Zgadza się sama co wyczytałam w internecie to nie dużo mam podwyszonne ale jak usłyszałam taka wiadomość w mojej rodzinie nikt nie chorował tak samo jak u męża to skądAha i ryzyko skorygowane wskazuje że 1 na 20 000 tysięcy kobiet z takimi wynikiem urodzi dziecko z wadą genetyczną.
Więc ryzyko trisomii 13 masz nieduże
reklama
Zgadza się ale swoja wizytę u lekarza prowadzącego mam dopiero za 2 tygodnieSprawdziłam swoje wyniki. Trisomia 13: podstawowe 1:5595, skorygowane jak u Ciebie <1:2000. Na amniopunkcje i tak musisz poczekać a NIFTY zrobisz od razu. Nie rozumiem jak lekarz stwierdza zespół Downa i jeszcze zwraca uwagę na trosomię 13 przecież NT ponad normę to nie zawsze choroba dziecka. Niestety, tu potrzeba dalszej diagnostyki.
no ale zapewne wiesz, że zespol downa to nie choroba przenoszona z pokolenia na pokolenie…?Zgadza się sama co wyczytałam w internecie to nie dużo mam podwyszonne ale jak usłyszałam taka wiadomość w mojej rodzinie nikt nie chorował tak samo jak u męża to skąd
Skoro boisz sie amnio to wg mnie najlepszym wyjsciem jest powtorzyc badanie prenatalne u innego lekarza i zrobic test genetyczny.
N
Natuś_ka
Gość
Cos tu nie pasuje, skoro wyniki z krwi sa świetne, ryzyko T13 bardzo niskie (o duzym mowi sie dopiero kiedy jest ponizej 1:300) nawet skorygowane masz lepsze niz podstawowe , to skad wogole diagnoza ZD? Na podstawie NT nie da sie tego stwierdzic bezposrednio a mieszanie tego z ryzykiem innej trisomi wogole jest bez sensu.
Wez ze soba wyniki pappy i idz na drugie prenatalne, jesli jestes w 13tc to spokojnie da sie zrobic. Mozesz oczywiscie zrobic Nifty czy amniopunkcje, ale mnie samo podejscie tego lekarza bardzo by zastanawialo i wolalabym sie upewnic czy aby napewno dobrze zbadal dziecko na ten moment. Jakos malo profesjonalny sie wydaje szastajac diagnozą bez dalszych badań.
Wez ze soba wyniki pappy i idz na drugie prenatalne, jesli jestes w 13tc to spokojnie da sie zrobic. Mozesz oczywiscie zrobic Nifty czy amniopunkcje, ale mnie samo podejscie tego lekarza bardzo by zastanawialo i wolalabym sie upewnic czy aby napewno dobrze zbadal dziecko na ten moment. Jakos malo profesjonalny sie wydaje szastajac diagnozą bez dalszych badań.
G
gość _199
Gość
Pewna jesteś że takie ryzyko ? Możesz wrzucić zdjęcie badań ?
Mój syn miał NT 3.4, ryzyko 1:67 bodajże i jest zdrowy.
Mój syn miał NT 3.4, ryzyko 1:67 bodajże i jest zdrowy.
Przeważnie to czysty przypadek. Jakieś 95%. 5% to uwarunkowania genetyczne.Zgadza się sama co wyczytałam w internecie to nie dużo mam podwyszonne ale jak usłyszałam taka wiadomość w mojej rodzinie nikt nie chorował tak samo jak u męża to skąd
An-Dzia
Fanka BB :)
Wydaje mi się, że albo dziewczyna wybiórczo słuchała i nie rozumieła o czym lekarz mówi, albo to jakiś troll. Wątpię, żeby jakikolwiek lekarz przy takich można powiedzieć dobrych wynikach, stwierdził od razu zespół Downa na pierwszych badaniach prenatalnych i to bez dalszych badań i innych konsultacji. Dla mnie mało wiarygodne
Zaszlam w ciaze w kwietniu zeszłego roku, na pierwszym usg w 12 tyg wyszła przezierność karkowa u dzidziusia 5.4mm! Z badań krwi wyszlo ryzyko na t13 i t18 1:500 i t21 1:110, W grudniu urodzilam zdrową córeczkę! Uważam że przy twoich wynikach nie masz sie czym martwićJestem w ciąży 13 tygodniu i zrobiłam badanie prenatalne usg i krew po czym dziś usłyszałam od lekarza że moje dziecko będzie chore zespołem dawna nie mogę dojść do siebie bo powiedział że wynik z krwi jest świetny a że przezorność karku NT przekracza 2,9 mm a i trisomnia 13 ryzyko podstawowe 1:3044 ryzyko skorygowane 1:20000 bardzo was proszę o pomoc
reklama
obydowakacji
Fanka BB :)
A czy robiłaś dodatkowe badania po uzyskaniu takich wyników??Zaszlam w ciaze w kwietniu zeszłego roku, na pierwszym usg w 12 tyg wyszła przezierność karkowa u dzidziusia 5.4mm! Z badań krwi wyszlo ryzyko na t13 i t18 1:500 i t21 1:110, W grudniu urodzilam zdrową córeczkę! Uważam że przy twoich wynikach nie masz sie czym martwić