reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
KRUCHE ROGALIKI
10 dkg drożdzy+10 łyżek mleka+1 łyżka cukru+1 łyżka mąki
wszystko wymieszać(mleko ciepłe) i odstawić
1 kg mąki+2 margaryny Kasie+5 łyżek cukru+2 jajka zagnieść z drożdzami rozrobionymi
ugniatac ciasto ( niezbyt długo), rozwałkowac na 0,5 cm mały placek podzielic na 8 części , nałożyć trochę marmolady ( twardej) , i zwijać w rogaliki.
Zamaist marmolady może byc konfitura lub nutella.

rogalików wychodzi bardzo dużo,ja robię z połowy porcji.
Można z ciasta zrobić ciasteczka.
 
Magdusiek a Tobie chodzi o pierniki, kruche czy nie ma znaczenia byleby dobre? Wiec ja polecam i pewnie juz o nich pisalam owsiane 30-40 dkg platkow owsianych blyskawicznych miele w mlynku ale tak na pol mialko, 20 dkg masla i 10 dkg cuku pudru. Zarabiam i robie malutkie rogaliki i pieke ok15' na 180. Bardzo szybko i palce lizac. Ponoc polecane dla dzieci na diecie bezglutenowej:tak:
Mam jeszzce na mega szybkie pieguski ale nei znam na pamiec wiec jak chcesz to poszukam i kruche robilam teraz pierwszy raz z przepisu i wyszly pycha i tez nawet szybko sie robi.
 
Ciasteczka maślane

250 g mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
125 g cukru,
jajko,
150 g masła,
2 torebki cukru waniliowego,
szczypta soli

W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, jajko, sól, cukier waniliowy i całość zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Ciasto rozwałkować na placki grubości 2 mm. Foremkami różnych kształtów wycinać ciasteczka. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min.
 
ciasteczka mediolańskie podobne jak Małej

250 g margaryny lub masła
250 g cukru
3 jajka
utrzeć
szczypta soli
starta skórka z cytryny
500g mąki
rozwałkować na 4 mm, posmarować zółtkiem, przed pieczeniem w chłodne miejsce, na 200stopni rozgrzanego piekarnika 8-10 min.

Ja robię jeszcze wersję kółeczko, smaruję pyszną konfiturą/galaretką przykrywam drugim kółeczkiem z dziurką i po upieczeniu cukrem pudrem.
 
Ide robic te maslane, mam okropna ochote, zrobie Malej bo nie mam cytryny na przepis drzewka, tzn. mam ale watpie zeby z niej byla dobra skorka;-)
 
Uuuu jakie przepisy fajne! Tusiekn muszę wypróbować te ciasteczka owsiane!

My z Olim w zeszłym roku robiliśmy pierniczki. Pyszne wyszły. Oto przepis:

Składniki na 40 sztuk:
·60 dag mąki
·10 dag masła
·25 dag miodu
·12 dag cukru
·2 jajka
·łyżka przyprawy do pierników
·płaska łyżka kakao
·1/2 torebki proszku do pieczenia
·szczypta soli
Dekoracja:
·białko
·szklanka cukru pudru
·kolorowa posypke
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.
 
reklama
nie mogłam znaleźć, odkopałam z archiwum gadu gadu :-)
to ten moj sernik, na który syli dawałam przepis. ja modyfikuję , często daję mniej jajek...
ten ze smietaną to jak bede u mamy skopiuję.

ja robię tak: na kilogram sera 6 jajek szklanka cukru 250g margaryny budyń 2 łyżki kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia aromat jakiś tam rodzynki ananasy kandyzowane skórka pomarańczowa (co kto lubi)

i tak najpierw sobie białka ubijam - w osobnej misce
potem margarynę (tylko wiesz nie może być prosto z lodówki, bo za cholerę nie rozbijesz) z cukrem i zółtkami ucieram
mikserem oczywiście
jak już się utrze na gładką masę (cukier ma być niewyczuwalny, ale ja aż tak długo nie kręcę i też jest git), dodaję powoli ser zmielony.
no to jak sie z tym serem ukręci (krótko, zeby gładkie było) to wsypuje bakalie, budyń, kaszę manną (nie trzeba obu rzeczy można jedno albo dtugie, ja dałam oba :)) ) proszek do pieczenia aromat i kręcę mikserem
i na końcu dodaje białka i mieszam drewnianą ŁYŻKĄ! delikatnie coby puszyste było
i ciach na blaszkę. miałam ciasto kruche to na to ciasto. ale jak nie chce ci sie robić to nie trzeba. i piec ok 1 godziny w 200 stopniach
robienie zajmuje ok 30 minut!
szybko i sprawnie :D
jak mi wyszło to każdemu wyjdzie. gwarantuję!
 
Do góry