reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

lLUSZKA:
malgosia_76 pisze:
Efuniu:
2 I pół szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub dużo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masła - wiecej niż 82% tłuszczu
szczypta soli

Mąka + proszek + sól - mieszamy.
Masło + cukier ucerasz mikserem na gładką masę i dokładasz sypkie składniki. Dodajesz jajo utarta wanilię. Wyrabiasz ciasto na gładką masę. Rozwałkowujesz ciasto na placek grubości 5 mm, owijasz sczelnie folią i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzinę do zamrażalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne kształty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Możesz polukrować, posypać cukrem z grubych kryształów lub cukrem pudrem.

Mozesz do ciasto dodać 1/2 szklanki cacao, sodę i rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.

lub

Do ciasta dodasz 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyzeczki mielonych goździków, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i całe opakowanie płatków migdałowych. Masz kruchr - migdałowo - świąteczno - bożonarodzeniowe.
 
reklama
witam, oto przepis na ciasto z makiem:
gotowa masa makowa, jeśli nie ma to:
35 dag maku spazyć i zmielić, dodać 15 dag cukru pudru, 1 jajko, bakalie. wymieszać.
ciasto:
utrzeć 1 p. masła z 20 dag cukru pudru, gdy będzie jednolita dodawać po 1 żółtku ( w sumie 5-6 żółtek), do masy dodać 25 dag mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. ubić pianę z białek i dodać do masy. całość wymieszać . Wylać na blaszkę, na wierzch kłaść "kupki" masy makowej. piec w 180 st przez 50 min
 
Nio nareszczie go mam :-)
Na gadulcu nawet w archiwum nie odnalazłam Twojej wiadomości :-)
Pamiętaj jeszcze o "ustach murzyna" :-D
 
Zdjęcia oglądałam.

Do sosu ostatnoi zamiast musztardy dijon użyłam kamisa tej z paryką. Jakś wersja snaki świata czy coś. Oj było warto, lepiej niż z dijonem.
Próbuj pa :-*
 
hej, hej :)
aj zrazy (roladki po slasku ;)) dobra rzecz - smakujcie smakujcie ;)

A ja do Was z wyzaleniem sie...
ja tyle gotuje i tyle pieke, ale babka Jolika dzisiaj mi nie waszla :(
Zakalec jak w podstawowce ;)

Co bylo przyczyna? chyba za slabo cieply piekarnik.....hhhmmmale obrzerza sa pyszne, wiec musze powtorzyc po poludniu :)
 
reklama
a dopiec sie nie dalo??

mi kiedys z biszkopta zakalec sie zrobil.... ale dal sie dopiec... ;D
 
Do góry