malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
lLUSZKA:
malgosia_76 pisze:Efuniu:
2 I pół szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub dużo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masła - wiecej niż 82% tłuszczu
szczypta soli
Mąka + proszek + sól - mieszamy.
Masło + cukier ucerasz mikserem na gładką masę i dokładasz sypkie składniki. Dodajesz jajo utarta wanilię. Wyrabiasz ciasto na gładką masę. Rozwałkowujesz ciasto na placek grubości 5 mm, owijasz sczelnie folią i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzinę do zamrażalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne kształty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Możesz polukrować, posypać cukrem z grubych kryształów lub cukrem pudrem.
Mozesz do ciasto dodać 1/2 szklanki cacao, sodę i rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.
lub
Do ciasta dodasz 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyzeczki mielonych goździków, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i całe opakowanie płatków migdałowych. Masz kruchr - migdałowo - świąteczno - bożonarodzeniowe.