona króluje. Normalnie po porodzie powinnaś mieć zasiłek macierzyński z ZUS.Była to pierwsza umowa w tej firmie, umowa o prace na czas określony, złożyłam wniosek do ZUS o świadczenie chorobowe które mam dostawać aż do czasu porodu ale narazie nic nie dostałam
Co do Kosinakowego to się nie wypowiem, wiem tylko ze przysługuje jeżeli wogóle się nie pracowało np. studentkom.
Dopytywałam podobno mieli problem z zaświadczeniem z3 od byłego pracodawcy i mam jeszcze poczekacA dopytywalas się w ZUS? Mają jakiś czas na rozpatrzenie a teraz wiadomo że korona króluje. Normalnie po porodzie powinnaś mieć zasiłek macierzyński z ZUS.
Co do Kosinakowego to się nie wypowiem, wiem tylko ze przysługuje jeżeli wogóle się nie pracowało np. studentkom.
Kamy_czek
To trzymaj rękę na pulsie i bądź spokojna bo stres nie służy ani Tobie ani maluchowi.Dopytywałam podobno mieli problem z zaświadczeniem z3 od byłego pracodawcy i mam jeszcze poczekac
Niestety w obecnym czasie trudno się cokolwiek załatwia ale za to nie mam wezwań na komisję bo wszystko jest zdalnie kompletowane.
Możesz przy okazji następnej wizyty w ZUS czy telefonu dopytać o zasiłek po porodzie.
Powinien przysługiwać na takich samych zasadach jak ten w stosunku pracy i możesz już starać się o przyznanie go na 6 tygodni przed planowanym terminem porodu (już 6 tygodni przeć porodem możesz przejść na macierzyński jeżeli boisz się że nie załatwisz jak maluch będzie na świecie), po porodzie masz 21 dni na złożenie wniosku o przyznanie zasiłku macierzyńskiego. Ale masz jeszcze na to czas.
Dziękuje bardzo za pomoc ! PozdrawiamTo trzymaj rękę na pulsie i bądź spokojna bo stres nie służy ani Tobie ani maluchowi.
Niestety w obecnym czasie trudno się cokolwiek załatwia ale za to nie mam wezwań na komisję bo wszystko jest zdalnie kompletowane.
Możesz przy okazji następnej wizyty w ZUS czy telefonu dopytać o zasiłek po porodzie.
Powinien przysługiwać na takich samych zasadach jak ten w stosunku pracy i możesz już starać się o przyznanie go na 6 tygodni przed planowanym terminem porodu (już 6 tygodni przeć porodem możesz przejść na macierzyński jeżeli boisz się że nie załatwisz jak maluch będzie na świecie), po porodzie masz 21 dni na złożenie wniosku o przyznanie zasiłku macierzyńskiego. Ale masz jeszcze na to czas.
jasani
@Kamy_czek nie wprowadzaj w błąd. Zasiłek macierzyński nie będzie się należał bo autorka pytania nie będzie pracownikiem już. Jedynie chorobowe do dnia porodu a później kosiniakowe.
reklama
Kamy_czek
Ja miałam zasiłek macierzyński a umowa wygasała w dniu porodu.@Kamy_czek nie wprowadzaj w błąd. Zasiłek macierzyński nie będzie się należał bo autorka pytania nie będzie pracownikiem już. Jedynie chorobowe do dnia porodu a później kosiniakowe.
Zależy od rodzaju umowy.
Być może coś się zmieniło bo jednak to było parę lat temu.
Dlatego napisałam aby się dopytać w ZUS.
reklama
jasani
U Ciebie umowa zakonczyla się w dniu porodu i należał Ci się zasiłek. A @Anonimowa nie miała przedłużonej (pracodawca nie miał takiego obowiązku) i jej się nie będzie należał.Ja miałam zasiłek macierzyński a umowa wygasała w dniu porodu.
Zależy od rodzaju umowy.
Być może coś się zmieniło bo jednak to było parę lat temu.
Dlatego napisałam aby się dopytać w ZUS.